Valikko
Kulttuuri

Platon voi panna pään sekaisin

Jokelan surmaaja rakensi itselleen yhteiskuntamallin filosofian klassikoista

Tilaajille

Jokelan koulun surmatyöt tehnyt abiturientti jätti jälkeensä julkilausuman, jossa hän esittelee maailmankatsomustaan. Julistuksessa Pekka-Eric Auvinen halveksii massoja ja nimittää itseään muita ylemmäksi olennoksi. Hän ihannoi luonnonvalintaa, jossa vain älykkäät ja itsetietoiset selviytyvät hengissä.

Vaihtoehtoisena ratkaisuna 18-vuotias lukiolainen piti yhteiskuntamallia, jossa älykkäät, "eksistentiaaliseen ja filosofiseen ajatteluun" kykenevät ihmiset hallitsevat ja "jälkeenjääneet massat" elävät orjina.

Älkää syyttäkö teostani lukemiani kirjoja, Auvinen kirjoitti. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja, aatehistoriaan perehtynyt professori Juha Sihvola näkee julkilausumassa kuitenkin selviä vaikutteita Platonin

Valtiosta, saksalaisfilosofi Friedrich Nietzschen teoksista sekä Aldous Huxleyn, Georgen Orwellin ja Ray Bradburyn romaaneista. Auvinen listasi nämä kaikki nettivideosivullaan.

"Teksti on kohtuullisen älykkäästi kirjoitettua, mutta siitä saa toki sellaisen kuvan, että kirjoittaja on häiriintynyt", Sihvola sanoo.

Antiikin Kreikan keskeisiin filosofeihin kuulunut Platon (427-347 eaa) esittelee Valtiossa ihanteensa ylimmän vartijaluokan ja filosofikuninkaiden hallitsemasta yhteiskunnasta. Platon uskoi, että vain pieni osa ihmisistä kykenee itsenäiseen ajatteluun.

Hierarkkisessa valtioutopiassa Platon erotteli toisistaan myös sotilaiden ja työläisten luokat. Myös Auvinen jakoi ihmiset kolmeen kastiin: yksilöllisiin, manipuloiviin ja massaihmisiin. Kovin hyvin lukiolainen ei kuitenkaan Platonin oppeja sisäistänyt.

" Valtiossa Platon lähtee siitä, että itsenäisen ajattelun pitäisi olla moraalista ajattelua. Platonin koko tuotannon keskeinen sisältö on miettiä hyvän elämän sisältöjä", Sihvola sanoo.

Auvinen näyttää tulkinneen harvojen hallussa olevan tiedon hyvin kapeasti älykkyydeksi. Hyvän elämän sisältöön hän ei pohdinnoissaan päässyt.

"Se ei ole yllättävää, koska tuohon suuntaan yhtenäisen moraalis-metafyysisen maailmankuvan hajoaminen ja individualismin lisääntyminen on vienyt", Sihvola sanoo.

Auvinen ihannoi väkivaltaista kapinointia ja vallankumousta, muttei esittänyt sille mitään selvää tavoitetta. Ajattelutapa ei Sihvolan mukaan noudata edes Baader-Meinhof-tyyppistä terrorismin logiikkaa, joka haluaa väkivallalla herättää kansalaiset kapinaan.

"Antiutopiakirjallisuudesta tosin löytyy lähtökohtia sille, että kaikki poliittinen valta on repressiivistä ja ahdistavaa." Selvästi tärkein Auvista innoittanut filosofi on Friedrich Nietzsche (1844-1900), yli-ihmisopin sekä herramoraalin puolestapuhuja. Nietzscheä pidetään yhtenä aikansa keskeisimmistä filosofeista.

Nietzscheä tutkinut professori Tarmo Kunnas sanoo, ettei Auvinen ymmärtänyt Nietzschen oppeja.

"Poikaparka oli täysin jatkamassa vanhaa moraalia; hän on oikeassa ja muut ovat pahoja ja surkeita. Tämä ei ole ollenkaan Nietzschen asenne." "Lisäksi Auvinen on tekstissään myös täysin biologinen, häneltä puuttuu kaikki henkinen puoli ihmisestä. Hän edustaa sosiaalidarwinistista näkemystä, toisin kuin Nietzsche." Sihvolan mielestä Nietzsche on radikaalimpi filosofi kuin vaikkapa Immanuel Kant.

"On vaikea kuvitella, että Kantin filosofia toimisi inspiraationa Jokelan kaltaisille tapahtumille. Toki on periaatteessa mahdollista, että voisi syntyä väkivaltaisesti kantilaisia tavoitteita ajava liike - se edellyttää tosin, että liikkeen jäsenet hylkäävät Kantin näkemyksen, jonka mukaan vallankumous on aina väärin, ja päinvastoin yrittävät väkivaltaisin keinoin toteuttaa kantilaisen utopian, jossa sitten kohdeltaisiin ihmistä päämääränä sinänsä." Sihvola muistuttaa, että useimmat hyväksyvät väkivallan käytön joissain äärimmäisissä oloissa.

"Ero ei ole taustalla olevissa filosofisissa periaatteissa, vaan tosiasioiden tulkinnassa." Sihvola on itsekin tehnyt lukion oppikirjoja. Hän ei rajoittaisi Nietzschen käsittelyä koulussa tämän radikaalisuuden vuoksi.

"Nietzsche kuuluu lukiolaisten yleissivistykseen, eikä modernia maailmaa voi ymmärtää perehtymättä Nietzschen ajatteluun. Se on vähän sama jos meidän pitäisi historian tunneilla jättää perehtymättä Hitleriin ja Staliniin." Paljon vaarallisempaa Sihvolan mielestä olisi, jos Nietzscheä ei käsiteltäisi opetuksessa.

"Siitähän vasta katastrofi tulisi. Ne, jotka ovat Nietzschestä kiinnostuneita, hakisivat tietoa internetistä ja muiden kanavien kautta, joiden osalta informaation laadun varmistus on jäänyt tekemättä." "Se, että lukiolaiset harrastavat vallitsevaa kulttuuria radikaalisti kyseenalaistavaa pohdiskelua, on pääsääntöisesti hyvä asia. On erittäin tärkeää, että koulu jonkinlaisena yhteisönä tarjoaa sille kanavan", Sihvola tähdentää.

Saman vaatimuksen Sihvola ulottaa Auvista inspiroineeseen darwinismiin - ja viime aikoina jälleen puhuttaneeseen kansojen älykkyysvertailuun.

"Näistäkin asioista pitää keskustella ja niitä pitää tutkia. Missään tapauksessa niitä ei pidä jättää rasistien ja äärioikeistolaisten kentäksi." Tarmo Kunnakselta ilmestyy ensi keväänä uusi kirja, Paha.

"Meillä kulttuuri on hyvin sekularisoitunut, niinpä hyvän ja pahan jännite on löystynyt. Silloin pyhään lähdetään koukkaamaan pahan kautta. Nuoriso ympäröi itsensä pahan tunnuksin, koska löytää siitä karismaattisuutta." "Se on paradoksi, tämäkin nuori mies. Runoilija Ernesto Cardinale sanoi joskus, että vielä murhaajan veitsessä saattaa olla Jumalan kaipuu."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää