Kulttuuri

Hyvä tekosyy varata matka vielä ennen joulua: Nämä viisi näyttelyä kannattaa nähdä Tukholmassa

Ennen vuodenvaihdetta Tukholmassa kannattaa nähdä muun muassa Tony Ourslerin höpisevät veistokset, Patti Smithin kirjasto ja Carsten Höllerin robottisängyt

Tukholma

Yö museossa 0,7 kilometrin tuntivauhtia

Yön viettämisestä museossa on tehty lukuisia elokuvia, mutta Bonniers Konsthallissa sitä voi tänä syksynä kokeilla maksua vastaan kuka vain. Insomnia-näyttelyn kruunu on belgialaissyntyisen taiteilijan Carsten Höllerin teos Kaksi vaeltavaa sänkyä (2015), jossa voi halutessaan nukkua yönsä. Pakettiin sisältyy yö hitaasti liikkuvan robottisängyn kyydissä sekä neljän hammastahnan paketti, jolla Höllerin mukaan voi houkutella uniinsa joko nais-, mies- tai lapsiteeman tai niiden yhdistelmiä. Nopeat tukholmalaiset ovat varanneet kaikki yöt, mutta vielä voi kysellä peruutuspaikkoja.

Kannattaa Bonniers Konsthallissa toki käydä muutenkin. Kiehtova ryhmänäyttely käsittelee unettomuutta kulttuurisena ilmiönä. Tutkimusten mukaan meistä joka toinen kärsii vuoden 2017 aikana unettomuudesta, eikä mobiililaitteiden pienistä hehkuvista näytöistä ole ainakaan apua. Näyttelyssä on mukana Kate Cooperin kaltaisia nykytaiteilijoita sekä klassikoita Andy Warholista kokeellisen elokuvan pioneeriin Maya Dereniin. Teoksissa ollaan unessa ja hereillä, levossa ja liikkeessä, paikalla ja poissa.

Jos ei pääse Tukholmaan, voi käydä tuijottamassa Bonniers Konsthallin verkkosivua, jonka ottaa öisin haltuunsa Rafaël Rozendaalin näytönsäästäjämäinen teos. Tukholmassa sen voi nähdä myös Stureplanin jättinäytöillä.

Insomnia 22.1. saakka Bonniers Konsthallissa, www.bonnierskonsthall.se

Äkkiä Fotografiskaan!

Hollantilaisvalokuvaaja Anton Corbijnin ikonisen aseman saavuttaneet rokkivalokuvat ovat monille levynkansista ja julisteista tuttuja, mutta Fotografiskan näyttely esittelee best of -kavalkadin sijaan myös kakkosotoksia: Corbijn kävi näyttelyä varten läpi nega-arkistonsa löytääkseen uusia versioita tuttujen kuvien rinnalle.

Erityisherkkua näyttely on U2:n, The Rolling Stonesin ja Depeche Moden faneille. Näitä yhtyeitä Corbijn on kuvannut vuosien ajan, mikä näkyy myös Fotografiskassa. Ei tarvitse kuitenkaan olla rock-trivian erikoisasiantuntija voidakseen nauttia loistavasta henkilökuvauksesta. Henkilökohtaisuuden tuntua lisäävät näyttelyn teostekstit, jotka Corbijn on kirjoittanut lyijykynällä suoraan seinään.

Corbijnin näyttely sulkeutuu 4. joulukuuta. Sen jälkeen Fotografiskan ohjelmassa on Diesel-muotimerkin postmodernistisia mainoskuvia, Martin Bogrenin ja Charlotte Gyllenhammarin näyttelyt sekä Albert Wikingin ”inspiraatiokuvia” Dalai Laman, Pussy Riotin ja Malala Yousafzain kaltaisista ihmisistä, jotka innoittavat muuttamaan maailmaa.

Anton Corbijn 4.12. saakka Fotografiskassa, fotografiska.eu

Patti Smithin kirjasto Kulturhusetissa

Patti Smith on paitsi muusikko, runoilija ja prosaisti, myös innokas valokuvaaja. Kulturhusetin galleriassa on näyttely Smithin matkoillaan näppäilemistä mustavalkoisista valokuvista, jotka kuvittavat myös Smithin viime vuonna ilmestynyttä M Train -kirjaa.

Monissa Smithin kuvissa ollaan runoilijoiden haudoilla, ja näyttelyn oivallus onkin näyttelytilaan rakennettu pieni Patti Smith -kirjasto, jonka Kulturhusetin kirjastonhoitaja on koonnut yhdessä Smithin kanssa.

Kirjoja on lainattu ahkerasti, mutta Baudelairea, Rimbaud’ta ja Ginsbergiä voi jäädä lukemaan mukavaan nojatuoliin. Täydellisestä fanielämyksestä puuttuu vain kupillinen kahvia, joka sekin kuuluu Smithin intohimoihin.

Patti Smith: Eighteen stations 17.2. saakka Kulturhusetissa, kulturhusetstadsteatern.se

Videotaiteen Picassoa Magasin III:ssa

Jos Moderna Museet ja Fotografiska ovat jo tuttuja, käy Magasin III:ssa. Laadukas yksityinen museo on vähän syrjässä Frihamnissa mutta bussilla pääsee suoraan ovelle eikä Gärdetin metroasemakaan ole kaukana.

Amerikkalaistaiteilija Tony Oursleria on kutsuttu videotaiteen Picassoksi, ja hänen näyttelyitään on nähty MoMan, Pompidoun ja Tate Modernin kaltaisissa huippumuseoissa. Pieni Magasin III pitää kuitenkin jo toisen Oursler-näyttelynsä. Uusi näyttely yhdistää taiteilijan tuoreita teoksia niihin, jotka hankittiin Magasin III:n kokoelmiin edellisestä näyttelystä.

Erityisiä yleisösuosikkeja ovat Ourslerin klassikot – lötkövartaloiset nuket, joiden kasvoihin hän projisoi ilmeitä ja joiden juttuja voi kuunnella pienistä kaiuttimista. Caricature-installaatio (2002) on kuin valtavasilmäinen piirroshahmo, joka imartelee, kuiskailee ja lässyttää yleisölle tavalla, joka rupeaa väkisinkin naurattamaan. Nykymedian kuva, sanoo taiteilija.

Tony Oursler: M*r>Or 11.12. saakka Magasin III:ssa, www.magasin3.com

Ihmisyyden eri puolet Modernassa

Moderna Museetin päänäyttely esittelee saksalaistaiteilija Thomas Schütten (s. 1954) groteskeja miehiä, veistoksellisia naisia ja arkkitehtuuria, joka on äärimmillään pelkistetty Pringles-sipsiksi tulitikkuaskin päälle. Aulaa hallitsevat monumentaaliset, pronssiin valetut, toisiinsa sidotut tikku-ukot, näyttelyn nimiteos United Enemies (2011). Siinä voi halutessaan nähdä suurvaltoja, ihmissuhteita tai omia sisäisiä ristivetojaan. Helppoja vastauksia Schütte ei tarjoa eikä myöskään Yayoi Kusaman tai Olafur Eliassonin kaltaisia Instagram-hetkiä, mutta näyttely palkitsee silti.

Moni Modernan-kävijä jättää menemättä alakertaan, mutta nyt se olisi virhe. Museon Malmön-haarakonttorista tullut The New Human -näyttely kannattaa nähdä, ja sille kannattaa myös varata aikaa. Näyttely koostuu yksinomaan videoteoksista, jotka kertovat siitä, millaista on olla ihminen tässä ajassa ja maailmassa.

Raastavimmasta päästä on Tomáš Rafan video- ja valokuvainstallaatio, jossa uusnatsit osoittavat mieltään samalla, kun pieni syyrialaistyttö esittelee piirustuksiaan näkemästään väkivallasta. Hauskimmasta päästä on Frances Starkin animaatioksi etäännytetty My Best Thing, jossa taiteilija tapaa nuoria italialaisia miehiä videochatissa harrastaakseen sekä virtuaaliseksiä että keskusteluja Nietzschestä ja David Foster Wallacesta.

Jos et pääse Tukholmaan asti, Modernan virtuaalinäyttely Acclimatize on avoinna 10.12. asti museon verkkosivuilla.

Thomas Schütte 15.1. saakka ja The New Human 5.3. saakka Moderna Museetissa, www.modernamuseet.se

Tukholman muita näyttelyitä

 Millesgården: Ateneumin Tove Jansson -näyttelyn toinen versio 22.1. saakka.

 Nationalmuseum Kulturhusetissa: Förkroppsligat-näyttely tasapainoilee taiteen ja käsityön rajalla 15. tammikuuta saakka

 Waldemarsudde: Cecilia Edefalk 12.2. saakka

 Thielska galleriet: Maria Adlercreutz 5.2. saakka

 Artipelag: Lars Wallinin muotia 12.3. saakka

 Sven-Harrys Konstmuseum: Porfyyri ja Mia E. Göranssonin keramiikkaa 27.11. saakka; Axel Sjöberg 10.12.2016–19.2.2017

 Kuninkaanlinna: Kuninkaallisia morsiuspukuja 12.3. saakka

 Livrustkammaren: Belgialaistaiteilija Isabelle de Borchgraven paperista valmistamia renessanssiasuja 19.3. saakka

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukholma
 • Näyttelyt
 • Kuvataide
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  6. 6

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  7. 7

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  8. 8

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  9. 9

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  10. 10

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää