Valikko
Kulttuuri    |   keskellä viikkoa

Parta-Teemun onni

Tilaajille

Big Bandin solisti.

hs.kulttuuri@hs.fi

Valvoin touko-kesäkuun taitteessa monta yötä yhden miehen takia, enkä oikein edes ymmärrä miksi.

Teemu Selänne jahtasi jääkiekkojoukkueensa Anaheim Ducksin kanssa maailman arvostetuinta jääkiekkomestaruutta, ja jostain kumman syystä minäkin välitin. Parin kuukauden jälkeen olen valmis sen myöntämään.

Kun Selänne viimeisen NHL-loppuottelun jälkeen juhli resuisessa parrassaan joukkuetovereidensa kanssa Stanley Cupin voittoa, oli minunkin vaikea olla nieleskelemättä. Vaikka en edes jääkiekosta paljon piittaa. Ja vaikka mielestäni koko ammattilaisurheilun maailma on vääristänyt urheilemisen ja kamppailemisen hienoimpia arvoja irvokkaaksi rahan takomiseksi.

En vain osannut olla liikuttumatta. Tuntemukset olivat samantapaisia kuin sentimentaalisten elokuvien loppukohtausten aikana. Koko uransa ilman suurta voittoa jäitä luistelleen Selänteen saama mestaruus oli komea kliimaksi dramaattiselle 15 vuoden käsikirjoitukselle. Jos nyt ylipäänsä haluaa urheiluun perustuville käsikirjoituksille arvoa antaa.

Kiekkoilijoiden voitonjuhlia katsellessa tuntui, ettei niillä ole mitään tekemistä todellisen maailman kanssa. Mutta ehkä juuri siinä piileekin koko asian ydin. Pian mestaruusjuhlien jälkeen luin eräältä nettipalstalta minua paljon vannoutuneempien lätkämiesten liikuttavaa vuodatusta. Koskettavin kahden fanin välinen lyhyt dialogi kuului näin: "Ei v***u kyyneleet tuli kun Selänne nosti kannun." "Sama täällä, ei tää oo todellista. Miten tällainen lasten peli voi aiheuttaa tällaisia fiiliksiä?!?" Hyvä kysymys. Itse luulen, että kyse on juuri jääkiekon ja kaiken urheilun eskapistisesta lapsellisuudesta. Enkä tarkoita lapsellisuutta pahalla - päinvastoin. Jääkiekkokaukalot tai muiden urheilulajien kunnian kentät tarjoavat niitä seuraaville aivan yhtä hyvän pakotien ympäröivän maailman murheista kuin mitkä tahansa kirjojen tai elokuvien fantasiat.

Ja urheilijoiden käymät taistelut antavat mahdollisuuden kokea välillisesti lähes epätodellisia sankaruuden tai murhaavien pettymysten hetkiä (joista kuitenkin toipuu aika nopeasti).

Aika harvassa tilanteessa voisi itse edes symbolisesti päästä nostamaan voittopokaalia suorille käsille ja riemuitsemaan parinkymmenen vuoden työn huipentumisesta yhteen hetkeen. Päästä toteamaan silmät kostuneina, että juuri tässä ja nyt olen saavuttanut kaiken sen, mistä olen pienestä asti unelmoinut.

Ehkä minäkin liikutuin kyyneleistä ja riemusta Teemu Selänteen silmissä siksi, että tunsin pientä kateutta. Kateutta siitä miten harvoin itse saa tai tajuaa arkielämässään kokea samanlaista lapsenomaista onnea.

Urheilua on joskus vaikea suhteuttaa muihin tunteisiin vetoaviin kulttuurielämyksiin. Siihen miten esimerkiksi taide voi parhaimmillaan kertoa meille jotain äärimmäisen tärkeää elämästä ja ympäröivästä maailmasta. En usko että urheilun kautta avautuu aivan yhtä isoja salaisuuksia.

Jotain merkittävää se voi silti opettaa sekä ilosta ja onnellisuudesta että tappioiden ja vastoinkäymisten ylittämisestä. Kysykää vaikka Aasian jalkapallomestaruutta vastoin kaikkia odotuksia juhlivan Irakin maajoukkueen kannattajilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää