Valikko
Kulttuuri

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto HS:n Kuukausiliitteen vetäjille – ”Näkymätöntä työtä huippuluokan pitkän journalismin takana”

Palkitut Lauri Malkavaara ja Teppo Sillantaus ovat vetäneet Kuukausiliitettä vuodesta 2000. Toimittajapalkinto myönnettiin nyt ensi kertaa editoreille.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen vetäjät, liitepäällikkö Lauri Malkavaara ja toimitussihteeri Teppo Sillantaus, palkittiin torstaina Suomen Kuvalehden (SK) journalistipalkinnolla.

Tunnustuksen saivat nyt ensi kertaa editorit, journalismin ammattilaiset, joiden taustatyö jää usein huomaamatta.

”Malkavaara ja Sillantaus palkitaan vaikuttavasta ja välttämättömästä, mutta tavalliselle lukijalle näkymättömästä työstä huippuluokan pitkän journalismin takana”, palkintolautakunta totesi perusteluissaan.

Malkavaara, 51, ja Sillantaus, 54, ovat vetäneet työparina HS:n Kuukausiliitettä poikkeuksellisen pitkään vuodesta 2000. Malkavaaran ja Sillantauksen mukaan palkinto on suuri tunnustus kaikille näkymätöntä journalistista taustatyötä tekeville.

”Ja heitä on paljon”, Malkavaara ja Sillantaus sanovat kuin yhdestä suusta istuessaan Sanomatalon kuppilassa, jossa Hesarin toimittajat tapaavat lounastaa. He alkavat luetella hiljaista journalistista työtä tekeviä ammattilaisia. On listamiehiä, oikolukijoita ja tuottajia, visualisteja ja esimiehiä, kustannustoimittajia ja tekstin käsittelijöitä.

Malkavaara ja Sillantaus pitävät palkintoa arvossa myös siksi, että tunnustus tulee Suomen Kuvalehdeltä. ”Se on meidän kova kilpailijamme”, he sanovat.

Palkintoraadin mukaan Malkavaaran ja Sillantauksen vetämä Kuukausiliite kuuluu ”pitkän laatujournalismin keskeisiin lipunkantajiin” Suomessa. Lukijoita on joka numerolla lähes miljoona. Mistä Kuukausiliitteen korkea laatu oikein syntyy?

Lounaskuppilan pöydässä tulee ensin hiljaista. Jutut ja juttu­ideat ovat niin erilaisia ja numerot erilaisia, Malkavaara ja Sillantaus toteavat. Sitten vastauksia alkaa tippua. Olennaista on ainakin ryhmätyö.

”Lehtijuttuja lukiessa ei useinkaan tulla ajatelleeksi, että taustalla on työryhmä, koska jutussa on vain yhden kirjoittajan nimi. Kukaan ei kuitenkaan osaa yksin tarpeeksi hyvin”, Malkavaara sanoo.

Kuukausiliitteen johtokaksikko luettelee lehden toimittajia, entisiä ja nykyisiä, joiden kanssa ovat saaneet työskennellä. He luet­televat pyynnöstä myös liudan Kuukausiliitteen unohtumattomia juttuja, joita lukijatkin muistavat vielä vuosien päästä.

”Laatu vaatii sitä, että toimituksessa on tosi hyviä toimittajia”, Sillantaus sanoo ja korostaa, miten jokaisen toimittajan ominaislaatu luo mielikuvaa lehdestä.

”Ja kun toimittajat tekevät työtä, missä ovat hyviä, myös yhtiö tekee hyvää bisnestä.”

Laatu tarvitsee syntyäkseen myös hyvän tunnelman. Se voi välillä olla riehakas ja leikkisäkin. ”Toimituksen tunnelma on aivan olennainen asia”, palkittu kaksikko sanoo. Samaa työn vaalimista korostaa myös palkintoraati perusteluissaan.

”Väärästä päästä ei kannata säästää median vaikeuksien keskellä”, palkintoraati totesi Kuukausiliitteen editoreita palkitessaan.

Miten palkittu kaksikko sitten itse työskentelee? Malkavaara ja Sillantaus ovat molemmat kokeneita toimittajia. He ovat kirjoittaneet itse juttuja, suunnitelleet lehtiä ja lehtiuudistuksia, editoineet, viilanneet ja kiillottaneet toisten kirjoittamia kirjoituksia.

Malkavaara on vastannut HS:n kirjojen kustantamisesta ja Sillantaus on kirjoittanut itse kirjan ja tehnyt Kuukausiliitteelle Ajatushautomo- ja Nyt-liitteelle Naisen kanssa -sarjakuvaa. Sillantaus on myös suosittu pakinoitsijanimimerkki Kuukautinen.

Kuukausiliitteessä heidän työnsä on editoinnin lisäksi suunnittelua ja aiheiden miettimistä.

”Sitä mietitään paljon, miten lehteen saadaan tarpeeksi hyviä juttuja”, Sillantaus sanoo.

Hyvistä ideoista on aina pulaa, ja niitä Kuukausiliite kaipaa myös lukijoilta. ”Tänne vain!”

Malkavaaran mukaan lukija pitää yllättää, ja saada hänet lukemaan aiheesta, josta hän ei edes tiedä olleensa kiinnostunut.

”Ideointi on ylivertaisen tär­keää. Itse tekeminen on sitten perusammattitaidon harjoittamista”, Malkavaara sanoo.

Laadun synty alkaa jo hahmottua. Usein nykymedia mielletään digitaaliseksi, mutta mielikuva Kuukausiliitteestä on monille yhä paperinen. Digitaalisuus avaa uusia mahdollisuuksia myös Kuukausiliitteelle.

Malkavaaran määritelmässä HS:n Kuukausiliite on yhdistelmä vakavaa ja viihdyttävää, syvällistä ja pinnallista, tärkeää ja toisarvoista. Mukana laadun synnyssä on myös tuuria.

”Hyvät hankkeet ovat usein sellaisia, että niissä onni kertautuu”, Malkavaara sanoo.

Palkinnosta päättivät HS:n pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen, kirjailija Sirpa Kähkönen, oopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen sekä päätoimittaja Sirpa Puhakka Kansan Uutisista. Raatia johti SK:n päätoimittaja Ville Pernaa.

Korjattu 3.11. kello 21:12: Jouni Kemppainen on Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja, ei Ylen.

Arvostettu palkinto

 Suomen Kuvalehden 10 000 euron toimittajapalkinto on alan suurin.

 Aiemmin sen ovat saaneet muiden muassa Mirja Pyykkö, Veikko Neuvonen, Rauli Virtanen, Unto Hämäläinen, Helena Petäistö ja Heikki Aittokoski.

 Samassa yhteydessä jaetun tietokirjapalkinnon sai Tiina Airaksisen, Elina Sinkkosen ja Minna Valjakan toimittama Enemmän kuin puoli taivasta – Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  4. 4

   Sää muuttuu perjantaina, myrskytuulet lähestyvät etelästä – ”Silloin etelärannikolla voi olla hyvinkin synkkä sää”

  5. 5

   Tiesitkö tätä? Lukusanat kahdeksan ja yhdeksän sisältävät kahden ja yhden ainekset eli kertovat kuinka lähellä kymmentä ollaan – Luvut eivät siis ole vain matematiikkaa, ne ovat myös kieltä

  6. 6

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  7. 7

   Perustuslaki­valiokunnan mukaan esitys sotesta ei ole perustuslain mukainen – Hallitus aikoo korjata esitystään

  8. 8

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  9. 9

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  10. 10

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  8. 8

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  9. 9

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  10. 10

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lumi peittää vielä Lapin suosittua vaellusreittiä – ”Jos näyttää vaaralliselta, pitää kääntyä takaisin”
  3. Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä puoli kahdelta surmayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva
  4. Perustuslaki­valiokunnan mukaan esitys sotesta ei ole perustuslain mukainen – Hallitus aikoo korjata esitystään
  5. Sää muuttuu perjantaina, myrskytuulet lähestyvät etelästä – ”Silloin etelärannikolla voi olla hyvinkin synkkä sää”
  6. Kiinan presidentti vierailee Hongkongissa mittavien turvatoimien saattelemana – Kiina-vastaisuus kasvaa nuorten parissa
  7. Intia kohisee ”lehmien suojelujoukkojen” tekemistä murhista – Lihaa repussaan kuljettanut 15-vuotias muslimipoika puukotettiin hengiltä viime viikolla
  8. Hyvästi epärealistinen, blondi Ken! Mattel tuo markkinoille 15 uutta Ken-nukkea, mukana muun muassa ”leveä” sekä ”mutturalla” ja cornrowseilla varustettu Ken
  9. Heikolla brittihallituksella on tänään totuuden hetki, kun parlamentti äänestää hallitusohjelmasta – Mayn tappio käynnistäisi poliittisen kriisin
  10. Näistä syistä Puuhamaa-mainoslaulua ei voi unohtaa – Mikko Alatalo saa esittää klassikosta baarissa aina aikuisten version, jossa juodaan kaljaa ja mennään kotiin ”puuhailemaan”
  11. Ilmarinen aikoo nielaista Eteran ensi vuoden alussa – Eteran asiakkaat hyötyvät ainakin alkuvaiheessa Ilmarisen asiakkaita enemmän
  12. Näytä lisää