Valikko
Kulttuuri

Raiskauksesta kertonut Rolling Stonen ”täydellinen lehtijuttu” perustui valheeseen – jutussa riepoteltu virkamies saattaa saada miljoonakorvaukset

Amerikkalainen lehti tuomittiin kunnianloukkauksesta jutussa, joka käsitteli yliopistojen kampuksilla tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa.

Ehkä muistattekin joukkoraiskauksesta kertoneen lehtijutun, joka ei ollut totta?

Se julkaistiin arvostetussa yhdysvaltalaisessa The Rolling Stone -lehdessä marraskuussa 2014, siinä oli 9 000 sanaa. Sen otsikkona oli Raiskaus kampuksella.

Jutussa Jackie-nimellä esiintynyt nainen kertoi yksityiskohtaisesti, miten miesopiskelijoiden joukko raiskasi hänet veljeskunnan juhlissa Virginian yliopiston kampuksella.

Artikkeli nosti kohun Yhdysvalloissa – se sipaisi aihetta, joka oli kuplinut jo pitkään: amerikkalaisessa yliopistomaailmassa tapahtuu seksuaalista väkivaltaa, johon yliopistot eivät väitteiden mukaan puutu tarpeeksi.

Se kiinnosti myös siksi, että se oli myös valtavan hyvin kirjoitettu lehtijuttu.

Mutta se ei ollut totta.

”Täydellistä lehtijuttua” alettiin epäillä pian. Koko pitkä juttu perustui vain yhden ihmisten tarkastamattomien väitteiden varaan. Poliisi ei löytänyt todisteita joukkoraiskauksesta. Kampukselta ei löytynyt sen nimisiä hahmoja kuin jutussa väitettiin.

Lopulta Rolling Stone veti jutun pois verkkosivuiltaan ja pyysi anteeksi.

Tämän viikon perjantaina lehti sai asiasta myös virallisen tuomion. The Rolling Stone tuomittiin kunnianloukkauksesta, kertovat muun muassa New York Times ja Guardian.

Oikeudessa Virginian yliopiston entinen dekaani Nicole P. Eramo vaatii lähes kahdeksan miljoonan dollarin korvauksia jutun aiheuttamista vahingoista. Oikeus ei vielä ottanut kantaa korvauksiin – niiden osalta jutun käsittely jatkuu maanantaina. Jonkinlaisia korvauksia lienee luvassa, koska kunnianloukkauksen todettiin jo tapahtuneen.

Jutun teon aikaan Eramo oli yliopiston virkamies, jonka tehtäviin kuului muun muassa seksuaalisesta häirinnästä tehtyjen raporttien käsittely. Eramon mukaan hänet esitettiin välinpitämättömänä, ja hänestä tehtiin jutussa ”pääpiru”. Häntä solvattiin myös jutun kommenttiosiossa. Eramo on sittemmin joutunut vaihtamaan tehtäviään.

Tuomioistuin oli Eramon kanssa samoilla linjoilla. Oikeus totesi, että lehti, sen omistaja Wenner Media ja jutun kirjoittanut toimittaja Sabrina Erdely loukkasivat naisen kunniaa.

Tuomion tarkka muoto oli englanniksi defamation, with actual malice. Se voi tarkoittaa lain mukaan kahta asiaa: sitä, että lehti julkaisi kunniaa loukkaavia tietoja joko tietäen niiden olevan valheellisia tai täysin piittaamatta totuuden selvittämisestä.

Rolling Stonen julkaisi tuomion jälkeen tiedotteen. Sen mukaan lehti halusi esitellä vaikeaa aihetta selviytymistarinan kautta. Lehti myönsi tehneensä anteeksiantamattomia virheitä journalistisessa prosessissaan ja pyysi anteeksi kaikilta osapuolilta, myös Nicole Eramolta.

Jutun päälähde ”Jackie” ei todistanut oikeudessa, mutta häntä kuultiin kirjallisesti. Hän totesi, että henkilökohtaisesti hän ei kokenut Eramon yrittäneen väheksyä hänen kokemiaan asioita, kertoo Guardian.

Guardian kertoo, että Eramon asianajajan mukaan lehti tiesi dekaani-Eramon kehottaneen opiskelija-Jackieta viemään asian poliisille, mutta sitä ei silti mainittu jutussa.

Oikeudessa Rolling Stonen edustajat totesivat uskovansa, että jotain pahaa tapahtui Jackielle.

”Mutta emme ole varmoja, mitä.”

Yhdysvalloissa yliopistokampuksilla tapahtuva seksuaalinen väkivalta on tosiasia.

Arvioiden mukaan jopa joka viides naisopiskelija kertoo kokeneensa seksuaalista ahdistelua ensimmäisten yliopistovuosiensa aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

New York Timesissa Liz Seccuro kertoo, miten hänet raiskattiin vuonna 1984 juuri samalla kampuksella, mistä Rolling Stone -lehden juttu kertoi.

Los Angelesissa asuva nainen on pahoillaan, että tärkeä ja todellinen aihe, kampuksilla todella tapahtuvat raiskaukset ja niiden uhrit, jäivät huomion ulkopuolelle, kun mediasirkus keskittyi valheelliseen tarinaan ja sen syntyyn.

”Todellisten raiskausten uhrit ovat tämän sirkuksen suurin häviäjä.”

Viimeksi HS kertoi aiheesta lauantaina, kun Harvardin yliopiston jalkapallojoukkueen loppukausi peruttiin, kun kävi ilmi, että miesjoukkueen pelaajat ovat laatineet naispelaajista listoja, jotka ovat perustuneet seksuaaliseen vetovoimaan, ei pelitaitoihin.

Lisätty 6.11.2016 klo 10.28 tuomion tarkka määritelmä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Seksuaalinen häirintä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä

  7. 7

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää