Valikko
Kulttuuri

"Syrjäytynyt, ylös!" Lähiöiden yhteiskunnallinen rap on vihdoin murskaamassa kuvan pettuleipään tyytyvästä suomalaisesta

Hammasta purren ja hiljaa kärsivän suomalaisen kuva tuntuu vihdoinkin olevan murtumassa.

”Myönnä jo itselles, et täältä pääse et tule rikkaaksi; ehkä myös jää se nuoruuden haave, maailma on suuri, kutsuva, kirkas ja maalattu juuri pysyvillä väreillä.”

Näin lauletaan Samuli Putron kappaleessa Minun kaupunkini (1999). Kappaleen huippukohdassa kuulijalle käy selväksi, että tarinan päähenkilö joutuu luopumaan lapsuuden haaveista ja tyytymään kohtaloonsa.

Se on myös suomalaisen mielenmaiseman kiteytymä täkäläisessä rockmusiikissa, sanoo aiheesta väitöskirjaa tekevä Susanna Laamanen.

Hän on tutkinut vuosien 1985-1999 aikana syntynyttä rocklyriikkaa. Tutkimusaineistossa on Juice Leskisen, Dingon, Eppu Normaalin, Maija Vilkkumaan, Kauko Röyhkän, Miljoonasateen, J. Karjalaisen, Ismo Alangon ja Zen Cafen kappaleita.

”Kappaleissa tuli vahvimmin ilmi kaksi teemaa”, hän sanoo. ”Toisaalta niissä esiintyi tällainen kestävä, vapaudenhaluinen ja sitkeä suomalainen, ja sitten toisaalta kohtaloon alistuva ja omaan osaansa tyytyvä suomalainen.”

Laamasen mukaan suomalaisrokkarit uusintavatkin sanoituksissaan samaa suomalaisen identiteetin kuvausta kuin minkä Topelius, Runeberg ja Snellman loivat jo 1800-luvulla. Tuolloin luotiin kuva uutterasta ja sisukkaasta, mutta usein maailman lannistamasta suomalaisesta. Siis sellaisesta, joka kehottaa vaimoaan laittamaan leipään puolet petäjäistä, kuten Saarijärven Paavo.

Tutkimuskauden teksteissä näkyy hänen mukaansa Suomen myöhäinen kaupungistuminen.

”1980- ja 1990-luvulla oltiin yhä tosi lähellä edellisinä vuosikymmeninä tapahtunutta rakennemuutosta”, hän sanoo. ”Silloin oltiin vielä kaupunkilaisuuden ja maaseudun välissä, mikä aiheutti selvästi pohdintaa sanoittajissakin. Moderni identiteetti ei ollut vielä syntynyt vaan vallalla oli topeliaaninen suomalaisuus.”

”2000-luvulla sitä samaa topeliaanista mentaliteettia ovat muuten jatkaneet Viikate ja Kotiteollisuus.”

Eräs identiteettiään etsivän kansakunnan neuvottomuutta kuvaava kappale on Ismo Alangon Kun Suomi putos puusta (1990). Kappale kertoo suomalaisen kulttuurin murroskohdasta, jolloin maito muuttuu milkiksi ja pilkkisaaliit pakasteiksi.

”Suo, kuokka ja Jussi, Martti Luther ja muovipussi, Saksa ja Ruotsi ja Venäjä huokas kuin yhdestä suusta, kun Suomi putos puusta.”

”Alangon kappaleeseen tiivistyy ihmettely siitä, että millaiseksi agraariyhteiskunta on muuttumassa”, Laamanen sanoo. ”Siksi se on ajankuvana tosi kiinnostava.”

Osassa kappaleista kaivataan kaupunkiin. Pelle Miljoonan kappaleessa Pikku poika ja pikitie (1994) maaseudun ohi kiitävä valtatie rekkoineen houkuttaa pientä poikaa, ja vanhempana hän jättääkin kotiseudut taakseen.

Edelleen kappaleissa kuitenkin säilyi melankolinen pohjavire: pois kaivataan, mutta ei useinkaan päästä.

Ja jos päästään, niin outoon paikkaan.

” Sinä arvostelet lähiöitä sanot etten tunne na-na-na –naapureita, vaikka pitkin päiviä ja öitä seinän läpi kuulen niitten murheita, talkkareita varsin pösilöitä, kalsareita peseviä vaimoja urheita.”

Yksi varhaisimmista esikaupunkikappaleista on Eppu Normaalin Puhtoinen lähiöni (1980), jossa tarinan kertoja havainnoi naapureita asunnostaan.

”Eppujen kappaleessa vielä vähän ihmetellään sitä, että ollaan lähiössä. 2000-luvulla tilanne on kuitenkin muuttunut ja Suomessa kasvanut jo useampi lähiösukupolvi”, tutkija sanoo. ”Nyt ollaan jo nähty oikeasti, että mitä se lähiöelämä oikein on.”

Ja rajuahan se tuntuu olevan. Olosuhteet lähiöissä vaikuttavat kolmessakymmenessä vuodessa huomattavasti karummiksi, kuten SMC Lähiörotat Hoodrats-kappaleessaan (2009) todistaa.

”Posset ei stoppaa, vaa flippaa Paltsin poolilla, tääl päin ei pärjää siks puolet raataa muulina, Se ei oo midist vaik välil tulee ruumiita...”

Juttu jatkuu kuvan alla.

Uudemmissa rap-kappaleissa suomalaislähiöissä haisevat pahan kukat: dulla leviää, autonrenkaita poltetaan ja aina välillä saa väistellä puukkoa.

Lähiökappaleiden lisäksi räppäreistä löytyy vähemmän yhteiskunnallisia sanoittajia, kuten Cheek

ja muun oman elämänsä yksityiskohtiin keskittyvät artistit. Heidänkään kappaleissa ei kuitenkaan enää valiteta hammasta purren omaa osaa vaan päinvastoin riemuitaan menestyksestä.

Hiljaa kärsivän suomalaisen kuva tuntuu siis vihdoinkin olevan murtumassa.

Kuten Julma Henri:

Jos oot syrjäytyny, ylös! Jos oot syrjäytyny, ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös!

Tutkija uskookin, että topeliaaninen kirouksenrikkoutuneen, sillä sanoittajat vaativat nyt oikeasti muutosta asioihin.

Lähiöiden kajauttamaa taisteluhuutoa hän pitää pääosin positiivisena asiana.

”On hyvä, että aiheet monipuolistuvat”, hän sanoo. ”Ja monissa kappaleissa tuodaan esiin ihan oikeita ongelmia. Se, että halutaan vaaditaan parempaa tulevaisuutta on tietysti hyvinkin positiivinen asia.”

”Tosin tämä Heikki Kuulan lause: ´Mitä ikinä mä teenki, minne mä meenki, lähiö pitänee otteessaan’, on vähän sellaista vanhaa topeliaanista puhetta.”

Kaiken kaikkiaan entinen vätystely on kuitenkin siis ohi ja lähiöistä nousee uusi sanoittajasukupolvi, joka ei olosuhteita kumartele. Välittäjänä vanhan ja uuden välillä toimii Paleface, joka kappaleessaan Mull´ on lupa (2015) laulaa hyväosaisille, että ”köyhyys muuttaa asumaan sun kahen auton talliis.”

Kerosäkeessä muistutetaan omista oikeuksista.

”Mull' on lupa kävellä kadulla ainakin vielä. Mull' on lupa haluta muutosta, lupa osottaa mieltä.Mull' on lupa vaatia parempaa, antakaa tietä. Mull' on lupa heiluttaa lippua, olla jotakin mieltä.

Laulaa Paleface.

Alla myös videolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • rap-musiikki
 • Suomi-kuva
 • Eppu Normaali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  5. 5

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää