Valikko
Kulttuuri    |   Näkökulma

Cohenin, Bowien ja Princen lisäksi on hyvä muistaa myös erästä tuntemattomampaa muusikkoa – Amjad Sabrin kuolema osoittaa, millaisia voimia musiikkiin liittyy

Pakistanin suufi-muusikoiden ykköskaartiin kuulunut Amjad Sabri murhattiin kotikaupungissaan Karachissa

Vanha kunnon Procol Harum esiintyi viime perjantaina Finlandia-talossa. Alkuperäiskokoonpanosta on jäljellä enää Gary Brooker, mutta se riittää pitkälle; barokista juontavien harmonioiden ohella Procol Harumin musiikki on nojannut alusta asti Brookerin ääneen.

Se oli hämmästyttävästi ennallaan ja palautti mieleen monet muistot. Siinä Gary Brookeria kuunnellessa ja vanhoja miettiessä ajatuksissa oli paljon myös Leonard Cohen. Tieto hänen kuolemastaan oli tavoittanut maailman saman päivän aamutunteina.

Kuolema on korjannut tänä vuonna kulttuurin alalla rankkaa satoa. HS listasi Cohenin kuolinuutisen yhteydessä tänä vuonna tuonilmasiin siirtyneitä muusikoita: David Bowie, Prince, Eino­juhani Rautavaara, Riki Sorsa, Zarkus Poussa.

Tulevien vuosien lista on ikävä kyllä isoja nimiä täynnä sekin.

Maailman mediassa jonkin verran on saanut huomiota myös eräs kaukaisempi muusikkokuolema. Pakistanin suufi-muusikoiden ykköskaartiin kuulunut Amjad Sabri murhattiin kesäkuussa kotikaupungissaan Karachissa. Kaksi moottoripyörällä kulkenutta murhamiestä tulitti Sabrin autoa, kun tämä oli palaamassa tele­vision aamu­show’n lähetyksestä. Joulukuun 23. vuonna 1976 syntynyt Sabri ei ollut ehtinyt täyttää neljääkymmentä.

Musiikkisukuun syntynyt Amjad Sabri alkoi 12-vuotiaana esiintyä isänsä Ghulam Farid Sabrin kanssa. Ghulam Farid Sabri (1930–1994) puolestaan oli maineikkaan Sabri Brothers -kokoonpanon kantavia voimia.

Nyt joku siellä saattaa kuulla kellojen kilisevän – ja käsiharmonin pauhaavan rytmikkäästi. Sabri Brothers kävi nimittäin Suomessakin, Provinssirockissa vuonna 1989 ja Savoy-teatterissa huhtikuussa 1993. Samaa, 1200-luvulta juontavaa qawwalia edustava pakistanilaisen musiikin supertähti Nusrat Fateh Ali Khan (1948–1997) on myös esiintynyt Suomessa.

Nykyään tällaiset vierailut ovat harvinaisia. Maailmantilanne on vaikeuttanut monien länsimaiden ulkopuolelta tulevien muusikoiden matkustamista. Live-musiikin maailma on pienentynyt.

Viime viikolla Pakistanin viranomaiset kertoivat, että Amjad Sabrin murhasta on pidätetty kaksi miestä. Heiltä takavarikoitujen aseiden ammukset täsmäävät murhassa käytettyihin. Toinen miehistä on Sabrin naapuri. Murhan motiivi on yhä auki, mutta viranomaisten mukaan miehet kuuluvat Taleban-yhteyksiä omaavaan anti-shiialaiseen ryhmään. Jo aiemmin toinen Talebania kannattava ryhmä oli ilmoittanut ottavansa vastuun murhasta.

Asiasta raportoivat kansainväliset uutistoimistot ja viime perjantaina myös tanskalainen musiikin sananvapausjärjestö Freemuse.

Samana päivänä Freemuse kertoi myös Saksan ulkoministeriön peruneen Istanbulin Saksan-konsulaattiin viime sunnuntaille suunnitellun Armenian kansanmurhan satavuotismuistokonsertin, jonne oli kutsuttu Turkin korkeinta johtoa. Ministeriön mukaan kutsut olivat lähteneet ennenaikaisesti, ilman ulkoministeriön hyväksyntää. Dresdenin sinfoniaorkesterin johtaja Markus Rindt puolestaan ihmetteli uutistoimisto Reutersille, mikä mahdollisesti olisi kaavailtu ”parempi hetki”: ”Tätä on suunniteltu vuosia.”

Miten nämä asiat liittyvät toisiinsa? Ainakin hyvänä muistutuksena siitä, millaisia voimia ja symboliikkaa musiikkiin liittyy. Se on paljon muutakin kuin viihdettä tai henkilökohtaista nostalgiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti miehen kiinni Rautatientorilla

  2. 2

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  5. 5

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Terroristien sieppaama ruotsalaismies vapautettiin vihdoin – oli al-Qaidan vankina kuusi vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti miehen kiinni Rautatientorilla

  6. 6

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää