Valikko
Kulttuuri

Tallinnassa taiteilijoilla on yhä kynnet

Virolaisnäyttelyt eivät välttele Venäjää, homoutta tai muita maan ajankohtaisia kiistoja

Tilaajille

Tallinna. Käytävän varrelle kiinnitetyistä kaiuttimista kuuluu englanniksi: "Tee mitä haluat, meidän täytyy mennä eteenpäin, anna minun ymmärtää". Hakkaavasti toistuvat lauseet muodostavat kaoottisen äänimaiseman.

Sanojen merkitys häipyy. Kuka minulle puhuu?

Nuoren tartolaisen Barthol lo Mejorin

Tri_VocalMess -ääniteokseen jää kiinni. Tallinnan Nuorten taiteilijoiden biennaalissa esillä oleva teos on yksi näyttelyn voimakkaimmista teoksista.

Tallinnan näyttelysyksyä kansainvälisti myös KUMUssa syyskesällä nähty neljäs Ars Baltica -valokuvatriennaali. Se on siirtynyt Tallinnasta jo Porin taidemuseoon, jossa se avautui yleisölle perjantaina.

Nuorten biennaali ja valokuvatriennaali ovat tiukasti kiinni poliittisessa, sosiaalisessa ja taloudellisessa todellisuudessa. Ja ennen kaikkea ne katsovat sitä kriittisesti.

Ars Balticassa esille nousevat mm. siirtolaiskeskustelu, kulttuuriset identiteetit, lähihistoria ja nationalismi.

Samoja suuria kokonaisuuksia kaivelee myös ensi kertaa järjestetty nuorten biennaali. Synkistelystä ei silti ole kyse, sillä monet taiteilijoista käyttävät aseenaan huumoria ja ironiaa.

Ars Balticallekin on annettu nimeksi Don't Worry Be Curious! (Älä huolehdi, ole utelias). Nuorten biennaali taas kantaa nimeä Consequences and Proposals, eli seurauksia ja ehdotuksia.

Nuorten biennaalin ajankohtaisuutta kuvaa hyvin se, että Tallinnan huhtikuinen patsaskiista on jo ehtinyt teoksiin. Eikä ihme, että se oli avajaisten yleisömagneetti.

Kristina Normanin

The Monolith yhdistelee virolaista ja venäläistä uutiskuvaa ja animaatiota muuttuen ajoittain absurdiksi fantasiafilmiksi.

Nuorten biennaali on elämys jo ulkoisilta puitteiltaan. Se on esillä Toompealla vanhassa Tallinnassa, 1849 ritarikunnalle rakennetussa Rüütelkonnassa. Siellä on pitänyt päämajaansa myös muun muassa ulkoministeriö ja Kansalliskirjasto.

Aika kerrostuu seinien lohkeilleissa maalipinnoissa ja kuluneissa parketeissa, upean porrasaulan kauniisti taittuvassa valossa. Saleissa roikkuu yhä kristallikruunuja.

On hienoa, että biennaali sai käyttöönsä arvorakennuksen. Helsingissä ei nykytaidetta tällaisessa ympäristössä pääse kokemaan.

Epästeriilissä tilassa katsoja tuntee olevansa matkalla menneisyyteen mutta on samalla ajankohtaisten teosten kautta tiukasti kiinni ulkomaailmassa. Keskeneräisyyden henki antaa teoksille tilaa, enemmän kuin museoympäristössä, jossa merkitykset on usein pureskeltu valmiimmaksi.

Liettualaisen Akvile Anglickaiten osuva valokuvasarja I am an artist kommentoi taiteilijoiden arkitodellisuutta. Muotokuvien ihmiset ovat taiteilijoita mutta eivät elä sillä. Rytis on kuvanveistäjä mutta elättää itsensä rakennusmiehenä. Gintautas taas on viulisti, mutta ajaa taksia.

Taiteen tekijöitä ei arvosteta, heidän teoksensa eivät ole helposti muutettavissa pääomaksi.

Virolaisen Marge Monkon latautuneet Trauma (Mission Impossible) -valokuvat tuovat esiin rintamalta palanneiden sotilaiden kärsimän traumaperäisen stressihäiriön. Tanskalaisen Nanna Debois Buhlin video pohtii Tivoli-huvipuiston merkitystä kööpenhaminalaisille ja esittää sen kolonialismin, orientalismin ja kulttuurisen alistamisen muistomerkkinä.

Rüütelkonnan kellariholvissa on maailmankarttaa kuvaava seinämaalaus vuodelta 1938, jolloin rakennus toimi ulkoministeriönä. Kartan punaiset pisteet symboloivat eri maiden suurlähetystöjä.

Maalaus tarjoaa virolaisen Tanja Muravskajan valokuville oivan ympäristön. Niissä virolaiset taiteilijat poseeraavat alastonkuvissa maan lipun kanssa.

Videoteoksessa eri-ikäiset virolaiset toteavat kameralle "one day we will win in any case", eli jonain päivänä voitamme joka tapauksessa. Lause viittaa 1980-luvun lopun vallankumouksen sloganiin.

Nuorten biennaali koostuu oikeastaan kahdesta näyttelystä. Kuraattorit Anneli Porri ja Rael Artel tekivät itsenäisesti oman osuutensa. Teostietojen teemavärit osoittavat yleisölle kumman valinnoista on kyse.

Tämä tuntuu liiankin alleviivaavalta. Katsojan kannalta ei ole kuitenkaan mitään merkitystä sillä, kuka tietyn teoksen näyttelyyn valitsi.

Nuorten biennaalissa on suomalaisista mukana Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Johanna Lecklin, John Phillip Mäkinen, Hans Rosenström ja Pilvi Takala. Kalleisten taidetta on myös Ars Baltica -näyttelyissä.

Ars Baltican mielenkiintoisimpia teoksia on ruotsalaistaiteilija Petra Bauerin

Rana. Taiteilija luki sanomalehdestä 13-vuotiaan ruotsalaisen muslimitytön tarinan.

Tyttö nai libanonilaismiehen. Kun pariskunta sai lapsen, mies sai syytteen alaikäiseen sekaantumisesta ja joutui karkoitusuhan alle.

Videoteos kuulee kiistan osapuolia; mm. ulkomaalaisviraston virkanaista, muita musliminaisia, ja imaamia. Se peilaa Euroopassa kiihkeänä vellovaa siirtolaisuuskeskustelua, islamistumista ja sitä, miten se istuu ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Kuka kelpaa hyvinvointivaltion kansalaiseksi?

Entä missä kulkevat niin sananvapauden, liikkumavapauden kuin uskonnonvapauden rajat?

Anu Pennasen teokset käsittelevät virolaisten ja vironvenäläisten nuorten hankalaa suhdetta.

Kaspars Goban lämpimien homo@lv -homoparimuotokuvien taustalla on poliittinen kiista. Riikan kaupungin vastustuksesta huolimatta vuonna 2005 järjestetty Gay Pride synnytti äärioikeiston mellakointi.

Seksuaalisen tasa-arvon eteen täytyy taistella. Nuorten biennaalin ja Ars Baltican välittämä maailma on vielä pahasti kesken.

Consequences and Proposals. Biennale of Young Artists 11.11. saakka, Rüütelkonna hoone, Kiriku plats 1, Tallinna. Ti-su 12-20.

Don't Worry - Be Curious!. 4. Ars Baltica valokuvataiteen triennaali Porin taidemuseossa 20.1.2008 saakka. Eteläranta, Pori. Ti-su 11-18, ke 11-20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää