Valikko
Kulttuuri

Äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu kirjailija Timo Hännikäinen saa pitää saamansa apurahan: ”Kirjallisuus on kirjallisuutta, järki voitti”

Säätiön tiedotteen mukaan se ei hyväksy kirjailija Timo Hännikäisen rasistisia ja naisvihamielisiä lausuntoja, mutta pitää lokakuussa myöntämänsä apurahan voimassa. Hännikäinen korostaa, että hän haki apurahaa kirjalliseen työhön.

Alfred Kordelinin säätiö on päättänyt pitää voimassa kirjailija Timo Hännikäiselle myöntämänsä apurahan, joka herätti aiemmin tällä viikolla kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Säätiön hallitus kokoontui sunnuntaina keskustelemaan asiasta. Säätiön tiedotteessa kerrotaan, että Hännikäisen hakemus päätettiin käsitellä uudestaan ”apurahan hakijasta päätöksen jälkeen esiin nousseiden seikkojen vuoksi”.

Tiedotteen mukaan yksittäisiä apurahojen myöntöpäätöksiä ei perustella.

Hännikäiselle oli lokakuussa myönnetty 6 000 euroa kahden esseistisen proosateoksen kirjoittamiseen. Apuraha herätti paljon keskustelua sen jälkeen, kun päätös julkistettiin perjantaina. Kritiikin taustalla ovat Hännikäisen sosiaalisessa mediassa lähettämät törkyviestit sekä hänen äärioikeistolaisina pidetyt kommenttinsa.

Säätiön sunnuntaina julkaiseman tiedotteen mukaan se ei hyväksy Hännikäisen ”muualla esittämiä rasistisia ja naisvihamielisiä lausuntoja”.

”Enpä minä ole sellaisiin mitään apurahaa hakenutkaan”, vastaa Hännikäinen.

”Kirjallisuus on kirjallisuutta, järki voitti. Se, mitä olen kenties muualla sanonut, on asia erikseen.”

Apurahahakemukset tehdään työsuunnitelman ja aikaisempien kirjallisten näytteiden perusteella, Hännikäinen lisää. Hänen mielestään olisi ”hirvittävän outoa”, jos apurahan saajilta vaadittaisiin vielä jotain tietynlaista käytöstä.

”En minä tietenkään kiistä, että olen silloin tällöin öykkäröinyt sosiaalisessa mediassa. Jos apurahaa ei myönnettäisi kellekään, joka käyttäytyy humalassa huonosti, niin en tiedä kuinka moni kirjailija jäisi ilman apurahaa.”

Aloitteen sunnuntain kokoontumisesta teki Alfred Kordelinin säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk. Hän ei kommentoi HS:lle, tiedettiinkö säätiössä Hännikäisen sosiaalisessa mediassa esittämistä kommenteista siinä vaiheessa, kun apurahasta päätettiin.

”Emme valitettavasti ota kantaa yksittäisiin apurahojen myöntöpäätöksiin yleisesti emmekä tässäkään tapauksessa”, Båsk sanoo.

Säätiön säännöt eivät kiellä apurahan peruuttamista. Peruuttaminen voisi tapahtua esimerkiksi silloin, jos hakija olisi aiemmin saanut toiselta säätiöltä apurahan samaan tarkoitukseen. Tällaisia peruuttamisia tapahtuu vuosittain, hän kertoo.

Hännikäisen mielestä hänen apurahansa uudelleen käsittely kertoo yhteiskunnassa vallitsevasta epämiellyttävästä ilmapiiristä, jossa ”huutoäänestyksellä yritetään vaikuttaa instituutioiden toimintaan”.

”Jos edustaa jonkun ryhmän mielestä väärää mielipidettä, niin yritetään viedä jopa elanto. Tämä on esimerkki tällaisesta toiminnasta”, Hännikäinen kertoo.

”Tässä tapauksessa on kyse jonkinlaisesta vedenjakajasta. Monet ihmiset varmasti havahtuvat tämän jälkeen pohtimaan näitä asioita ja tätä ilmapiiriä entistä enemmän.”

Hännikäinen on tuotannossaan käsitellyt muun muassa miehen roolia ja kansallisvaltiota konservatiivisesta ja nationalistisesta näkökulmasta, usein tarkoituksellisesti provosoiden. Alfred Kordelinin säätiön verkkosivujen mukaan Hännikäinen on myös vuonna 2011 saanut 3 000 euron apurahan esseeteoksen kirjoittamista varten.

Hännikäinen on useita kertoja lähettänyt sosiaalisessa mediassa loukkaavia, alatyylisiä ja rasistisia termejä sisältäneitä viestejä. Hän on lähettänyt viestejä sekä yksittäisille henkilöille että eri ryhmille, kuten naisjärjestöille. Helsingin Sanomien Nyt-liitteelle hän selitti kesällä 2015 kirjoittaneensa viestit humalassa.

Samana kesänä Savukeidas-kustantamo kertoi lopettavansa Hännikäisen kirjojen julkaisemisen hänen some-käytöksensä takia.

Myös Hännikäisen äärioikeistolaisuuteen viittaavat kommentit ja epäillyt uusnatsikytkökset ovat herättäneet keskustelua kulttuuripiireissä. Hän on muun muassa ollut järjestämässä itsenäisyyspäivän 612-marssia, jonka järjestäjistä osa kuuluu uusnatsistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen, ja kirjoittanut vastustamiensa järjestöjen Facebook-seinille natsitervehdyksen ”Sieg Heil”.

Hän oli mukana myös viime vuonna julkisuudessa olleessa valokuvassa, jossa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen poseerasi yhdessä uusnatsien kanssa Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa Porvoossa.

Hännikäinen on kertonut muun muassa Aamulehdelle kuuluvansa kansallismieliseen Suomen Sisu -järjestöön. Hän on kiistänyt kannattavansa natsiaatetta tai olevansa yhteydessä Suomen vastarintaliikkeeseen.

Alfred Kordelinin säätiö jakoi sunnuntaina myös 30 000 euron palkintoja suomalaisen sivistyksen hyväksi tehdystä työstä. Nämä palkinnot myönnettiin julkistalouden professori Markus Jäntille, ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtaselle, kuvataiteilija Antti Tantulle sekä suomen kielen professori emerita Kaisa Häkkiselle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  6. 6

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  9. 9

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  10. 10

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää