Kulttuuri

Huippupoppari halusi tehdä levyn kotimaassaan Georgiassa ja päätyi seikkailulle: rakensi studion itse, kohtasi teurastajan ja nosti loputtomasti maljoja

Brittiläistynyt Katie Melua palasi levyttämään kotimaahansa yhdessä georgialaisen naiskuoron kanssa. Projekti opetti kaikkia.

Kaukana Kaukasiassa Aasian ja Euroopan rajapinnassa sijaitsee Georgia, ja sen keskellä on Gorin kaupunki.

50 000 asukkaan kaupunki on piskuinen, mutta sitä ovat tehneet kuuluisaksi Georgian kaksi kuuluisinta ihmistä.

Toinen on Katie Melua, 32. Kaunista folkpoppia laulava sympaattinen georgialaissyntyinen muusikko.

Toinen on Josif Stalin, hirmuhallitsija, joka syntyi Gorissa 1878. Mutta ei hänestä nyt sen enempää.

Melua taas kävi juuri tekemässä levynsä Gorissa. Se olikin aivan omanlaisensa projekti laulajalle, joka on yli 11 miljoonan levyn myynnillään tottunut luksuskohteluun ja henkilöstöarmeijaan ympärillään.

”Ajattelin että se olisi helppoa, mutta todellisuudessa se oli paljon vaikeampaa”, Melua nauraa puhelimessa.

Haastavaksi levynteosta teki ennen kaikkea se, että lähtiessään suunnittelemaan In Winter -levyä Melua oli uuden edessä. Hän oli urallaan ensi kertaa yksin. Vastuussa kaikesta.

Aiemmin vastuut oli kantanut tuottaja ja manageri Mike Batt.

Melua oli Battin löytö. He olivat kohdanneet Britanniassa Meluan koulukonsertissa, kun tämä oli ollut alle parikymppinen.

Melua teki Battin kanssa kuuden levyn diilin, ja yhteistyö vei laulajan 2000-luvun puolivälissä Euroopan naislaulajien eliittiin. Britanniassa hän oli ykkösnimi vähän ennen Amy Winehousen ja Adelen valtakautta.

Mutta nyt kuusi levyä oli tehty, ja Melua sai päättää itse, mitä tekee. Hän päätti halusi suunnata kotiin. Eli Georgiaan.

Katie Melua syntyi Georgiassa, mutta Neuvostoliiton hajoamisen myötä maa ajautui sisällissotaan ja taloudelliseen kaaokseen. 9-vuotiaana hän muutti perheen kanssa Pohjois-Irlannin Belfastiin, josta sydänkirurgi-isä sai töitä.

Katie kaipasi Georgiaan joka hetki, sillä koko muu suku jäi sinne. ”Mutta kyllähän sitä 9-vuotiaanakin tajusi, kuinka erityistä oli päästä muuttamaan maahan, jossa sähkö toimi ja jossa tuli aina lämmintä vettä”, Melua sanoo.

Kotimaa jäi silti vahvasti sydämeen, ja aivan erityisesti sen musiikkikulttuuri, jollaista ei muualta löydy.

Georgiassa polyfonisella eli moniäänisellä laululla on pitkät perinteet. Se kuuluu jopa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Meluan mukaan joka kaupungilla on oma kuoronsa, ja ihan kaikki ihmiset laulavat. Ruokapöydässä joku ottaa aina kitaran esiin, sitten alkaa laulu.

Kun Meluan piti alkaa etsiä uutta musiikillista suuntaa, hän tiesi, että se löytyy Georgiasta. Hän alkoi etsiä georgialaisia muusikoita toteuttamaan yhdessä ideaa laululevystä.

Sattuman kautta hän törmäsi itselleen tuntemattoman Gorin naiskuoron levyyn. Se löi ällikällä. ”Tällaista soundia ja voimaa en ollut ennen kuullut. Halusin oppia tuntemaan heidät”, Melua kertoo.

Edessä oli paljon uutta ja tuntematonta, kun georgialainen klassinen kuoro ja länsimainen poppari kohtasivat.

Gorissa Melua tapasi vuonna 1970 perustetun ammattimaisen kuoron, joka harjoitteli kolmesti viikossa. Palkkaa heille maksoi kulttuuriministeriö sekä Gorin kaupunki.

Osa-aikaisen kuorotyön ohella naiset olivat töissä kuka missäkin: yksi johti lastenkuoroa, toinen musiikkikoulua. Joku oli radio-dj.

Muusikoiden maailmat olivat kaukana toisistaan, ja se jännitti.

”Kaikki oli kokeilua. Meillä ei ollut kokenutta tuottajaa. Minun työtapani on läntinen. Mietin, voimmeko me kommunikoida ja osuvatko näkemykset yhteen”, Melua luettelee. Kuorolaiset eivät olleet edes laulaneet koskaan luurit päässään.

Melua pani kuitenkin rohkeasti toimeksi. Ensin hän piti kuoron kanssa pari työpajaa. Sitten hän rakensi tee-se-itse-studion kulttuurikeskukseen, sillä Gorissa ei ollut ainoatakaan studiota.

Kun odotettu ensimmäinen äänityspäivä koitti, kaikki meni pipariksi.

”Alakerrassa olikin häät. Sinne tuli teurastaja leikkaamaan lihaa. Olihan ne häät pidettävä”, Melua kikattaa hersyvästi.

Lopulta Melua vietti seitsemisen viikkoa Georgiassa kuoron mukana.

Hän muistelee aikaa hyvillään. Eihän siellä voinut välttää esimerkiksi pitkiä illallisia, joissa nostellaan maljoja ja pidetään puheita.

”No mitäpä luulet! Georgiassa saa todella vältellä viiden tunnin illallisia joka päivä. Siellä eletään kuin huomista ei olisi. Rakastan sitä!”

Georgialaisen vieraanvaraisuuden Melua sai tuta myös toisella tapaa. Hän oli unohtanut kansikuvauksiin varatun mekon kotiin, mutta eipä hätää: paikallinen nainen ompeli uutta mekkoa kolme päivää.

Kun muusikko yritti antaa mekosta rahaa, nainen kieltäytyi. ”Hän vain sanoi, ettei kaikkea voi mitata rahassa.”

Levy valmistui, ja Melua on siitä vilpittömän onnellinen.

Se on herkkätunnelmainen kuorolevy, jossa on mukana esimerkiksi georgialainen ja ukrainalainen kansanlaulu, yksi Joni Mitchell -cover, Meluan omaa tuotantoa sekä Sergei Rahmaninovin Vigilian osa.

In Winter on Meluan mukaan joulu- ja talvilevy: sitä suositellaan soitettavaksi nimenomaan marraskuun ja helmikuun välillä. ”Sen kuunteluun tarvitaan kylmyyttä ja lunta”, hän opastaa.

Talvi on juuri se asia, minkä hän itse muistaa Georgiasta parhaiten ennen kuin perhe joutui lähtemään maasta.

”Minun ensimmäiset muistoni ovat Tbilisistä, jossa satoi talvisin paljon lunta. Me menimme aina kelkkailemaan.”

Kesällä taas oli tukahduttavan kuumaa. Silloin mentiin uimaan Mustaanmereen. Perhe vietti aktiivista ulkoilmaelämää.

Katie Melua sanoo miettineensä aina, kuinka erilaista olisi elämä ollut, jos hän olisikin jäänyt Georgiaan.

”Ajattelin, että minulla ei olisi muusikon uraa eikä taloudellista riippumattomuutta. Olisin mennyt naimisiin nuorena.”

Levyntekoprosessin aikana kuorolaisia seuratessaan Melua tajusi olleensa väärässä. Samat mahdollisuudet hänellä olisi ollut Georgiassakin.

”Näin, kuinka Georgia on alkanut taas kuplia ja tulla ulos mustasta keskiajastaan. Katsoin kuoroa ja heidän perfektionismiaan. Enää en tiedäkään varmaksi, ettenkö olisi voinut seurata intohimoani. Kaikki olisi ehkä tapahtunut vain eri tavalla.”

Nyt Katie Melua ja Gorin naiskuoro kiertävät ympäri Eurooppaa, tosin Suomeen asti kiertue ei yllä.

Meluan mukaan kuoro matkusti neuvostoaikana paljon, mutta kahteenkymmeneen vuoteen kiertämiseen ei ole ollut enää varaa.

Melua kertoo kuulleensa epäilyksiä, että kuoro saisi tästä kaikesta paljon enemmän kuin hän.

”Se on kyllä ihan toisin päin”, hän sanoo topakasti.

Katie Melua

 Ketevan Melua syntyi Georgian Kutaisissa 1984.

 Muutti 9-vuotiaana perheensä kanssa Belfastiin.

 Opiskeli musiikkia kuulussa BRIT Schoolissa, josta tuottaja-säveltäjä Mike Batt löysi hänet. Ensilevy vuonna 2003 oli heti menestys. Kakkoslevyn Nine Million Bicycles on Meluan uran suurin hitti.

 Vuonna 2006 Melua oli Britannian ja Euroopan parhaiten myynyt naisartisti.

 Nykyään hän on ”vapaa toimija” ja asuu miehensä kanssa Lontoossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Georgia
 • Levyt
 • Pop- ja rockmusiikki
 • Klassinen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Helsingin soutustadionilta kuului outoa mekkalaa: ”päähänpiston” saaneet miehet mellastivat humalassa ja tuhosivat irtaimiston

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   YK: Venäjä on syyllistynyt Krimillä kidutukseen ja muihin ihmisoikeus­loukkauksiin – väkisin mielisairaalaan ja sähköiskuja sukuelimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää