Valikko
Kulttuuri

Guggenheim Helsinki tarjoaisi kolme suurnäyttelyä vuodessa

Kuraattoreiksi halutaan suomalaisia, ja heidän vastuullaan olisi kolmannes uuden taidemuseon näyttelytarjonnasta

Guggenheimin taidemuseon rakentaminen Helsinkiin ei ole vielä selvää, mutta jälleen keskustellaan siitä, mitä siellä esiteltäisiin.

Millainen näyttelyohjelmisto olisi? Design- vai kuvataidepainotteinen? Olisiko Suomen taidetta esillä? Yltäisivätkö muiden Guggenheim-museoiden näyttelyt tänne lainkaan?

Museon tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti tyrmää epäilyjä. Hänen mukaansa Helsingin museo-ohjelmisto rakentuisi yhteistyössä sen henkilökunnan ja Solomon R. Guggenheim -säätiön kanssa.

”Modernin taiteen päänäyttelyitä olisi noin kolme vuodessa, pienempiä kolmesta kuuteen. Tiloissa järjestettäisiin myös paljon muuta, kuten luentosarjoja, lasten- ja nuorten ohjelmaa.”, Lahti kertoo.

Esimerkiksi Guggenheim Bilbaossa on tänä vuonna nähty laaja ranskalaisen 1900-luvun alun modernin taiteen näyttely, jonka työt ovat peräisin Guggenheim-kokoelmista, samoin Louise Bourgeoisin ja Andy Warholin näyttelyt, jotka olivat muiden museoiden ja säätiöiden kokoamia.

Vuonna 2015 Bilbaossa oli vaihtuvia näyttelyitä kaikkiaan kymmenen. Viime vuosina siellä on nähty mm. yhdysvaltalaisen Alex Katzin ja brasilialaisen Ernesto Neton teoksia, joita Suomessa ovat esitelleet Sara Hildenin taidemuseo ja Kiasma.

Guggenheim Helsinki kartuttaisi myös omaa kokoelmaa. Siihen on suunnitelmissa varattu puoli miljoonaa euroa vuodessa. Töitä hankittaisiin näyttelyistä, ja kokoelma voisi houkutella myös lahjoittajia.

”Bilbaossa kokoelmaa on kerätty jo parikymmentä vuotta, ja siinä on erityisesti espanjalaisten ja baskitaiteilijoiden töitä”, Lahti sanoo.

Guggenheim Helsinki -projektia Miltton-viestintäyhtiössä kolme ja puoli vuotta vetänyt Sanna-Mari Jäntti ei halua vielä spekuloida, mitä taidetta Helsingissä esiteltäisiin.

”Linja olisi kuitenkin sama kuin muissakin Guggenheim-museoissa: noin kolmasosa näyttelyistä olisi kokonaan helsinkiläisen henkilökunnan suunnittelemia, toinen kolmannes Guggenheim-museoissa kiertäviä ja kolmas muiden museoiden näyttelyitä tai yhteistyönäyttelyitä, jotka organisoitaisiin tänne paikallisin voimin.”

Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Nancy Spector kertoi viime vuonna, että Helsingin museoon palkattaisiin ”ehdottomasti” suomalainen henkilökunta. Se antaisi museolle paikallisen ilmeen, jota säätiössä pidetään tärkeänä.

Tähän liittyy myös ajatus siitä, että Helsingin museossa näyttelyohjelma esittelisi yhtymäkohtia kuvataiteen, designin ja arkkitehtuurin välillä.

Ari Lahtikin arvioi, että henkilökunta olisi valtaosin suomalaista. Nykysuunnitelmassa näyttelyistä vastaavia kuraattoreja olisi museon johtajan lisäksi neljä.

Kotimaisuuden arvellaan tuottavan näyttelyitä, joita voi myös viedä: ”Suomalaisen ja pohjoismaisen taiteen näyttelyillä pitäisi olla vientinäkymiä muihin Guggenheim-museoihin”, Lahti uskoo.

Uusi museo uusine näyttelytarjontoineen toisi pikemminkin vetoapua kuin veristä kilpailua pääkaupunkiseudun museokentälle, uskoo Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

”Kaikki tarvitsevat lisää uusia kävijöitä, ja niitä Guggenheim varmasti toisi: nuoria, lapsiperheitä ja nimenomaan matkailijoita eli maksavia museovieraita. Heidän joukossaan on paljon niitäkin, jotka eivät taidenäyttelyissä muuten juuri käy.”

Helsinki on hänestä jo nyt hieno taidekaupunki, ja tänä vuonna ollaan keskellä supersyksyä: Taidehallissa Niki de Saint Phalle, Kansallismuseossa renessanssia, Kiasmassa Mona Hatoum, HAMissa Yayoi Kusama, Ateneumissa Amedeo Modigliani.

”Mitä vahvempi museokaupunki, sitä helpompi sen on saada vetovoimaisia näyttelyitä. Kävijöitä riittäisi varmasti kaikkiin”, Tanninen-Mattila sanoo.

Jo nyt Helsingin keskustan eri alojen museot muodostavat hänen mukaansa todellisen Museum Milen eli museomailin: pienellä alueella on taidetta, muotoilua, historiaa ja luonnontiedettä samaan tapaan kuin Euroopan suurkaupungeissa.

Mahdollisen Guggenheim-museon profiloituminen paitsi kuvataiteeseen, myös designin ja arkkitehtuurin esittelemiseen ei siksi olisi hänestä ongelma.

”Kansainväliselle yleisölle muotoilumme ja arkkitehtuurimme voi olla paljon kiinnostavampaa kuin täällä yleensä ajatellaan. Ja olihan Espoon EMMAn Rut Bryk -näyttelykin menestys.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  4. 4

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  7. 7

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   IS: Annikki Tähti on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpin golf-klubien seinillä roikkuu Time-lehden kansi, johon on väärennetty Trumpin kuva – Nyt Time vaatii kuvien poistamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää