Valikko
Kulttuuri    |   ooppera

Retrofuturistinen Hoffmann kertoilee rakkauksistaan

Offenbachin teos säihkyy Oulussa 1980-luvun tyyliin

Tilaajille

Oulu.

Jacques Offenbachin ooppera Hoffmannin kertomukset luo jatkoa Oulun hyvälle oopperaperinteelle ja osoittaa, että yhteistyössä on voimaa.

Tasokkaan tuotannon ovat tehneet yhdessä Oulun kaupunginteatteri, Oulu Sinfonia, Oulun oopperayhdistys sekä Oulun konservatorio.

Ohjaaja Leena Salonen ja lavastaja Maija Tuorila ovat luoneet Hoffmannin kertomuksiin futuristisen näyttämökuvan, joka tuntuu parodioivan menneiden aikojen scifi-kuvastoa. Runsaat heijastavat pinnat tuovat 1980-lukulaista säihkettä ja tekevät samalla mahdollisiksi hienot valaistustehot.

Valosuunnittelija Mika Ryynänen on luottanut vahvoihin perusväreihin, jotka hallitsevat oopperan kolmea keskeistä näytöstä ja antavat niille selkeät, toisistaan poikkeavat luonteet.

Myös prologissa ja epilogissa kuultava kehyskertomus erottuu niistä hyvin.

Kaiken tämän retrofuturismin keskellä nähdään viitteitä teoksen perinteisempään ajankuvaan: lavalla näkyy tyylihuonekaluja ja cembalo. Solistien puvuissa on sekä perinteisiä että moderneja sävyjä.

Tenori Petri Bäckström on hyvää vauhtia saamassa yhä vastuullisempia rooleja. Savonlinnan oopperajuhlien Hoffmannin kertomuksissa hän on ehtinyt tehdä jo Frantzin ja Spalanzanin koomiset pikkuroolit.

Nyt hän lauloi nimiroolin, ja hyvin lauloikin. Äänen korkea rekisteri syttyi useimmiten vaivattomasti, ja hieman velmuileva näyttämötyöskentely sopi hyvin Leena Salosen ilottelevaan, tragikoomiseen ohjaukseen.

Väliaika taisi hieman vähentää latautumista, sillä kolmannen näytöksen alussa Bäckström lauloi vaisuhkosti. Loppua kohti vahva ote kuitenkin palasi.

Virpi Räisänen-Midthillä on luotettava, tasapainoinen mezzosopraanoääni, ja hän on hieno löytö Niklauksen ja Muusan kaksoisrooliin. Näillä rooleilla on vaara jäädä teoksessa runsaan sopraanoloisteen katveeseen, vaikka mezzo on lavalla lähes koko oopperan ajan. Räisänen-Midth kuitenkin piti puolensa hyvin.

Oopperan tarinassa runoilija Hoffmann muistelee kolmea rakastettuaan, ja kukin epäonnisista rakkaustarinoista kuullaan omassa näytöksessään. Alun perin tarkoituksena oli, että sama sopraano laulaisi kaikkien kolmen roolit, mutta yleensä ne on hajautettu.

Niin tehdään Oulussakin. Näin kaikki kolme naista saavat selvästi erilaiset luonteet.

Hanna-Leena Haapamäki lauloi hauskan mekanistisesti Olympia-nuken roolin. Kuuluisan Les oiseaux dans la charmille -koloratuuriaarian hän lauloi tarkasti ja puhtaasti, tosin paikoin vielä hieman kovasointisesti.

Anna-Maria Jurvelinin monitahoinen sopraano sopi idealistiseen Antonian rooliin ja Elle a fui -aariaan, kun taas Minttu Pesu teki Giulietta-kurtisaanina lihallisemman vaikutelman. Bordelliin sijoittuva näytös oli näyttävä, ja Jorma Uotisen koreografia huipentui sen taistelukohtauksessa.

Hoffmannin epäonnistumisten taustalla häärää paholaismainen hahmo, joka esiintyy eri näytöksissä eri nimillä. Neloisroolin lauloi virolainen baritoni Rauno Elp. Hän teki vakaan roolisuorituksen, mutta ei varsinkaan kovemmilla voimakkuuksilla saanut äänestään kaikkea sointia irti.

Ongelmana on tietenkin myös Oulun kaupunginteatterin sali, jossa musiikki ei soi hyvin. Matalat taajuudet hukkuvat, ja sointi on kuiva.

Tämän huomasi sinänsä hyvin soittaneen Oulu Sinfonian soinnista, eivätkä kuoronkaan näyttäviksi tarkoitetut kohtaukset saaneet akustiikasta tukea.

Samuli Tiikkaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää