Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Sitkeästi maailman asukkaaksi Maarit Verrosen 14. teos on naisen abstrakti kehitystarina

Tilaajille

kirjat Sitkeästi maailman asukkaaksi Maarit Verrosen 14. teos on naisen abstrakti kehitystarina Saari kaupungissa on Maarit Verrosen 14. teos. 1990-luvulla Verronen kirjoitti mielikuvituksellisia ja seikkailukkaita tarinoita, mutta viime vuosina hän on lähestynyt arkisempaa todellisuutta.

Verronen on tutkinut minuuden kehitystä ja sen edellytyksiä ympäristön vaatimusten ja yksilön pyrkimysten tuloksena. Oman minän tunnistaminen ja paikallistaminen maailmassa on uudenkin teoksen teema.

Saari kaupungissa on nuorehkon naisen, Aislan, kehitystarina.

Verronen rakentaa fiktiivisen maailmansa harvapiirteiseksi. Se koskee paikallisuuksia, historiallista aikaa ja kertomuksen henkilöitä, myös Aislaa. Hänen ulkonäkönsä, opintonsa, ammattinsa, perheensä ja muut ihmissuhteensa jäävät tuntemattomiksi.

Yksityiskohtaisen todellisuuskuvauksen vähäisyys ja henkilöhahmojen viitteellisyys nostavat Aislan kiinnostavasti näkyviin. Päähenkilössä yhdistyvät yksilöllisyys ja yleispätevyys Romaanin ensimmäisessä osassa vasta kaupunkiin muuttanut Aisla kohtaa sen outoja, joskus uhkaavantuntuisia asukkaita. Kohtaamiset ovat pistokokeita siitä todellisuudesta, jossa Aisla on päättänyt elää.

Hänen on kasvettava siihen kiinni niin kuin ruovikko yhdistää sisälahdella olevan saaren kaupunkiin. Ruovikko on "hentoa, heikkoa ja epämääräistä" mutta silti "sitkeää ja usein lopulta voittoisaa".

Sukupolvet-osa on satunnaisotos suvun kaukaisesta menneisyydestä kohti Aislan nykyisyyttä. Suvun historialla ei voi selittää ihmistä: menneisyys on yhtä sattumanvarainen kuin nykyisyyskin. Lyhyen luvun voi lukea erään suomalaisen kirjallisuuden elinvoimaisimpiin ja kuluneimpiin kuuluvan konvention ironiana.

Aislan ihmisverkosto ei ole kovin tiheä mutta se riittää osoittamaan, että ihmisten vaiheita ei voi ennakoida. Vähäiseltä näyttävällä voi olla valtava vaikutus, ja ihmiselämä voi riippua satunnaisesta ratkaisusta. Aisla oppii tajuamaan, että elämälle ei voi asettaa ehtoja.

Ihmisyksilöä ja hänen vaiheitaan ei myöskään voi ymmärtää vain menneisyyden, ympäristön tai perimän tuloksina.

Elämää ei kannata hukata taisteluun todellisuutta vastaan, mutta todellisuutta ei pääse liioin pakoon. Olemassaolon luonne on sattumanvarainen, mutta ihminen voi toimia rationaalisti. "Siihen täytyi sopeutua, muuta vaihtoehtoa ei oikein ollut. Se ei ollut hyvä eikä huono asia, se vain oli. Niin siihen oli parasta suhtautua." Aislan kypsymisen ajanomainen symboli on, että hän jää voittajaksi tosi-tv-pelissä. On selviydyttävä omin neuvoin eristetyllä saarella yhdentoista muun satunnaisesti valikoituneen kilpailijan kanssa.

Tietoinen elämä, jota Aisla edustaa, on uuden etsimistä. Kun hän on kartoittanut sisäisen maailmansa, voi löytöretken suunnata ulkoiseen, joka sekin palvelee omaa kehitystä. Olennaista ei ole saavutuksen näyttävyys vaan yksilöllinen merkitys.

Aisla hankkii ilmatäytteisen lelukanootin ja opettelee melomaan kaupungin suojaisella lahdella: "Ei tuossa todellakaan ollut mitään kovin epätavallista tai merkittävää. Mutta toisaalta siinä oli kaikki." Saari kaupungissa on tiivis, abstraktia lähestyvä kertomus. Se ei pyri lukijan nopeaan mielihyvään. Sen liki huomaamaton huumori ja älyllinen optimismi ovat kirjallisuudessa aika harvinaisia.

Pertti Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää