Valikko
Kulttuuri    |   teatteri

Camus yllättää hauskuudellaan Q-teatterin kellarissa katsojalla on tilaa ajatella

Tilaajille

teatteri Camus yllättää hauskuudellaan Q-teatterin kellarissa katsojalla on tilaa ajatella Ei tietenkään ole sattumaa, että teattereissa on uudelleen löydetty Albert Camus (1913-1960).

Nobelilla palkittu algerialais-ranskalainen kirjailija tuntuu edelleen, tai jälleen, osuvan juuri meihin ja tähän aikaan.

Muodoltaan pienissä, hallituissa teksteissään Camus pohtii moraalia ja moraalittomuutta, ihmisen osaa vastuineen ja vapauksineen.

Putoaminen päästää eksistentialistin ääneen nyt Q-teatterissa, Caligula myöhemmin syksyllä Viiruksessa. Lisäksi Camusin ajattelu elää, enemmän tai vähemmän tietoisesti lainattuna, monina henkilötutkielmina lukuisissa teoksissa.

Camusin ääniala ja kantavuus onkin tyystin toinen kuin niillä, jotka parkuvat ohimenevien pintapuolisten ilmiöiden ja valmiiksi kaivettujen hautojen äärellä.

Camus ei saarnaa, vaan onnistuu haastamaan lukijansa ajattelemaan itse.

Ilahduttavaa, että Antti Raivio tekee taas teatteria. Hienoa nähdä karismaattinen Hannu Kivioja jälleen näyttämöllä. Mahtavaa, että he astuvat ammattirooliensa rajojen yli lavastamalla sekä sovittamalla, tekemällä merkittävästä romaaniklassikosta teatterin keinoja monipuolisesti hyödyntävän draaman.

Q-teatterin perustajajäsenet palaavat Putoamisessa 12 vuoden takaisille jäljille, jolloin Kivioja tulkitsi samassa luolamaisessa tilassa Fjodor Dostojevskin Kirjoituksia kellarista -sovitusta. Ohjaaja oli tosin toinen, Erik Söderblom, mutta asetelma kovasti samannäköinen ja -oloinen päähenkilön monologia kommentoivaa muusikkoa myöten.

Sanna Salmenkallio on ilmaisukykyinen ja esiintymistaitoinen moniosaaja, mutta Putoamiseen hänelle kirjoitettua arvoituksellista hahmoa pidän dramaturgisesti ongelmallisena.

Repliikit ovat kyllä Camusilta, mutta sen sijaan että avaisivat uusia näkökulmia päähenkilöön tai hänen vuodatukseensa, ne pikemminkin nakertavat kokonaisuutta. Päähenkilön vaihtelevista mielentiloista poikkeavilla virityksillään ne katkaisevat tämän liki maanis-depressiivisen itseruoskinnan ja armonanomusten tragikoomisen vuon.

Camusin esittämistä tänään voi pitää melkeinpä itseisarvona, mutta Q-teatterin Putoaminen onnistuu myös yllättämään - kepeydellään.

Katumuksentekijätuomariksi itseään kutsuva Jean-Baptiste Clamence nimittäin on niin romaanissa kuin näyttämölläkin monin tavoin kärsivä hahmo, mutta Hannu Kiviojan ja Antti Raivion käsittelyssä hänestä tulee myös sympaattinen ja hauska.

Kivioja jutustelee intiimisti yleisölle vaikuttaen kirjallista vastinettaan huomattavasti rennommalta, helpommin lähestyttävältä ja suhteellisuudentajuisemmalta, eikä hän nokkeloi oppineisuudellaan samalla tavalla kuin kirjan lakkaamattomasti pajattava, syyllisyydessään piehtaroiva narsisti. Hänen puolelleen asettuu silmänräpäyksessä, vaikka levoton hänkin toki on, välillä häiritsevyyteen saakka.

Esitys on rakennettu niin vankalle perustalle, että kaikki puuhastelu rekvisiitan kanssa tuntuu turhalta varmistelulta. Äänimaailma on kunnianhimoinen, parhaimmillaan vaikuttava, ja visuaalinen viimeistely vedenpaisumusta enteilevine efekteineen alleviivaa tekijöiden tinkimätöntä asennetta.

Tähän kuitenkin riittäisi vähempikin, mies ja ääni. Näyttelijä, ja se ehkä haikeasti soiva viulu.

Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää