Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Viihde on liberaali äänitorvi – Elokuvissa sankareita ovat ne, jotka ovat tasa-arvon ja yhteistyön puolella

Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkimainingeissa puhutaan siitä, kuinka kansa ja media ovat jakautuneet kahtia, mutta Hollywood-elokuvissa avarakatseinen liberaali voittaa aina.

Kun nuorukainen nimeltä Finn tarttui valomiekkaan kaukaisessa galaksissa viime vuoden Star Wars -elokuvassa, kohosivat laserterän mukana tasa-arvon liput.

Olihan yhdeksi megaluokan Hollywood-tuotannon keulahahmoista palkattu mustaihoinen näyttelijä, John Boyega, ja pääosaan nostettu nuori nainen, Rey (Daisy Ridley). Star Wars – The Force Awakens on ensimmäisiä laajimman mahdollisen kohderyhmän elokuvia, jonka kirkkaimmassa valokeilassa ei paistattele valkoinen mies.

Star Warsin roolitus oli luontevaa jatkoa viestille, jota länsimainen valtavirtafiktio toistaa uudestaan ja uudestaan: ihminen on toisensa veroinen sukupuoleen, ihonväriin ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen katsomatta.

Takavuosien Star Wars -elokuvissa musta mies kelpasi vain sivuosaan. Lando Calrissianin roolin näytteli Imperiumin vastaiskussa (1980) ja Jedin paluussa (1983) Billy Dee Williams. Hahmo muistetaan lähinnä petturina.

Tasa-arvon teema toistuu elokuvien ja tv-sarjojen käsikirjoituksissa. Johtajiksi ja sankareiksi kasvavat ne, jotka ymmärtävät liberaalin ideologian ja yhteistyön arvon.

Punaniskat pääsevät hengestään – räikeimmät tapaukset eliminoitiin jo apartheidin aikoina. Joss Acklandin esittämä eteläafrikkalainen diplomaatti sai mustaihoiselta poliisilta (Danny Glover) luodin otsaansa elokuvassa Tappava ase 2 (1989).

Ilmiö on viime vuosina voimistunut, mutta uusi se ei ole. Vuosikymmenien ajan suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon viestiä ovat välittäneet vaikkapa amerikkalaisen Marvel-yhtiön sarjakuvat ja nyttemmin niistä tehdyt elokuvat.

Otetaan esimerkiksi Ryhmä-X eli X-Men, joka syntyi 1960-luvulla, kun USA:ssa taisteltiin ihmisoikeuksista. Supersankariryhmä koostuu mutanteista, joita tavalliset ihmiset pelkäävät ja vihaavat heidän supervoimiensa vuoksi. Moni mutantti poikkeaa valtaväestöstä ulkonäöllään.

Ja vaikka maailma vihaa mutantteja, nämä pelastavat sen kerta toisensa jälkeen. Vertauskuvien kautta Ryhmä-X kertoo siis erilaisista vähemmistöistä ja heihin kohdistuvasta irrationaalisesta vihasta. Moni homoudestaan tai ihonväristään pilkattu teini on saanut näistä tarinoista voimaa.

Marvel-tarustoon niin ikään kuuluva Hämähäkkimies ei ole mutantti, mutta oikeamielisyys ohjaa häntäkin. Voimasta seuraa vastuu, kuuluu hänen mottonsa. Samaa linjaa on seurannut Yhdysvaltain ulkopolitiikka maailmanpoliisin roolissaan, toki vaihtelevalla menestyksellä.

Varsinkin Yhdysvalloissa puhutaan paljon siitä, kuinka media on jakautunut kansan mukana. Itärannikon liberaalit lukevat The New York Timesia ja sisämaan konservatiivit katsovat Fox Newsia. Vastapuolet vastaanottavat vain itselleen mieluista journalismia.

Fiktion maailmassa tällaisia leirejä ei ole. Kaikki katsovat Harry Potteria. Maailman mahtavimmalla markkinointikoneella tuetun Hollywood-elokuvan rinnalla mikä tahansa sanomalehti tai tv-kanava jää marginaalimediaksi.

Ja älypuhelimien avulla elokuvia katsellaan Borneon perimmäisissä viidakkokylissäkin. Laajempaa levikkiä on vaikea keksiä.

Yhä kovenevien arvojen maailmassa hyvisten puolella oleva viihdeteollisuus on onni. Tätä viestintäkoneistoa edes Donald Trump tuskin saa hallintaansa.

Fiktion viestiä vahvistaa eräs merkittävä seikka. Se sisältää tarinan, jonka keskushahmoon katsoja samaistuu. Ne tunteet ja arvot, jotka tuotantotiimi katsoo yleviksi, työntyvät yleisön ihon alle. Usein itkettää.

Mutta seuraako tästä muutos, paraneeko maailma? Miten esimerkiksi alla olevat esimerkiksi muuttaneet maailmaa – vai ovatko?

Star Trek. Autoritäärisen yhteiskunnan eri muodot ovat tyypillisen viholliskuva erityisesti tieteisfantasiassa. 1960-luvulla syntyneen Star Trek -tv-sarjan sankareita ovat urheista yksilöistä koostuva tutkimusmatkailijoiden joukko. Vastassa yrmyilevät klingonit, jotka heijastelivat sekä natseja että Neuvostoliittoa.

Sama toistuu Tähtien sodassa: mustaan ja valkoiseen pukeutunut paha imperiumi on selvä fasistihallinto.

Taru sormusten herrasta. Elokuvatrilogian pääpahis Sauron ja hänen kasvoton örkkiarmeijansa on ilmiselvä varoitus fasismista. Sankareiden rivit koostuvat kirjavasta lajitelmasta heimoja ja lajeja, mutta näiden väliset kinat tulee haudata, jotta Sauron pystytään lyömään. Suurimmaksi sankariksi nousee hobitti eli lyhytkasvuinen.

Harry Potter. Teinivelhoelokuvien kohderyhmää ovat lapset ja nuoret, jotka ovat kasvaneet monikulttuuriseen maailmaan. Siksipä on täysin arkipäiväistä, että valkoihoista euroihmistä edustavan Harry Potterin ensimmäinen tyttöystävä oli aasialaistaustainen.

Simpsonit. Satiirista piirrossarjaa on tehty historiallisen kauan: 27 kautta. Lukemattomat ovat ne piikit, joita Bart ystävineen on työntänyt konservatiivien lihaan. Osansa saavat niin rasistit, raharikkaat kuin koko amerikkalainen yhteiskuntajärjestys. Erityisesti liberaalien äänitorvena Simpsoneissa toimii Bartin sisko Lisa.

24. Terrorismin vastaisesta taistelusta kertovaa jännityssarjaa syytettiin kidutuksen puolustamisesta, mutta 24:n sekuntikello sykki myös liberaalien tahdissa.

Sarjassa Yhdysvaltojen presidenttinä esiintyi musta vuosia ennen Barack Obaman valintaa, ja sen jälkeen ykkösvirkaan kohosi Hillary Clintonia kovasti muistuttava Allison Taylor (Cherry Jones).

Walking Dead. Amerikkalaisen maksu-tv:n sarjat ovat oma lukunsa liberaalin maailmankuvan peileinä, koska ydinkatsojia ovat suurkaupunkien koulutettu väestö. Zombien valtaamasta USA:sta kertovassa Walking Deadissa suurin uhka keskushenkilöille ovat muut eloonjääneet eli vihan, pelon ja epäluulon syövyttämät ihmiset.

Sarjassa nähdään myös käsikirjoittajien tölväys uskovaisille: heikko miespappi. Hänen kaltaisensa hahmo esiintyy myös sarjoissa Deadwood ja Generation Kill.

12 Years a Slave. Useimmiten liberaalit arvot välittyvät fiktiossa vaivihkaa, esimerkiksi henkilöhahmoina, jotka palkitaan suvaitsevaisuudestaan menestyksellä.

Sitten on niitä elokuvia, jotka ovat avoimesti rasismin vastaisia. Yksi näistä on 12 Years a Slave (2013), joka kertoo mustien orjuutuksesta USA:ssa. Massojen tuotteeksi se levisi viimeistään elokuvan voitettua kolme Oscar-palkintoa.

1980-luvun merkittäviä mustia puolustaneita elokuvia olivat Huuto vapaudelle ja Mississippi palaa. Intiaanien karusta kohtelusta muistuttivat 1990-luvulla Tanssii susien kanssa ja Viimeinen mohikaani.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  6. 6

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   Kun turisti kysyy Helsingin nähtävyyksistä, on vaikea vastata

  10. 10

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää