Valikko
Kulttuuri

Todellinen tuulipuku

Tanssija Vera Nevanlinnan mikitetyn paperihameen volyymi yltyy myrskyksi

Tilaajille

Vera Nevanlinna tanssii Zodiakin studiotilassa Kaapelitehtaalla rapisevassa paperihameessa, jonka volyymi ajoittain yltyy myrskytuulen pauhuksi.

Kyseessä on amerikkalaisen koreografin Deborah Hayn hänelle tekemä sooloteos, jonka hän tanssii Maria Dunckerin suunnittelemassa ja äänisuunnittelija Tuomas Norvion sähköistämässä puvussa. Teos pakottaa Nevanlinnan terästämään kuuloaistiaan, sillä Norvio on kätkenyt pukuun kaksi langatonta mikrofonia, joista toinen ottaa äänen muovisesta paidasta, toinen paperihameesta.

Mikrofoni on myös lattialla ja seinässä, joten Nevanlinna voi kommunikoida radiofonisesti - minkä hän tekeekin lähinnä puvullaan, muutamaa korkeaa sopraanokiekaisua lukuun ottamatta.

Zodiakissa tanssi mikitetyssä puvussa toimii hyvin, sillä tilassa tanssija saa etäisyyttä katsomoon ja voi säädellä puvun tuottamaa äänidynamiikkaa.

Deborah Hay on tehnyt joillekin suomalaisille tanssijoille sooloja, jotka nämä saavat ottaa haltuunsa muokkaamalla niitä itselleen sopiviksi.

"Hay on ainutlaatuinen tekijä luottaessaan meihin niin paljon, että jättää meille valtuudet muokata hänen nimissään olevaa työtä", Vera Nevanlinna tuumii.

Hän on aiemmin työskennellyt Hayn johdolla Tanskassa ja Skotlannissa, jälkimmäisessä hän opiskeli News-soolon, jonka nimi osoittautui enteelliseksi.

Luottamussuhde amerikkalaisen koreografin kanssa on niin vakaalla pohjalla, että Hay on kutsunut Nevanlinnan mukaan seuraavaan ryhmäteokseensa.

Teoksen tilaaja on itse William Forsythe, ja esityskaupunki huhtikuussa 2008 Dresden, jossa hänen nykyinen ryhmänsä The William Forsythe Company nykyään paljolti toimii.

Syksyllä 2008 esityksiä on Pariisissa ja Frankfurtissa.

"Mukana on seitsemän naistanssijaa eri puolilta maailmaa. Harjoittelemme kuukauden teosta If I Sing to You Floridassa. Teoksessa on sellainen ovela ratkaisu, että meille teetetään kahdet esiintymispuvut - ennen jokaista esitystä tanssija saa valita, esiintyykö illalla naisena vai miehenä! Kiinnostavaa nähdä, miten sukupuolen valinta vaikuttaa esitykseen." Ennen matkaa Floridaan ja Saksaan Vera Nevanlinna tekee marras-joulukuussa viiden viikon "vientikeikan" Japaniin Jokohamaan, jossa hän luo esityksen japanilaisille tanssijoille ja esittää itse News-soolonsa. Esityspaikkana ovat tanssitiloiksi muokatut vanhat punatiiliset satamamakasiinit.

Vera Nevanlinnan tanssima News ja Satu Rekolan tanssima Joona Halosen sooloteos Feature Zodiakissa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu C, 4 krs.) klo 19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää