Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Viipuri menetetty, ilmoittakaa taaksepäin! Sotahistorioitsijat aavistelevat kaiken takaa salaista suunnitelmaa, joka jää todistamatta

Tilaajille

kirjat Viipuri menetetty, ilmoittakaa taaksepäin!

Sotahistorioitsijat aavistelevat kaiken takaa salaista suunnitelmaa, joka jää todistamatta Viipuri oli ainoa Suomen kaupunki, jonka Neuvostoliitto pystyi valtaamaan sodissa 1939-1944. Se tapahtui 20. kesäkuuta 1944. Taistelu oli Stalinille makea voitto, mutta Suomelle ja ylipäällikkö Mannerheimille karvas skandaali. Kaupunkia puolustanut 20. prikaati hajosi vain muutaman tunnin taistelun jälkeen.

Tragedia Viipurin taistelu oli kaatuneille ja niille liikuntakyvyttömille haavoittuneille, jotka neuvostosotilaat ampuivat. Tragedia se oli myös prikaatia komentaneelle eversti Armas Kempille ja sen II pataljoonan komentajalle majuri Kurt Bäckmanille. Kemppi tuomittiin, Bäckman ampui itsensä.

Mutta oliko korkea sotilasjohto salaa kaavaillut Viipurin menettämisen?

Toimittamassaan kirjoituskokoelmassa Viipuri 1944 sotahistorian harrastaja Eeva Tammi ja sotahistorian tutkija Eero Elfvengren kirjoittavat, että Viipuria ei aiottukaan puolustaa kaikin voimin, kuten Mannerheim oli käskenyt.

Tammi on esittänyt tämän tulkinnan aiemmin Sotahistoriallisessa aikakauskirjassa 24 (2005). Viipurin ongelmasta olisivat neuvotelleet päämajamestari Aksel Airo ja esikuntapäällikkö Erik Heinrichs sekä operatiivisen osaston päällikkö Valo Nihtilä ja IV armeijakunnan komentaja Taavetti Laatikainen. Neuvottelun oli kuullut Laatikaisen 15-vuotias poika, nykyinen kenraali Erkki Laatikainen.

Sodan jälkeen kenraali Airon kerrotaan puhuneen Heinolan Rotary-veljien illanvietoissa, kuinka kesällä 1944 kaikki meni nuottien mukaan, vaikka Viipuri menetettiin.

Rotaryjen tietotoimiston puheet eivät todista mitään. Airolla oli paljon aihetta selittää kesäkuun 1944 tapahtumat parhain päin.

Pelkästään muisteluihin Elfvengren ja Tammi eivät nojaudukaan. He ovat koonneet kirjaansa asiantuntevien sotahistorioitsijoiden huolellisia artikkeleita, ja ne osoittavat ettei Viipurin puolustukseen paneuduttu. Linnoittautuminen, panssarintorjunta, viestiyhteydet ja niin edelleen olivat vajavaisessa kunnossa.

Jyri Paulaharjun mukaan keskeinen syy Viipurin menetykseen oli "tykistön ja kranaatinheittimistön ampumatarvikepula". Tähän taas oli syynä IV armeijakunnan jäykkä byrokratia. Se henkilöityi tykistökomentaja Oskar Sippolaan.

Kirjoittajista huumorintajuisin Erkki Käkelä toteaa, että "kaikkien armeijoiden huoltoportaissa on maailman sivu istunut sietämättömiä byrokraatteja".

Käkelä on jo 1990-luvulla tuonut kirjoissaan esiin, että Panssaridivisioonan komentaja Ruben Lagus ehdotti esimiehilleen Viipurin jättämistä taistelutta, mutta ehdotus torjuttiin. Viipuria ei olisi edes tarvinnut puolustaa, jos Neuvostoliiton suurhyökkäys olisi torjuttu sitä ennen.

Viipurin taisteluja on aikaisemmin kuvannut Uuno Tarkki kirjassaan Taistelu Viipurista (1996). Hän oli itse siellä mukana.

Viipurin taistelutunnelmia on kuvannut Antti Kauranne dokumentaarisessa romaanissaan Kadonnut Viipurissa (2004). Kaupungin läpi vetäytyvät suomalaisporukat viettivät siellä pitkää taiteiden yötä.

Oikeudenkäynnissä ei tullut esiin se, että kenraali Laatikainen oli luvannut Kempille että IV armeijakunta vastaa Viipurin puolustuksesta 20. 6. klo 18:aan asti. Vänrikki Eelis Mäkinen haki lipun Viipurin linnan tornista klo 16.45.

Kirjan mukaan Mannerheim ensi kiivastuksessaan halusi Kempin pikaoikeuteen ja "kerrotaan että" hän vaati Kemppiä myös ammuttavaksi.

Oikeudenkäynnistä Kemppiä ja Beckmania vastaan kirjoittaa Jukka Kekkonen. Hän rinnastaa sen sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin poliittisena prosessina. Muita vastaavia sotatapahtumia ei viety oikeuteen.

Viipurista paenneet sotilaat on eräissä kirjoissa yhdistetty Lappeenrannan Huhtiniemen oletettuihin teloituksiin, joita olisi ollut jopa 500.

Tarkki ja nyt Elfvengren ja Tammi osoittavat nämä huhut perättömiksi. 20. prikaatin tappiot olivat vähäiset, mutta katkerat.

Yksin jätettynä se romahti, uhrattiin.

Varsinaiseen salaliittoteoriaan Viipurin 1944 osalta ei voi uskoa, mutta ehkä ylipäällikön ja muun korkean sotilasjohdon erimielisyys tuotti kohtalokkaan ristiriidan.

Elfvengren ja Tammi todistelevat salaista suunnitelmaa mainitsematta mitään, mikä puhuisi sitä vastaan. Mutta Viipuri 1944 tarjoaa sotahistoriasta kiinnostuneille runsaasti tietoa kesän 1944 Viipurista. Avoimeksi jää, ketkä olisi pitänyt ampua.

Vesa Karonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää