Valikko
Kulttuuri

Finlandia-palkinnon saajaehdokkaat julkistetaan klo 10.15 – palkintoa ohjaa raha, ja palkinto ohjaa, mitä Suomi lukee

Finlandia-palkinnosta eivät kisaa kaikki kirjat, vaan pienet kustantajat saattavat jäädä rahan takia pois kisasta.

Tänään julkistetaan kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaehdokkaat. Samalla rat­keaa suureksi osaksi, mitä Suomi lukee tulevina kuukausina.

Suomalaisen kirjamyynnin tulos tehdään juuri nyt, kirjamessujen ja joulun välisenä ­aikana, jolloin kirjoja ostetaan runsaasti lahjaksi. Joululahja­pakettiin valikoituvat usein tutut tervot, hotakaiset, remekset ja hirvisaaret.

Yksi on kuitenkin ylitse muiden: vuoden Finlandia-voittajakirja. Koska palkintoehdokkaat julkistetaan marraskuun alussa ja voittaja marraskuun lopussa, palkinnon tuoma julkisuus ja hyvä maine nostavat Finlandia-ehdokkaiden ja -teosten myyntiä juuri joulun alla.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan kilpailun sääntöjen mukaan ”ansiokkaalle suomalaiselle romaanille”. Tunnustuksen arvo kirjailijalle on 30 000 euroa.

”Vuosittain Finlandia-kilpailuun ilmoitetaan yli sata kaunokirjallista teosta, noin 150 lasten- ja nuorten kirjaa ja yli 200 tietokirjaa,” kertoo Elina Makkonen. Makkonen on Finlandia-palkinnon jakamista hallinnoivan Suomen Kirjasäätiön asiamies eli eräänlainen Rouva Finlandia.

Kaikki Suomessa ilmestyvät kirjat eivät suinkaan ole mukana mittelöissä, vaan kustantajat ilmoittavat kirjojaan mukaan maksua vastaan.

Kilpailun osallistumismaksu on 85 euroa. Lisäksi Kirjasää­tiöön on lähetettävä neljä kappaletta teosta. Kilpailuun siis on olemassa osallistumiskynnys, mutta se on matala. Erityisesti pienkustantajat joutuvat silti harkitsemaan tarkkaan, kannattaako osallistuminen.

Heikki Savola Robustos-pienkustantamosta kertoo, että osallistuminen Finlandiaan on tärkeää niin kustantajan toiminnan kuin kirjailijan uran kannalta. Sen hintaa pitää kuitenkin harkita tarkkaan. Kustantajat joutuvat nimittäin laittamaan rahaa myös markkinointiin, mikäli heidän teoksestaan tulee Finlandia-ehdokas.

”Joka vuosi on pieni pelko, että jos päästään ehdokkaaksi, niin paljonko se markkinointiyhteistyö maksaa. Se ei nimittäin maksa itseään takaisin”, Savola kertoo.

”Yhteismainos muiden Finlandia-ehdokkaiden kanssa maksoi tuhansia euroja. Summa oli tuolloin neljännes Robustoksen koko vuoden liikevaihdosta. Hinta riippuu mainoksen koosta ja siitä mikä isoista kustantamoista ottaa mainoksen järjestääkseen”, Savola toteaa.

Makkonen korostaa, että markkinointiyhteistyö ei ole missään nimessä kilpailuun osallistumisen edellytys. ”Kustantajan täytyy punnita, voittaako markkinointiin osallistumisella kuitenkin enemmän.”

Finlandia-palkinto on rahalliselta arvoltaan Suomen suurin kirjapalkinto. Sitä jakavan Kirjasäätiön taustalla on Kustannusyhdistyksen lisäksi opetus­ministeriö. Ehkä juuri näistä syistä sen painoarvo on suuri myös kirjoja ostavan yleisön silmissä, Makkonen pohtii.

Tunnustuspalkinnosta hyötyy suoraan kirjailija. Koska Finlandia-palkinto toimii yleisön silmissä ostosuosituksena, hyötyvät siitä myös kustantaja ja kirjakauppa.

Finlandia-voittajateosta on myyty viimeisen kymmenen vuoden aikana vähintään 40 000 kappaletta palkintovuonna. Se on kirjamyynniksi erittäin paljon. Lisäksi teoksen myynti jatkuu aina vähintään seuraavan vuoden helmikuuhun, kertoo Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -tilasto, johon kerätään kuukauden kymmenen myydyintä teosta.

Jos kirjailija saa jokaisesta myydystä teoksesta kolme euroa, joka on Kirjailijaliiton mukaan tavanomaisen kirjailijan keskimääräinen ansio 30 euron hintaisesta kirjasta, se tarkoittaa kirjailijalle 120 000 euron tuloja. Summa on nelinkertainen Finlandia-palkintoon verrattuna. Se on myös moninkertainen tavanomaisen kirjailijan keskimääräisestä kirjamyynnistä saamiin tuloihin verrattuna.

Gummeruksen myynti- ja markkinointijohtaja Katja Leino arvioi, että Finlandia-palkinto nostaa teoksen myyntiä vähintään kymmenkertaisesti tavanomaiseen suomalaiskirjailijan teokseen verrattuna. Teoksen myynti- ja markkinointi­johtaja Sari Hägglund yhtyy ar­vioon: ”Viime vuoden voittajateoksen Oneironin myynti yli kymmenkertaistui Finlandia-palkinnon ansiosta.”

Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio toteaa, että Finlandia tapaa vähintään tuplata myynnin, vaikka palkittu teos olisi myynyt hyvin jo alunperinkin.

Kaksi Finlandia-teosta on yltänyt yli 100 000 kappaleen myyntiin Finlandia-vuonnaan.

Sofi Oksasen Puhdistus myi Finlandia-vuonna 2008 yli 100 000 kappaletta – ja kymmeniä tuhansia seuraavana kahtena vuonna. Sen menestys on kuitenkin täysin omaa luokkaansa. Puhdistus vietti myydyimpien kirjojen top-10-listalla lähes kaksi ja puoli vuotta.

Finlandialle ei voi kuitenkaan antaa kaikkea kunniaa, sillä Puhdistus oli myydyimpien kirjojen joukossa puoli vuotta ennen palkinnon saantia, heti ilmestymisestään lähtien.

Myös Ulla-Lena Lundbergin Jää (Is) myi Finlandia-voittonsa jälkeen yli 100 000 kappaletta vuoden 2012 loppuun mennessä. Se oli käväissyt myydyimpien kirjojen joukossa kuukauden ajan syyskuussa.

Kymmenen viime vuoden aikana Finlandia-voittaja on ollut joulukuun myydyin kirja yhdeksän kertaa. Vain vuonna 2007 Ilkka Remeksen dekkari Pahan tahto myi joulukuussa enemmän kuin Finlandia-voittaja, Hannu Väisäsen Toiset kengät.

Se, että Finlandia-teos on joulukuun myydyin kirja ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kirja olisi koko vuoden myydyin, kuten oheisesta Kustannusyhdistyksen Bestseller-listasta näkyy.

Listaa dominoivat Ilkka Remes ja Laila Hirvisaari. Ainoastaan Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä he tekevät ja Sofi Oksasen Puhdistus ovat onnistuneet kampeutumaan kestoykkösten yli Finlandia-vuosinaan.

Finlandia-ehdokkuus nostaa teosten kiinnostavuutta, vaikka teos ei palkintoa voittaisikaan.

Jopa myyntitilastojen kärjessä viihtyvän Laila Hirvisaaren teos Minä, Katariina sai tilastojen valossa usean tuhannen kappaleen lisämyynnin Finlandia-ehdokkuuden ansiosta.

Hirvisaaren teokset myyvät ilmestymisvuosinaan yli 60 000 teosta ilman Finlandia-nostettakin.

Myydyimmät kaunokirjat 2006–2015

 2006: Ilkka Remes: 6/12 (WSOY), 151 600

 2007: Ilkka Remes: Pahan perimä (WSOY), 133 100

 2008: Sofi Oksanen: Puhdistus (WSOY), 102 200, Finlandia-voittaja

 2009: Laila Hirvisaari: Pihkovan kellot (Otava),

82 400

 2010: Ilkka Remes: Shokkiaalto (WSOY), 72 600

 2011: Laila Hirvisaari: Minä Katariina (Otava), 83 900

 2012: Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat (Like), 107 800

 2013: Laila Hirvisaari: Me, Keisarinna (Otava), 62 800

 2014: Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi), 73 800 Finlandia-voittaja

 2015: Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti (WSOY) 54 900

Lähde: Suomen kustannusyhdistys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  9. 9

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  10. 10

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää