Kulttuuri

Libanonilaistaiteilija tuo sala-ampujan luodeista loukkaantuneen veljensä teatterilavalle – ”En halua, että yleisö säälii häntä”

Rabih Mrouénin Yasser-veli on näyttämöllä kuvien, esineiden ja itse kuvaamiensa videoiden kanssa

Vuonna 1987 Beirutissa sala-ampujan luoti osui libanonilaisen teatterintekijän Rabih Mrouén veljeen Yasseriin. Tänään, miltei kolmekymmentä vuotta ampumisonnettomuuden jälkeen, Mroué nousee yhdessä veljensä kanssa Helsingin Kanneltalon näyttämölle Riding on a Cloud -esityksessä Baltic Circle -festivaalin alkajaisiksi.

Esitys sai ensi-iltansa kolme vuotta sitten ja se on kiertänyt sen jälkeen maailmaa.

Riding on a Cloud sai alkunsa, kun pitkän uran kuvataiteen ja teatterin parissa tehnyt Mroué vihdoin uskaltautui käsittelemään näyttämöllä hyvin henkilökohtaista aihetta. Yasser-veli oli jo jonkin aikaa toivonut, että voisi työskennellä veljensä kanssa, mutta Rabih oli epäröinyt.

Yasser Mrouén aivot vaurioituivat ampumistapauksen seurauksena niin, että hän sairastui afasiaan. Hänen oli vaikeaa tuottaa ja ymmärtää puhetta.

”Minulle on tärkeää, ettei Yasseria esitetä uhrina. En halunnut, että yleisö säälii häntä.”

Mroué on rakentanut esityksen hienovaraisen kerronnan siten, että kaikki asiat, joita Yasser-veli elämästään kertoo, on esitetty ikään kuin kysymyksinä.

”Heti onnettomuuden jälkeen Yasser menetti kykynsä nähdä unia. Joku saattaa pitää sitä traagisena. Kun unet sitten palasivat, palasivat myös painajaiset. Unet eivät ole vain päiväunelmia vaan myös raskaita ja kauheita. Yasser kysyy, kumpi on parempi.”

Riding on a Cloud ei siten oi­keastaan kerro veljen tarinaa. Veli on näyttämöllä kuvien ja esineiden sekä itse kuvaamiensa videoiden kanssa. Yasserin mielessä kuvat eivät yhdisty samalla tavalla lineaariseksi tarinaksi kuin ihmisen mielessä yleensä.

”Kun veljeni alkoi toipua, hänen täytyi oppia kaikki uudestaan nollasta. Hänen suhteensa kieleen muuttui. Hänestä tuli runoilija, kun hän menetti kyvyn ymmärtää, mitä sanat tarkoittivat.”

49-vuotiasta Rabih Mrouéa on aina kiinnostanut se, mikä on näyttelijän ja hänen esittämänsä roolihahmon suhde.

”Veljeni esittää näyttämöllä ihmistä, joka muistuttaa veljeäni.”

Riding on a Cloud on kuin palapeli, jonka yleisö saa koota. Ensimmäinen kohtaus voisi aivan hyvin olla viimeinen. Esitys on täynnä aukkoja, jotka yleisö saa täyttää.

”Jos katsoja tuntee Libanonin sisällissodan historiaa, hän ymmärtää teoksen eri tavalla kuin ihminen, joka ei tunne taustaa. En kuitenkaan pidä mitenkään tärkeänä sitä, että katsoja tietäisi maani sodista. Kukin täydentää aukot omalla tavallaan.”

Mrouélle on tärkeää, että hänen esityksissään yleisö on esittäjien kanssa tasa-arvoisessa asemassa. ”Esitys on jakamisen hetki, ei opetustuokio.”

Rabih Mrouén töissä sota on ollut läsnä lähes aina. Viimeksi hän vieraili Suomessa vuonna 2009 Tampereen teatterikesässä, jossa esitettiin hänen How Nancy Wished That Everything Was an April Fool’s Joke -teoksensa. Se piirsi dokumentaarisen materiaalin avulla yleisön eteen tarinat niin muslimien, kristittyjen, hallituksen kuin vastarinnan joukkojenkin liikkeistä.

Hänen edellinen työnsä oli koostettu Syyrian sisällissodassa kännykkäkameroilla kuvatuista ampumistapauksista.

”Nykyään ajattelen, että on tärkeää, ettemme pelkää tai kunnioita liikaa mitään sodan kuvia. On tärkeää, että uskallamme tarkastella sekä marttyyrien että uhrien kuvia. Emme saa jäädä kuvien vallan vangiksi.”

Nykypäivän haaste on ylipäätään se, mitä jatkuvan kuvavirran kohteena oleminen tarkoittaa. ”Täytyy jaksaa kyseenalaistaa koko ajan kuvien vaikutusta meihin.”

Teatterin ei Mrouén mukaan tulisi pelätä mitään foorumia tai teknologiaa.

”Aina välillä kuulee, miten teatteri-ihmiset sanovat, että jokin ilmaisumuoto ei kuulu teatteriin. Minusta se on outoa. Teatteri ei voi vetäytyä mu­seoon.”

Teatterin tärkein tavoite on hänen mukaansa luoda vuorovaikutusta.

”Dialogin luominen ihmisten välille saattaa kuulostaa kovin yksinkertaiselta ja tavanomaiselta päämäärältä, mutta ei se sitä ole. Se on joka kerta aivan valtava haaste.”

Mroué on koko uransa ajan pohtinut, mitä teatteri ja esittäminen ovat. Tärkeää on myös, että esityksessä on poliittinen aspekti, pyrkimys ajatella poliittisesti. Se on Mrouésta täysin eri asia kuin suoraviivaisen poliittisesti kantaaottavan teatterin tekeminen.

Viime vuosina Mroué on myös alkanut pitää spontaanin oloisia luentoja.

”Ne eivät oikeastaan ole akateemisia luentoja, koska otan niissä vapauksia. Saatan esimerkiksi kertoa välillä tarinaa. Leikin niissä filosofia, vaikken oikeasti ole filosofi.”

Mroué kiertää ympäri maailmaa esiintymässä ja opettamassa. Hän on Beirutin Art Centerin perustaja ja toimii muun muassa Drama Reviewin toimituksessa.

”Keskeistä esittävissä taiteissa on tällä hetkellä se, miten työskennellä kaiken olemassa olevan materiaalin, kuten tallenteiden ja esineiden kanssa. Niiden käyttämisestä ei automaattisesti suinkaan seuraa dokumentaarinen esitys, eihän Riding on a Cloudkaan ole sellainen.”

Hän näkee paljon esityksiä ympäri maailmaa ja on tällä hetkellä näkemäänsä tyytyväinen.

”Kului vuosikausia, jolloin en nähnyt mitään kiinnostavaa missään, mutta nyt viime vuosina olen nähnyt valtavasti hyviä esityksiä, jotka kommunikoivat yli kansallisuus- ja muiden rajojen.”

Riding on a Cloud ti 15.11. klo 19 ja ke 16.11. klo 18 Baltic Circle -festivaalilla Kanneltalossa (Klaneettitie 5).

Oikaisu: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, ei What the Cirk? -festivaali ole osa Baltic Circlea vaan festivaalit tekevät yhteistyötä.

Baltic Circle -festivaali

  Baltic Circle- nykyteatterifestivaali alkaa tänään tiistaina ja jatkuu sunnuntaihin asti. Se järjestetään kolmannentoista kerran.

  Kansainvälisiin vierailuesityksiin kuuluvat muun muassa libanonilaisen Rabih Mrouén luentoa ja dokumenttia yhdistävä Riding on a Cloud, itävaltalaisen Philipp Gehmacherin my shapes, your words, their grey, joka liikkuu kuvataiteiden, esityksen ja luennon välillä sekä Saksassa työskentelevän teoreetikon, Bojana Kunstin luento taiteen ja kapitalismin suhteesta.

  Suomi – sosiaalisten suhteiden kehitysmaa -sarjassa järjestetään meksikolaisen performanssitaiteilija Matraquita Soherin (A)part, moniosainen performatiivinen installaatio, joka kehittyy kollektiivisesti saunoessa Altaalla. Esityksessään Monitor Man marokkolainen kuvataiteilija Yassine Khaled kulkee julkisessa tilassa päässään kypärä, johon on asennettu iPad ja joka on reaaliaikaisessa yhteydessä Euroopan ulkopuolella olevaan ihmiseen.

  Kotimaiseen ohjelmaan kuuluu muun muassa Noora Dadun Fail sekä Anna-Mari Karvosen, Emmi Vennan, Milja Ahon ja Anna Mustosen nimeämätön esitys.

  Tänä vuonna Baltic Circle tekee ensimmäistä kertaa tiedotusyhteistyötä What the Cirk? -nykysirkusfestivaalin kanssa. What the Cirkissa nähdään muun muassa kotimainen ensi-ilta, Alma Rajalan ohjaaman Sivuhenkilöt-esitys, jota esitetään Suomenlinnassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Kaksi kolmesta suomalaisesta jää asumaan kotiseudulleen, mutta Helsingissä pysyy vain puolet – Kartta näyttää, mistä suomalaiset karkaavat ja minne he jäävät

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Triathlonisti Kaisa Salilta yllättävä paljastus – pudottaa painoaan kauden tärkeimpiin kilpailuihin: ”En muulloinkaan syö mitä sattuu”
  3. Päästöskandaali ja kartelliepäilyt ravistelevat Saksan autoteollisuutta – HS haastatteli Daimlerin pääjohtajaa ja kysyi, miksi meidän pitäisi uskoa autonvalmistajien lupauksia
  4. Intia käyttää paprikasumutetta ja tainnutuskranaatteja estääkseen rohingya-muslimien pääsyn rajan yli
  5. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Usein on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  6. Nord Stream 2 jätti lupahakemukset Suomen viranomaisille – Itämeren uuden kaasuputken on määrä olla valmis vuoden 2019 lopussa
  7. Tunti sitten
  8. Brexit-todellisuus on pehmittänyt Theresa Mayta, mutta yksityiskohdat ovat yhä kadoksissa – Miten Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet tulevaisuudessa taataan?
  9. Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja
  10. Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”
  11. Balilla varoitetaan purkautuvasta tulivuoresta – tuhansia evakuoitu
  12. Cristiano Ronaldo jälleen vahvoilla maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi
  13. Näytä lisää