Valikko
Kulttuuri

Holokaustitutkija: Muodikkaat nykyuskomukset huokuvat samaa ekologista paniikkia, jota myös Hitler lietsoi

Historiantutkija Timothy Snyder palasi juutalaisten joukkotuhoon uudesta näkökulmasta.

Katkera petos. Sukupolvensa puhutuimmaksi historiantutkijaksi noussut Timothy Snyder ei ajattele hyvällä osavaltiota, jossa on sattunut syntymään.

Hän on kotoisin Ohion osavaltiosta, jossa Yhdysvaltojen 45. presidentiksi valittu Donald Trump keräsi 52,1 prosenttia äänistä. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa osavaltion vei väistyvä demokraattipresidentti Barack Obama. Jo vuodesta 1972 alkaen presidentiksi on lopulta valittu se ehdokas, joka on voittanut Ohion osavaltiossa. Republikaaniehdokas ei ole koskaan noussut presidentiksi, jos ei ole vienyt Ohion pottia.

”Olo on epätodellinen. Toivon, että tämä on unta, josta herään. Ei näin ole voinut tapahtua. Kyseessä on joku virhe. Häiriö”, toteaa Snyder, joka kävi viime viikolla Helsingissä markkinoimassa tietokirjaansa Musta maa – Holokausti: tapahtumat, opetukset.

Juuri suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Snyder tarkastelee niitä aatteita, poliittisia liikahduksia, asenteita ja mekanismeja, jotka mahdollistivat natsien toimeenpaneman juutalaisten joukkotuhon eritoten Itä-Euroopassa.

Hän katsoo, että monet ny­kyään muodikkaat uskomukset huokuvat samantapaista ekologista paniikkia, jota Hitler lietsoi 1920-luvulla. Hitler katsoi juuri saksalaisten tarvitsevan lisää elintilaa ja sanoi juutalaisten ”vääristävän luonnon rakennetta”.

Kansainvälisen läpimurron Yalen yliopiston Keski- ja Itä-Euroopan historian professori Timothy Snyder (s. 1969) teki kirjallaan Tappotanner – Eurooppa Hitlerin ja Stalinin välissä, jolle myönnettiin Hannah Arendt -palkinto kolme vuotta sitten.

Uusin teos Musta maa – Holokausti: tapahtumat, opetukset on hyytävää luettavaa. Se kuvaa sitä 1930-luvun yleiseurooppalaista aateilmastoa, joka ruokki natsien junailemaa juutalaisten joukkotuhoa, holokaustia.

Musta maa tavallaan jatkaa samojen teemojen tarkastelua kuin sitä edeltänyt Tappotanner, näkökulma on vain toinen 1930-luvun ja toisen maailmansodan aikaiseen Keski- ja Itä-Eurooppaan.

”Alun alkujaan en suunnitellut kirjoittavani Mustaa maata. Olin siinä uskossa, että minulla ei ollut mitään lisättävää Stalinin ja Hitlerin Keski- ja Itä-Euroopassa masinoimaan 14 miljoonan ihmisen raakaan kansanmurhaan, jota olin tarkastellut Tappotantereessa. Toisin kävi”, Timothy Snyder tunnustaa.

Ajatus kirjoittaa palkitulle ja hyvän vastaanoton saaneelle Tappotantereelle jatko-osa tai ehkä pikemminkin sisarteos alkoi kypsyä Snyderin mielessä hänen kiertäessään maailmaa puhumassa ja keskustelemassa Tappotantereesta, joka on julkaistu käännöksenä yli 30 kielellä.

Näiden parin sadan esiintymisen aikana hän alkoi pohtia mielessään tietokirjaa, joka käsitteli holokaustia argumentatiivisesti.

”Kirjojen narratiivinen ero piilee siinä, että Tappotanner on selkeästi kuvaileva teos, joka antoi joukkotuholle fyysisen kontekstin, kun taas Mustassa maassa tulkitsen näitä kauheita tapahtumia ja tarkastelen joukkotuhoa kansalaisuudettomuuden näkökulmasta.”

Siitä käytetään englanniksi termiä statelessness. Snyderin mukaan juuri valtion väkivaltaisesta tuhoamisesta seurasi se, että ihmisiltä riistettiin kansalaisuus. Sen jälkeen heillä ei ollut enää ihmisarvoa. Snyder korostaa, että tämä raaka toimintatapa edustaa natsismia puhtaimmillaan.

Yksi kirjan väitteistä on se, että Hitler käytti Mein Kampfin hengessä ekologiaa natsien käyttöön ottaman joukkotuhon ja anti­semitismin ideologisena oikeutuksena. Hän muistuttaa, että varsin monien ihmisten käsitys holokaustista paikantuu keskitysleireihin ja tuhoamisleireihin.

”On syytä kiinnittää nyky­ihmisten huomio siihen, että vielä enemmän siviilejä – naisia, lapsia, vanhuksia – tapettiin tienposkeen, ammuttiin soramonttuihin ja teloitettiin metsän siimeksessä tai näännytettiin nälkään.”

Musta maa porautuu myös siihen vinoon aatemaailmaan, joka vallitsi sekä Saksassa että Puolassa jo 1930-luvulla. Hän toteaa, että esimerkiksi Puolan hallituksella oli kaikkein ensimmäisenä mielessään juutalaiset, kun se pohti 1930-luvulla, miten päästä eroon liikaväestöstä.

Kirja tarjoaa yllätyksiä. Harva tietää, että antisemitistisen Puolan sotilasjohto koulutti radikaalien juutalaisjärjestöjen Betarin, Haganahin ja Irgunin johtohahmot, joihin kuuluivat Avram Sternin lisäksi myös Menachmen Begin ja Jitzhak Shamir.

Snyderin mukaan Hitler käytti ekologiaa peukaloruuvina tuhotakseen ne valtiot, joihin natsi-Saksan armeija hyökkäsi. Esimerkiksi Itävalta ja Puola muutettiin natsien koelaboratorioiksi. Samoin kävi Ukrainalle. ”Varsovan arkistossa luin noin 7 000 todistajalausuntoa henkiinjääneiltä juutalaisilta. Kirjassa halusin antaa heille äänen.”

Puistattavia näkökulmia avaava Musta maa antaa paljon ajattelemisen aihetta ja pakottaa myös tarkistamaan vanhoja näkemyksiä holokaustista.

Natsi- ja kommunisti-ideologia pohjustivat silmittömän väkivallan riistämällä ihmisiltä inhimillisyyden. Timothy Snyder korostaa kirjailija Gustaw Herling-Grudzińskin hengessä, että ”ihminen voi olla inhimillinen vain inhimillisissä olosuhteissa”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Rajut ukkosmyrskyt riepottelivat Pohjois-Saksaa, kaksi kuollut

  9. 9

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  10. 10

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää