Valikko
Kulttuuri

Mestarina maailmalla, maskottina Suomessa

Tero Saarisen ryhmälle kotimaassa esiintyminen on aina taloudellinen riski

Tilaajille

Taiteen ja kulttuurin määrärahat valtion ensi vuoden budjetissa kasvavat, mutta suomalaisen taiteen viemistä maan rajojen ulkopuolelle rahakirstun vartijat eivät näköjään pidä tärkeänä.

Opetusministeriön kulttuurivientiin ehdottamat kaksi miljoonaa euroa pyyhittiin valtiovarainministeriössä yli ehkä siinä uskossa, että vienti hoitaa itse itsensä. Olosuhteiden pakosta niin tapahtuukin ja Suomen maine maailmalla kasvaa.

Samalla tämä rajoja ylittävä kulttuurinen pääoma ja peräti välttämättömäksi mielletty luovuus saattaa jäädä pysyvästi muualle.

Nekin suomalaiset, jotka eivät tiedä nykytanssista mitään, lienevät kuulleet Tero Saarisesta ja hänen tanssiryhmästään. Tero Saarinen Company on yksi kulttuurivientimme vahvimmista vetureista, joka on kiitänyt maineeseen kutakuinkin kaikilla mantereilla.

Saarisen teokset kestävät aikaa. Ryhmän ensimmäinen teos, liki 12 vuotta sitten kantaesitetty Westward Ho! on edelleen ohjelmistossa. Tänään Saarinen tanssii huikean Hunt-soolonsa sadatta kertaa Aleksanterin teatterissa Helsingissä.

Syksyllä Tero Saarinen Company esiintyy muun muassa New Yorkissa arvostetun Brooklyn Academy of Musicin suurimmalla näyttämöllä. Nancyn oopperassa saa joulukuussa ensi-iltansa Tero Saarisen yli 60 tanssijalle ja laulajalle tekemä suurteos Les Noces, joka vierailee keväällä Pariisin Châteletissa. Pohjois-Amerikan ja Euroopan lisäksi kiertue ulottuu Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Kansainvälisesti menestynyt loistokas tanssija, nerokas koreografi, multilahjakkaan ryhmän arvostettu taiteellinen johtaja, oman tekniikan kehittäjä ja haluttu opettaja ympäri maailmaa.

Näillä avuilla 42-vuotias Tero Saarinen on varmaan miljonääri? Vielä mitä!

Tero Saarinen Companylla on toki vakituinen harjoitustila Aleksanterin teatterissa. Kolme vuotta sitten se hyväksyttiin teatteri- ja orkesterilain piiriin, mitä voi Suomen nykytanssioloissa pitää poikkeuksellisen onnekkaana.

Julkinen tuki ei kuitenkaan ole tilanteen tasalla. Valtionosuuslain piiriin kuuluu 58 ammattiteatteria. Näiden teattereiden joukossa Tero Saarisen ryhmän tuki on kuuden pienimmän joukossa.

Kaikilta osa-alueiltaan viimeistellyistä esityksistään tunnettu ryhmä työllisti viime vuonna yli 80 eri alojen ammattilaista, mutta toiminta-avustukset eivät kata edes kuusihenkisen vakituisen henkilökunnan palkkoja, saati muita kiinteitä kuluja.

Ilmankos toiminnanjohtaja Iiris Autio esittelee mielellään tilastoja.

"Tanssilla on vuosittain puoli miljoonaa katsojaa, ja suosio kasvaa koko ajan. Marginaalissa olemme enää rahoituksellisesti. Mikä laitosteatteri tai orkesteri täällä toimisi, jos siltä puuttuisi kolmannes henkilötyövuosiin sidotuksesta perusrahoituksesta niin kuin meiltä? Jos Helsingin kaupunginteatterilta uupuisi saman verran, se tarkoittaisi 1,3 miljoonaa euroa." "Lisäksi Helsingin kaupungin tuki on vain muutamia prosentteja kokonaisbudjetistamme. Kaupunki myönsi vuonna 2005 teatterilain piiriin kuuluville helsinkiläisille teatteriryhmille tukea noin 13-24 euroa jokaista myytyä lippua kohden. Meillä vastaava luku on 3,87." "Kulttuurin tuen painottuminen suurille taidelaitoksille on taiteen itsensä kannalta huolestuttavaa", Iiris Autio sanoo. "Ahdinkoon on jäänyt paitsi suuri joukko eri alojen luovia huippuja myös kokonaisia taiteenaloja, kuten tanssi, elokuva, sarjakuva ja uusi sirkus." Harkinnanvaraisten avustusten määrää luoville aloille olisi Aution mielestä kiireesti lisättävä. "Kulttuurivientirahoitus olisi yksi keino kannustaa toimijoita sekä rohkaista eri alojen huippuja pysymään Suomessa. On todella lyhytnäköistä leikata budjettia juuri siitä." Ulkomailla tehty työ tuottaa Tero Saarinen Companylle merkittävää tuloa, jolla ryhmä kattaa noin 60 prosenttia 700000 euron vuosibudjetistaan. Kotimaassa esiintyminen ilman ulkopuolista tuottajaa meneekin sitten kerran toisensa jälkeen raskaasti tappiolle.

"Esittävässä taiteessa maksaa paitsi taiteen luominen myös sen laadukas esittäminen, eikä kaikkia kuluja voi siirtää lippujen hintoihin. Ilman riittävää perusrahoitusta tai esitystoimintaan suunnattua tukea on Suomessa esiintymisestä vakiintuneiden festivaalien ulkopuolella todella vaikea tehdä kannattavaa", Autio toteaa.

Tero Saarinen on kuitenkin valintansa tehnyt. Hän haluaa esiintyä edelleen myös Suomessa, muuallakin kuin oman alansa festivaaleilla. Hän haluaa ajaa tanssin asiaa ja kehittää omaa tiiviiksi hioutunutta ryhmäänsä yhä uusiin suuntiin "niin kauan kuin pysyy pystyssä". Vaikka sitten velaksi ja kiinnityksillä.

Suunnitelmia on paljon.

"Heinä-elokuussa, kun Helsingissä käy paljon matkailijoita eivätkä teatterit ja orkesterit vielä ole avanneet syyskauttaan, kannattaisi esittää kielestä riippumatonta, uuteen nuoreen yleisöönkin vetoavaa taidetta: tanssia, musiikkia, vaikkapa nykysirkusta", Saarinen pohtii. "Hyvin markkinoituna se voisi olla todellinen vetovoimatekijä, syy tulla Suomeen ja Helsinkiin", Iiris Autio jatkaa.

"Haluaisimmekin vakiinnuttaa tänne oman kesäsesonkimme, johon voisi kuulua paitsi esityksiä myös mestarikursseja. Sen sijaan, että kierrän eri puolilla maailmaa opettamassa, liiketekniikastani kiinnostuneet tanssijat voisivat kokoontua Helsinkiin", Saarinen innostuu. "Pitkällä tähtäimellä opetuksen ympärille kannattaisi kehittää oma koulukin." Kotimaista tukea odotellessa Tero Saarinen Company sai juuri myönteisen tukipäätöksen amerikkalaiselta säätiöltä, joka haluaa rahoittaa ryhmän uuden teoksen kiertuetta Yhdysvalloissa.

Turvatakseen tavoitteidensa toteutumisen myös kotimaassa Tero Saarinen Company on käynnistänyt ammattimaisen sponsorihankinnan.

Sen ensimmäisiä hedelmiä on yhteistyö digitaalisia palveluita tuottavan Sataman kanssa, josta ryhmä hyötyy entistä laajempina, kansainväliselle huipulle tähtäävinä verkkosivuina.

Saariselta odotetaan vastineeksi jonkinlaista luovuuskonsultointia, mitä hän ei pidä mitenkään vieraana vaan pikemminkin asiaankuuluvana.

"Olemme yrittäjähenkisiä, mutta tavoitteenamme on tinkimätön taide eikä voittoa tuottava liiketoiminta", Saarinen lausuu.

Tero Saarinen Companyn Stravinsky-ilta (Petruška ja Hunt) Aleksanterin teatterissa tänään klo 20. Muut esitykset 19. elokuuta asti to-la klo 20, su klo 15.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää