Valikko
Kulttuuri    |   HS-analyysi

Laulukilpailuissa ääni ja laulutaito eivät ratkaise – muuten Saara Aalto olisi jo todella menestynyt

Saara Aalto on ponnistellut huipulle vuosia, kun taas Alma sai ovet auki yhdellä laululla – se johtuu siitä, että oikeat ihmiset ovat sitoutuneet auttamaan häntä.

Suomessa on kaksi taitavaa naislaulajaa, jotka pyrkivät nyt myös kansainväliseen menestykseen: Alma ja Saara Aalto. Mikä ratkaisee, tuleeko jommastakummasta todella suuri nimi myös ulkomailla? Ei ainakaan ääni.

Television kykykilpailuihin liittyy harhauskomus, jota kaikki nämä vuodetkaan eivät ole korjanneet. Se, kuinka – The Voice of Finlandia mukaillen – vain ääni muka ratkaisisi.

Ei ratkaise. Artistin kykyjen tiivistäminen lauluääneen on samanlaista ymmärtämättömyyttä kuin kehuisi ravintolaa ”isoista annoksista”.

Otetaan kaksi esimerkkiä, molemmat tältä syksyltä.

BrittienX Factorissa pärjäävä Saara Aalto osaa laulaa valtavan hyvin. On osannut jo kauan.

Hän on julkaissut neljä levyä, suomeksi, englanniksi ja kiinaksi, käynyt joka toisessa kykykisassa, superfood-hippeillyt, avautunut naistenlehdissä ja yrittänyt euroviisuihinkin, mutta ei. Minkäänlaiseen menestykseen hän ei ole yltänyt.

Siksi sen sijaan, että media ihmettelee, kuinka hyvä hän on, tulisi analysoida päinvastaista: miksi koomisenkaan kovasta yrittämisestä ei palkita? Miksi Saara Aallosta ei ole vieläkään tullut mitään?

Jos lahjakkuus olisi yhtä kuin laulutaito, näin ei todellakaan olisi tapahtunut. Toisaalta maailma on kyllä täynnä musikaalitähtiä, jotka kyllä osaavat laulaa, mutta tekevät silti musikaaleja elääkseen.

Aallon vastakohta taas on toinen tämän syksyn mediatähti Alma, erinomainen laulaja hänkin.

Hän kävi myöhäisteininä Idolsissa, mutta putosi jo ennen semifinaalia. Idolsista Alma sai kuitenkin jotain parempaa: kontakteja, joiden perässä lahjakkuuksienkin on juostava.

Ne veivät hänet ensin Suomenlinnaan laulunkirjoitusleirille ja siitä sitten tekemään levytyssopimuksia Saksaan ja Yhdysvaltoihin.

Alman ensisingle Karma taas on vuosikymmenen toiseksi kuunnelluin suomalaiskappale. Se julkaistiin heinäkuussa ”kokeeksi”, ilman promotointia.

Saksalaisen Felix JaehninBonfire, jolla Alma laulaa, on jo kotimaisen jättihitin verran kuunnellumpi kuin DarudenSandstorm, joka taas on Spotifyn kuunnelluin suomalaiskappale koskaan.

Kun haastattelin Almaa alkusyksystä, hän kertoi, että yksi kappale on avannut hänelle ovet Suomenlinnasta Yhdysvaltoihin. Antanut päävoiton ensiyrittämällä.

Tuo kappale lienee hänen uuden, tasan viikko sitten ilmestyneen ep:nsä nimibiisi Dye My Hair.

Se todellakin on parempi kuin Karma. Nostattava kertsi kuulostaa hitiltä jo ennen kuin sitä toistetaan robottimurinaksi efektoituna.

Tropiikkihouse pimputtaa, ja Alma onnistuu kuulostamaan parhaiden souldiivojen tavoin siltä kuin hänen ei tarvitsisi yrittää yhtään.

Silti biisin jälkeen haluaa kysyä, että ai tässäkö se suuri vientitoivo nyt oli. Vuosi sitten Alma olisi ollut EDM-popin etulinjassa, nyt sihisevät esteettiset jälkilöylyt.

VaikkaDye My Hair tuskin on mikään globaali megahitti ja klassikko, se riittänee jatkamaan Alman kiitoa, sillä tärkeimmän työn hän on tehnyt jo aiemmin.

Oikeat ihmiset ovat kiinnostuneet hänestä ja sitoutuneet auttamaan häntä – toisin kuin Saara Aaltoa ainakaan vielä.

Se taas todistanee jälleen siitä, mikä usein vaietaan. Yliyrittää täytyy silloin, kun muuten ei pärjää, kun taas lahjakkuus mahdollistaa laiskottelun.

Tai sitten lahjakkaimmilla käy aina hillitön tuuri, kun he löytävät menestyksen oville ilman sen kummempia etsintöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS-Analyysi
 • Alma
 • X Factor

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  9. 9

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  10. 10

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää