Valikko
Kulttuuri

Miljoonapeli myy mainetta ja mammonaa

Nuoret ekonomit kehittivät uuden urheilulajin, josta he aikovat tehdä maailmanlaajuisen tv-hitin

Tilaajille

Tossut vikisevät Helsingin Urheilutalolla, kun nuoret miehet syöksähtelevät edestakaisin käsivarren mittaiset kourut käsissään. Välillä jonkun pelaajan mailan uumenista singahtaa pallo, jota muut tavoittelevat pelivälineillään.

Tältä näyttää leet: suomalainen peli, johon on kytketty päätä huimaava bisnesidea.

Yksi pelaajista on Iiro Lahdenranta, työvoimakoulutusta tarjoavan helsinkiläisen Spring House Oy:n johtaja.

"Leet on uusi laji ja mediailmiö. Se lyö maailmanlaajuisesti läpi 500 päivässä", hän vakuuttaa posket hehkuen.

Innostus väreilee ilmassa myös Spring Housen toimistolla Punavuoressa, kun Lahdenranta ja toimitusjohtaja Keni Simola esittelevät maailmanvalloitussuunnitelmiaan. Puheita kuunnellessa on syytä istua tukevasti.

Spring Housen omistama Spring Sports julistaa ensi vuoden alussa avoimen leet-turnauksen, jonka palkintona on miljoona Yhdysvaltojen dollaria. Kisaan voivat osallistua joukkueet, joiden jäsenet ovat ostaneet leet-paketin: mailan, palloja ja rekisteröitymisoikeuden nettisivuille. Pakettia myydään noin 40 eurolla ensi vuoden alusta lähtien.

Eri puolilla maailmaa järjestetään leetin teknistä osaamista mittaavia karsintoja, ja kevätkaudella 2009 on määrä järjestää leet-lopputurnaus. Se pelataan jääkiekkokaukalon ja squashkopin yhdistelmää muistuttavalla läpinäkyvällä ja kaartuvareunaisella kentällä, jonka päädyissä on pystysuorat, koripallorenkaan kaltaiset maalit.

Lopputurnauksen voittajajoukkue saa miljoona dollaria. Sen jälkeen pelataan vielä toinen ottelu, jossa turnausvoittaja pelaa järjestäjien kokoamaa Team Leetiä vastaan. Haasteottelun voittajien kesken jaetaan toiset miljoona dollaria.

Leetin konseptiin kuuluu myös tosi-tv-formaatti, jossa seurataan miljoonapottia tavoittelevien pelaajien matkaa kohti finaalia. Formaattia kaupitellaan etenkin Yhdysvaltoihin. Tv-sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, mutta neuvotteluja on käyty muun muassa kolmen suuren yhdysvaltalaisen tv-kanavan kanssa, Simola ja Lahdenranta kertovat.

Spring Sportsin johtajien puheissa vilahtelevat Mark Burnettin ja Mark Pedowitzin kaltaiset tv-viihteen tekijänimet, joita he kertovat myös tavanneensa. Leetin tuotteistamisesta on keskusteltu myös lounaalla formula 1 -moguli Bernie Ecclestonen kanssa, he väittävät.

Top tykkänään. Ovatko pienehköä koulutusyritystä pyörittävät nuoret leijonat menettäneet järkensä vai suhteellisuudentajunsa? Vai vetävätkö he toimittajaa nenästä?

Spring Housen liikevaihto on alle kaksi miljoonaa euroa. Mistä Spring Sports saa miljoonat palkintoihin, tuotekehitys- ja markkinointikustannuksista puhumattakaan?

"Lainarahan ja oman pääoman avulla homma pystytään järjestämään", Simola sanoo silmää räpäyttämättä. "Jos emme löydä kanavaa tai sponsoria, joka summan maksaisi, maksamme sen itse." Tähän mennessä leetin kehitystyöstä on tullut kuluja noin 500000 euroa, Simola laskee. "Itse me tosin puhumme investoinneista." Simola vakuuttaa myös tuomarijärjestelyjen olevan kunnossa. Monet yksityiskohdat pidetään kuitenkin piilossa ensi vuoden alkuun, jolloin mailamyyntikin alkaa.

Miljoona dollaria on kiinnostava ja konkreettinen täky, Lahdenranta selittää.

"Jos haluaa NHL-kiekkoilijaksi tai jalkapalloilijaksi Englannin valioliigaan, se vaatii hirveästi päämäärätietoisuutta ja työtä, joka on aloitettu jo lapsena. Nyt me tarjoamme kaikille mahdollisuuden tulla urheilutähdeksi reilussa vuodessa lajissa, jota kukaan ei ole vielä pelannut." Jos tv-sopimusta ei vastoin pelin järjestäjien odotuksia synny, he luottavat internet-yhteisön vetovoimaan. Leetin verkkosivuilla voi muun muassa esitellä harjoitteluvideoita ja haastaa muita joukkueita.

"Keskeisin kohderyhmä, 15-30-vuotiaat, on joka tapauksessa netissä", Simola sanoo.

Leetin nettisivujen markkinointi alkaa lokakuun alussa. Tässä vaiheessa sivuilla on toistakymmentä kotikutoisen oloista, eri puolilla maailmaa kuvattua videoklippiä. Yhdessä niistä Spring Housen hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäki-Petäjä kulkee Dubaissa taustallaan rakenteilla oleva maailman korkein tornitalo ja huutaa kameralle englanniksi, kuinka Leet on aikamme suurin tv-elämys ja Hollywoodiakin suurempi unelma.

Uusia videoita kuvattiin viime viikolla päiväsaikaan Kampin keskuksen yökerhossa. Mäki-Petäjän mielestä miljöö sopii hyvin lajin markkinointiin.

"Kun pelaajia kuvataan yökerhossa samaan tapaan kuin levynkansissa, joku nuori tai vaikka kauppa- ja teollisuusministeriön virkamies näkee, että uutta urheilua onkin lähdetty rakentamaan viihteen ja television näkökulmasta." Kuvauksissa oli käytössä leet-mailojen uusimmat kehitysversiot. Operatiivinen johtaja Robert Örthén toi ne mukanaan Kiinasta Guangzhoun alueelta, jossa hän kertoo olleensa valvomassa valmistusta.

Simola uskoo, että ensi vuoden aikana myydään 50000-100000 leet-pakettia.

"Emme näe leetiä pelkästään professional sportina, jota pelataan vain ammattilaisliigoissa. Kuten frisbeetä, hula-hulaa tai jojoa, leetiä voi pelata myös pihoilla ja puistoissa", Lahdenranta säestää.

Yhtiön toimistolle on museoitu mailojen kehitysversiot. Ensimmäinen on kyhätty diplomikotelosta ja tinapaperista.

"Alun perin uuden lajin kehittäminen oli Jaakon heittämä läppä. Idea jäi itämään, ja maaliskuussa 2004 pantiin pari päivää kalenteriin. Jo kolmen tunnin kuluttua olimme kopittelemassa pahviputkilla ja golfpallolla Hernesaaren kulmilla", Simola kertoo.

Siitä on melkoinen loikka maailmanmarkkinoille.

"Suomessa mennään kahdeksi vuodeksi varastoon tai kellariin ja ruvetaan hiomaan täydellistä tuotetta. Sitten ponkaistaan maailmalle ja sanotaan, että nyt se on valmis. Me teimme asian aivan toisinpäin", Lahdenranta kertoo.

"Olemme hakeneet apua itseämme kokeneemmilta ja viisaammilta ihmisiltä. Mutta omillamme silti menemme", Simola kiteyttää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää