Valikko
Kulttuuri

Tähtien sota soi Verkatehtaassa

Lahden kaupunginorkesteri soittaa John Williamsin värikästä elokuvamusiikkia

Tilaajille

LAHTI. Mahtava sotainen pauhu täyttää Lahden Sibeliustalon salin. Vaskien mahtipontiset fanfaarit nostavat taisteluvision kosmisiin mittoihin ja jouset osallistuvat sotaan myrskyävinä maininkeina.

Lahden kaupunginorkesteri harjoittelee Jaakko Kuusiston johdolla John Williamsin elokuvamusiikille omistetun konsertin ohjelmistoa. On vaikea erehtyä elokuvasta, josta universaali taistelumusiikki on peräisin. Kysymyksessä on tietysti vuonna 1977 ensi-iltansa saanut Tähtien sota, jonka musiikista Williams sai kolmannen Oscarinsa.

Williams-konsertissa kuullaan Tähtien sodan lisäksi musiikkia elokuvista Teräsmies, JFK, Syntynyt 4. heinäkuuta, Indiana Jones, Schindlerin lista, Pelastakaa sotamies Ryan.

Jaakko Kuusisto on nähnyt kaikki ne elokuvat, joiden Williams-musiikkia hän johtaa kolmessa konsertissa, kerran Hämeenlinnassa ja kaksi kertaa Lahdessa.

Kuusisto uskoo, että Williamsin kuvausvoimainen ja tunteisiin vetoava musiikki herättää yleisössä kyseisiin elokuviin liittyviä visuaalisia muistoja ja aistimuksia.

Elokuvassa musiikin päätehtäviä on vahvistaa kuvan vaikutusta ja luoda katsojissa se tunne, että on keskellä elokuvan tapahtumia.

"Elokuvamusiikissa on aina se vaara, että säveltäjä ryhtyy alleviivaamaan ja osoittamaan liikaa sormella, mistä on kysymys." Williams osaa Kuusiston mielestä korostaa hienovaraisesti kuvan vaikutusta.

"John Williams on mielestäni yksi kaikkien aikojen suurimpia elokuvasäveltäjiä. Suurimmat suosikkini ovat Erich

Wolfgang Korngold ja Bernard Herrmann, mutta arvostan paljon myös Williamsia", Kuusisto sanoo.

Williamsin musiikki on kiinnostanut Lahden kaupunginorkesteria ja Kuusistoa jo pitkään, ja kun ensimmäinen Harry

Potter -elokuva ilmestyi elokuvateattereihin, Lahden orkesteri esitti tuota pikaa 2003 Williamsin Harry Potter -musiikkia.

Elokuvamusiikissa on ongelmana materiaali, joka on usein vaikeasti saatavilla. Pelkkiä tunnareita ei huvittaisi soittaa.

Williams teki itse lahtelaisten konsertin mahdolliseksi, sillä säveltäjä on toimittanut itse orkesteriedition omasta elokuvamusiikistaan. Williams on rakentanut musiikistaan konserttisarjoja, ja mukaan on tullut osia, joiden nuotteja ei ole ollut aikaisemmin saatavilla.

Williams-konsertti kuuluu Lahden kaupunginorkesterin populaarikonserttien sarjaan, jolla orkesteri hankkii itselleen uutta yleisöä.

Williamsin musiikin määritteleminen on pieni ongelma. Kuusisto ei nimittäisi sitä populaarimusiikiksi eikä viihteeksikään, koska pelkää, että viihde-sanaan saattaa liittyä jotakin vähättelevää.

"Käytän Williamsin musiikista termiä orkesterimusiikki. Konsertissa ei ole sähköistä vahvistusta eikä komppia. Williams voidaan rinnasta mihin tahansa orkesterimusiikkiin." Kuusiston musiikkisuvun jäsenet ovat tunnetusti moniruokaisia musiikin suhteen. He ylittävät kevyesti lajirajoja, eivätkä vaivaa päätään lajien arvojärjestystä koskevilla kysymyksillä.

Jaakko Kuusisto tekee itse kaikenlaista niin viulistina kuin kapellimestarinakin. Hän toimii Lahden kaupunginorkesterin konserttimestarina ja on tällä hetkellä päävierailijana Oulun kaupunginorkesterissa, jonka yleisömäärä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, paljolti hyvin suunniteltujen, osin populaarien konserttien ansiosta.

"Lahden kaupunginorkesteri soittaa kaikkea omalla tavallaan hyvää musiikkia, lajirajoista riippumatta. Roskaa emme soita emmekä sellaista rockia, josta on vain jumputus jäljellä. Pääpaino on tietysti sinfonisessa musiikissa." Kuusisto on johtanut Rajaton-lauluyhtyeen ja Lahden kaupunginorkesterin Abba- ja Queen-konsertit, jotka kummatkin ovat olleet suuria menestyksiä ja positiivisia kokemuksia.

Queen-konsertin sovitukset olivat Kuusiston käsialaa.

"En puhuisi niinkään sovittamisesta kuin orkestroinnista. En ole muuttanut kappeleiden rakennetta ja olen pitänyt kiinni soinnutuksesta. Tosin sovittamistakin on mukana, kun neljän hengen rockbändin kappaleet siirretään sinfoniaorkesterille. Eiväthän partituurit kuulu rockiin, vaan sen esittämisessä täytyy olla aina vapautta, ilmaisua ja improvisointia." Lahden kaupunginorkesterin John Williams -konsertti tänään klo 19 (Verkatehtaan Vanajasali, Hämeenlinna) ja pe klo 13 ja 19 Lahden Sibeliustalossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää