Valikko
Kulttuuri

Runoja, huumoria, Suomen historiaa - ja vain yksi nuortenkirja

Tilaajille

Tatu ja Patu

paketoivat Suomen

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun Suomi. Otava. 47 s. 20 e.

Viides Tatun ja Patun kirja on itsenäisyyden juhlavuoden hengessä Suomi-aiheinen. Reippaalla otteella taiteilijapariskunta Aino Havukainen ja Sami Toivonen pistävät pakettiin luonnon, historian, saunat, joulupukit sun muut. Ja kaiken mukavan omaperäisesti, tuoreella, hahmojen oloisella otteella.

Niksinurkassa tehdään oma Suomi ja kerrotaan maaperästä.

Snellmanin kolikon ja marsalkan sauvan katoamista tutkitaan salapoliisimeningillä ja esitellään näin merkkihenkilöitä. Nyky-Suomea kuvatessa kurkistetaan koteihin ja muistutetaan ihmisten erilaisuudesta.

Homma toimii mainiosti ennen kaikkea siksi, että teksti jekkuilee raikkaasti - "Poltetaanko Suomessa juhannuksena revontulia?" - ja kuvitus huutaa sukeltamaan sisäänsä. Sivuissa on tarttumapintaa ja isoissa kuvissa paljon yksityiskohtia montaa lukukertaa varten.

Ja kirjasta oppii Suomesta ihan oikeasti.

Jussi Ahlroth

Taikureiden ässä ja muita ammattilaisia

Jukka Itkonen: Taikuri Into Kiemura ja muita kaupunkilaisia. Kuvitus Christel Rönns. Otava.

30 s. 22 e.

Lastenrunon nestori Jukka Itkonen keskittyy nyt ammatteihin. Eivät lapset aina tiedä, mitä äidin ja isän "töissä" tapahtuu - kenties näistä iltasaturunoista kirpoaa muutama hyvä kysymys! Vaikka Itkosen silmässä on kurillinen pilke, usein runojen toinen puoli on (melkein) totta.

Hassut riimirunot myös valistavat. Sukeltaja Lissu Simppu on huolissaan: "Puhdistelen uimarantaa / joka ainut kevät, / näen mitä jotkut meistä / veteen heittelevät." Lasten ja aikuisten moderni jokapäivä on yhteistä. Kauppias G.S.M. Uivelon kännykällä "voi leikata tukkansa, / harjata hampaansa, kuivata sukkansa".

Riimien huumori puhkaisee aikuisten huolimaailmaan aukkoja, joiden kautta voi kuulla kaikkivoittavan naurun ja hypätä vapauttavan vitsin kelkkaan. Kuvittaja Christel Rönnsin mestarillisesti loihtimista tyypeistä jokainen eläytyy rooliinsa luonnenäyttelijän tavoin. Housupukuinen Tasavallan presidentti E.T. Kaukainen on piilossa mustan sateenvarjon alla, mutta kyllä silmä keksii ne korkokengät...

Satu Koskimies

Se tavallinen tarina

Hanna Marjut Marttila: Filmi poikki! Otava. 247 s. 21 e.

" Hanna Marjut Marttila lataa nuortenromaaniinsa ilmaisullista ja kielellistä kunnianhimoa, mutta romaanin tarina on moneen kertaan luettu juttu huonosti toimivasta perheestä, jota nuorimmainen perheenjäsen yrittää pitää kasassa. Äiti dokaa, isä piehtaroi sohvanpohjalla depressioissaan ja isosisko leikkii nuorta kapinallista rakastumalla hulttioon ja hankkimalla itselleen teiniraskauden. Pikkuveli haaveilee elokuvaohjaajan urasta ja huolehtii talouden ruokaostoksista, kun lapsilisät pamahtavat tilille." "Ja silti: Filmi poikki! tavoittaa hetkittäin aivan upeasti nuoren kaupunkilaispojan ajatusvirran ja verbalisoi sen katukieleksi, jota ei ehkä ole ihan vaivatonta seurata mutta jota kuulee koska tahansa itäänpäin kulkevan metrovaunun kyydissä." Tommi Aitio

arviossa 5. syyskuuta

Turkulainen satu saattoi olla totta

Paula Moilanen - Kirsi Haapamäki: Herttuan hovissa. Elämää 1500-luvun Turussa. Lasten Keskus. 247 s. 38 e.

Tässäpä kummitytölle täsmätuliainen Turun linnasta.

Herttuan hovissa Brita-tyttö pääsee linnaan pikkupiiaksi. Hän kaitsee siellä asuvia pikkulapsia ja saa sivusta seurata ylimystön pröystäilevää elämää. Vastapainona hovin rikkaudelle on oma kurja koti, jossa leipä ei tahdo riittää ja kulkutauti on vienyt sisaruksia.

Paula Moilanen on kirjoittanut hienon "tietosadun". Kuviteltu Brita-tytön perhe olisi hyvin voinut asua oikeasti missä tahansa 1500-luvun savutuvassa. Vaikka Brita on keskiössä, mielikuvitushenkilön tarinaan sekoittuu Turun historiallisia henkilöitä, kuten herttua Juhana ja hänen puolalainen prinsessamorsiamensa.

Kertomusta varten on tehty huima taustatyö: satukirjan lähdeluettelo on viisisivuinen.

Kirsi Haapamäen kauniille ja nostalgiselle kuvitustavalle tieto on enemmän taakka. Tuntuu, että yksityiskohtien oikeellisuus vie 1500-luvun Turusta värit. Lopputuloksen ei välttämättä olisi tarvinnut olla valju.

Tiina Länkinen

Komiikalla

kiusaajia vastaan

Paula Noronen: Emilian päiväkirja - Supermarsu lentää Intiaan. Kuv. Pauliina Mäkelä. Gummerus.

157 s. 24 e.

Emilian päiväkirja on selvästi tehty samaan koululaiskomiikan saumaan kuin Ella-kirjat. Tavoitteena on saada lapset nauramaan ja onnistuuhan se, kun radiotoimittajana tunnetun Paula Norosen kieli lentää samalla vauhdilla kuin sankarihahmo Supermarsu. Kertoja Emilia on 11-vuotias tarmonpesä.

Vaikka kerrontatapa on ehdottoman hauskaa ja omaperäistä, tarina on tavallistakin tavallisempi. Yksinhuoltajan tytär löytää sisäisen sankarinsa ja ryhtyy auttamaan kiusattua ystävää sekä erästä mukavaa mummoa.

Tapahtumat huipentuvat vitsikilpailuun.

Pitääkö joka luokalla aina olla se yksi tyhmä kiusaaja, jota lopussa nöyryytetään oikein olan takaa?

Moniin hyviin lastenkirjoihin on ujutettu vitsejä, jotka avautuvat vain aikuisille. Emiliassa niitä on välillä niin paljon, että syntyy epäily, onko kirja sittenkin aikuisille suunnattua satiiria.

Pauliina Mäkelän naivistinen kuvitus pitää silti Emilian lasten tasolla.

Leena Virtanen

Eläinsatu

vanhaan malliin

Maria Vuorio: Orava ja pääskynen. Tammi. 98 s. 20 e.

Maria Vuorion filosofiset satukirjat ovat raatien suosikkeja; Finlandia Junior -ehdokkaanakin hän on neljättä kertaa. Vuorion tekstit sopivat aikuiseen makuun, ja erityisen taitava hän on luonnon personoijana.

Orava ja pääskynen jatkaa samaa linjaa - ja klassikoiden vanavedessä. Oravan pesässä talvehtiva pääskynen muistuttaa sekä H.C. Andersenin

Peukalo-Liisasta että Tove Janssonin

Taikatalvesta.

Talven edetessä tutustutaan metsänväkeen tungokseen asti. Laskin kirjasta 51 eri lintua ja eläintä. Ovatkohan kaikki tarpeen?

Pääasiahan on kahden olennon kiintymys, joka ylittää lajirajat ja pakottaa tarkistamaan tottumuksia. Oravan mielestä talvesta selviää, kun on ruokaa, pääskysestä tärkeintä on lentotaito.

Hajanaisessa tarinassa parasta on jälleen kerran Vuorion kyky saada hahmoilleen oma kieli. Kissa, siili ja rotta puhuvat kaikki tavallaan, ja se jää mieleen.

Suvi Ahola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää