Valikko
Kulttuuri    |   konsertti / turun musiikkijuhlat

Anna-Liisa Bezrodny on temperamentikas taituri

Cremona-kvartetin Beethoven lauloi elämänläheisesti

Tilaajille

TURKU.

Anna-Liisa Bezrodnyn etunimi herättää kysymyksen nuoren viulistin mahdollisesta suomalaisuudesta. Sukujuuriltaan hän georgialais-virolainen, ja Suomeen hänellä on tiiviit yhteydet ajalta, jolloin hänen isänsä, viulisti-kapellimestari Igor Bezrodny toimi Turun kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-Akatemian viuluprofessorina. Myös äiti, Mari Tampere, on toiminut opettajan Sibelius-Akatemiassa.

Vahvat viulistigeenit ja pätevä koulutus ovat tehneet 1981 syntyneestä Anna-Liisa Bezrodnystä taiturillisen ja temperamantikkaan viulistipersoonallisuuden. Hänen viulunsa leveästi ja värikkäästi hehkuvassa laululinjassa on venäläisen viulukoulun perintöä.

Nykyään Bezrodny toimii Lontoon Guildhall Schoolissa assistenttina. Lontoon musiikki-ilmapiiri on jättänyt häneen myös jälkensä. Englannin-tuomisinaan hänellä oli Edward Elgarin e-molli-viulusonaatti, kauniin melodinen ja tunteellinen teos, joka tunnetaan Suomessa erittäin huonosti.

Brahms-vaikutteinen dramatiikka oli korvin kuultavaa Elgarin sonaatin ääriosissa, mutta Bezrodny osasi toisaalta tuoda esiin romanttisen haaveilun englantilaiset piirteet. Erityisen kiehtova on aavisteleva, värähdellen leijaileva keskiosa - jossa ei voi kuulla mitään saksalaista.

Suomalaisten viulistien keskeistä repertuaaria ei ole myöskään yhdysvaltalaisen John Adamsin lystikäs Road Movies, minimalistinen, nyt-hetkessä nytkyttävä ja meditoiva teos. Adams on tehnyt ikään kuin älyllisen tutkielman bluegrass- ja cajun-viulupelimannien sahaavasta ja nykivästä tanssinjytkeestä.

Venäläinen musiikki on Bezrodnylle luonnollisesti hyvin läheistä.

Sergei Prokofjevin toinen, D-duuri-viulusonaatti lauloi pitkää, raikkaan lyyristä linjaa, ja sen teemat kehittyivät mielikuvituksekkaasti. Sonaatti purkautui myös riehakkaasti tanssivaksi ja marssivaksi huumoriksi aina uusklassisen selkeytensä ja ilmavuutensa säilyttäen.

Hienot virtuoosintaitonsa Bezrodny näytti ennen kaikkea Kultainen kukko -fantasiassa, joka pohjautuu Nikolai Rimski-Korsakovin satiiriseen satuoopperaan.

Matilda Kärkkäinen soitti kirkkaan tarkasti ja energisesti.

Elgar olisi kaivannut pehmeämpiä otteita.

Konserttipäivä päättyi Akatemiatalossa italialaisen Cremona-kvartetin kauniiseen Beethoven-konserttiin.

Beethovenin myöhäisiä jousikvartettoja pidetään usein hyvin henkistyneenä ja abstraktina musiikkina. Erinomaisen Cremona-kvartetin sointi lauloi lämpimästi ja vivahteikkaasti a-molli-kvartetossa op. 132.

Kuuluville tulivat voimakkaasti myös kaikki elämänläheiset, intohimoiset ja kansanomaiset sävyt, jotka soivat kvarteton musiikissa romanttisen äärettömyyden kaipuun ja uskonnollisen hartauden rinnalla.

Beethovenin viimeisen, F-duuri-jousivarteton Haydn-henkinen, abstrakti hilpeys jäi Cremona-kvartetille hieman vieraaksi.

Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää