Valikko
Kulttuuri

Pakkosterilisaatioita, ennakkoluuloja ja onnellisuutta: Uusi valokuvanäyttely kertoo 11 suomalaisen transihmisen tarinat

Suomen laki rikkoo transihmisten ihmisoikeuksia, sanoo Amnesty International

Miten toimia kun kohtaa transihmisen?

Muista, ettei ihmisen sukupuolta voi aina päätellä ulkonäöstä. Käytä hänestä sitä nimeä, jota hän pyytää käyttämään. Jos et tiedä hänen sukupuoltaan, älä kutsu häntä sedäksi, tädiksi, tytöksi tai pojaksi. Voit myös kysyä häneltä, mitä sanoja hän haluaa käytettävän.

Mitä teetkin, kunnioita häntä ja hänen oikeuttaan yksityisyyteen. Jokaisella on oikeus pitää oma sukupuolensa, transsukupuolisuutensa, kehonsa piirteet ja sen muutokset omana tietonaan.

Tämä on hyvä tietää, ihan kaikkien.

Moni nimittäin kohtaa transsukupuolisia ihmisiä tietämättäänkin, sanoo Maiju Ristkari.

Transsukupuolisuus tarkoittaa sitä, että ihmisen tunne hänen omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen kehoaan eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta.

Amnesty Internationalin mukaan Euroopassa elää arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe heille syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi. Vuosittain Suomessa hakeutuu sukupuolen korjaukseen tähtääviin tutkimuksiin noin 400 ihmistä.

”Kyllä meillä on täällä sen perusteella aika paljon sukupuolen moninaisuutta”, Ristkari sanoo.

Suomalaiset transihmiset kohtaavat arjessaan ennakkoluuloja, mutta myös konkreettisia ongelmia. Mitä tapahtuu esimerkiksi lentokentällä, jos passiin merkitty sukupuoli ei vastaa ulkonäköä? Suomalainen arki jaottelee ihmiset kahtia.

Suomalaisten transihmisten tarinoita kertoo Maiju Ristkarin, valokuvaaja Vesa Tynin ja kuraattori Nina Sunin kokoama valokuvanäyttely, joka avautui eilen sunnuntaina. Kuviin ja otteisiin tarinoista voi tutustua alempana tässä jutussa.

He haluavat näyttelyn avulla muuttaa asenteita transihmisiä kohtaan myönteisemmiksi ja olla tukena paitsi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoli-identiteettiään, myös heidän läheisilleen.

Näyttelyn tekijät tai heidän läheisensä eivät itse ole transsukupuolisia, mutta Ristkari tuntee transihmisiä ja oli huomannut, että nykyisessä translaissa on epäkohtia. Hän päätti työkaverinsa Tynin kanssa kuvata ja haastatella transihmisiä heidän kokemuksistaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomen translaille uudistusta. Vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki poisti translaista naimattomuusvaatimuksen – eli nykyään sukupuoltaan korjaavan ei tarvitse hakea avioeroa – se ei ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan riitä.

”Puhutaan kokonaisuudistuksesta. Koko laki pitää perata alusta loppuun”, sanoo Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noponen.

Nykyisen translain mukaan henkilön, joka haluaa korjauttaa henkilöpapereihinsa oikeaksi kokemansa sukupuolimerkinnän, on oltava steriloitu tai todistettava olevansa muuten lisääntymiskyvytön. Se loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia. Lisääntymiskyvyttömyyden poistamista laista on vaatinut muun muassa YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija.

Ihmisen oma kokemus sukupuolestaan ei riitä Suomen lain edessä. Juridista sukupuoltaan vahvistavan henkilön on esitettävä lääketieteellinen selvitys siitä, että hän kuuluu ”vastakkaiseen sukupuoleen” ja elää sen mukaisessa sukupuoliroolissa.

”Se ei kunnioita näkemystä, että sukupuolia on monia. Jotkut kokevat myös olevansa sukupuolettomia”, Noponen sanoo.

Prosessi voi arviointeineen kestää jopa kolme vuotta, mikä on kohtuuton aika, Noponen lisää. Amnesty kritisoi myös prosessiin vaadittua 18 vuoden ikärajaa.

Noposen mukaan prosessin pitäisi olla avoin, nopea ja ihmisen omaan ilmoitukseen perustuva. Juridinen ja lääketieteellinen prosessi pitäisi erottaa toisistaan.

Toisin kuin Suomessa, muun muassa Norjassa ja Tanskassa laki perustuu itsemääräämisoikeuteen. Norjan viime kesänä vahvistettu translaki on pohjoismaiden edistyksellisin, eikä siellä vaadita myöskään 18 vuoden ikää. Pohjoismaista myös Ruotsi on luopunut lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta.

Suomi laahaa perässä, sanoo Maiju Ristkari.

”Transsukupuoliseksi syntyminen ei itsessään ole tragedia, mutta ympäröivän yhteiskunnan suhtautuminen voi tehdä siitä tragedian.”

Moni on ajatellut, että olosuhteisiin nähden näyttelyn kertomat tarinat ovat toiveikkaita ja valoisia.

Ristkari vakuuttaa, ettei näyttelyyn valikoitu vain positiivisia tarinoita transsukupuolisuudesta. Kaikki 11 kuviin halunnutta kuvattiin ja haastateltiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Nyt kuvattavia on tosin ilmoittautunut jo lisää ja sarjan on määrä täydentyä.

Keväällä näyttely tulee esille muun muassa Kallion kirjastoon. Seuraavaksi näyttely on määrä saada kiertämään Suomea.

Sukupuolena ihminen Third Space -näyttelytilassa (Tarkk'ampujankatu 18) 7.–13.11. ma–pe klo 15–20, la–su klo 12–17. Maiju Ristkarin kirjoittamat transihmisten haastattelut voi lukea kokonaisuudessaan sivulta sukupuolenaihminen.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmisoikeudet
 • Transsukupuolisuus
 • Näyttelyt
 • Valokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää