Valikko
Kulttuuri

Naisen elämästä, korvakuulolta

Laulunsa eri maailmankolkilta etsinyt Ketsurat mielii jo ulkomaille

Tilaajille

Ketsurat-lauluyhtyeen moniäänisen ja väkevän soundin tunnistaa helposti, tuli laulu alun perin sitten Karjalasta, Bulgariasta tai vaikka Malista.

"Lähtökohtana on musiikin alkuperäinen esitystapa, mutta tavoitteena on tuoda aina meidän omat mausteemme musiikkiin", selittää Ketsuroissa laulava Karoliina Kantelinen. Hän vastaa enimmäkseen yhtyeen sovituksista, vaikka näkyy niissä muidenkin sormenjälki.

Alkuperäiseen esitystapaan pyritään alkuperäisellä metodilla: korvakuulolta, matkimalla.

Laulut ovat päätyneet ohjelmistoon monenlaisia reittejä. Niissä voi viehättää juurevuus, melodia tai se, että sanat sopivat suuhun. Vieraskielisen tekstin sisältö on useinkin paljastunut laulajille vasta jälkikäteen ja mutkan kautta, vaikka bulgarialaisen maahanmuuttajataksikuskin ansiosta.

"Ja aina ne liittyvät jotenkin naisen elämään", hymähtää Salla Peltola. Naiseen elämänkaaren eri vaiheissa viittaa yhtyeen vienankarjalaisesta joiusta poimittu nimikin.

Ketsurat aletaan tuntea jo hyvin ainakin kansanmusiikkiympyröissä. Viisivuotisen taipaleensa kunniaksi yhtye on nyt koonnut seitsemän konsertin Jutun juurille -juhlakiertueen, jolla kuullaan myös omia sävellyksiä ja sanoituksia. Repertoaarista löytyy esimerkiksi laulu laulajan vihollisesta: Yskä.

Ketsuroissa laulavat nykyään Peltolan ja Kantelisen lisäksi Tiina Savola, Nora Vaura, Kaarina Valovirta-Lahti ja Annariitta Virta. Ketsurat alkaa olla kaikille sivutyö, joka vie yhä enemmän aikaa. Omaa managerikin on jo haussa.

Viime viikolla Ketsurat treenasi Salla Peltolan työpaikan kellaritiloissa, kustannusyhtiö Tammessa ja kaiutti komeasti muun muassa Eero Hämeenniemen säveltämää Gitam-laulua, jota säveltäjä on myös käynyt harjoittamassa.

Monikerroksisen, toisiinsa punoutuvien rytmien ja niitä sitovan kauniin melodian varaan rakentuva kutkuttava teos ei ole aloittelijoiden heiniä.

Tekniikkapohjaa Ketsuroiden laulajilla on muun muassa Philomela-kuorosta, josta kaikki sai alkunsa. Ketsurat syntyi kuoron kahdeksasta laulajasta aluksi Klemetti-Opiston yhtyelaulukilpailuun 2002. Sieltä tuli voitto, ja toinen voitto pokattiin pari vuotta myöhemmin Tallinnasta Kalevala-MM-runonlaulukilpailusta.

Tallinnassa kuoro esiintyi toistamiseen heinäkuussa Voices of the Baltics -festivaaleilla. Palaute oli niin hyvää, että keikkailu ulkomaillakin on alkanut itää mielessä.

Juhlakiertuetta varten mukaan valjastattiin Philomelan ajoilta tuttu Päivi Järvinen ohjaajaksi ja koreografiksi sekä katsomaan välillä kuulemma liiankin demokraattiseksi - ja kovaääniseksi - yltyvää meininkiä ulkopuolisen silmin.

Itse järjestetty juhlakiertue on spesiaali silläkin tavalla, että Ketsurat voi joka konsertissa esiintyä akustisesti, jolloin sointi pääsee oikeuksiinsa. Vahvistetuista klubikeikoista on taskussa muutama jännittävä kokemus. Moniäänisyys ja yhtäkkiset dynamiikan vaihtelut ovat haaste miksaajalle.

Ketsurat su 23. syyskuuta Rakesalissa (Bulevardi 2) kello 15 ja kello 19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää