Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Kauneuden pitää olla kouristavaa André Bretonin mestariteos on täynnä outoa hehkua

Tilaajille

kirjat Kauneuden pitää olla kouristavaa André Bretonin mestariteos on täynnä outoa hehkua 'Kuka minä olen?" kysyy André Breton Nadjan alussa. Ja heti seuraavassa lauseessa muistuttaa, että vastaukseen ehkä riittäisi tieto siitä "kenen seurassa minä näyttäydyn" ("qui je hante").

Samassa suomentamisen mahdollisuus joutuu välittömästi koetukselle, verbi "hanter" kun viittaa paitsi vanhahtavassa merkityksessään jonkun tapailuun myös kummitteluun tai vainoamiseen: "Kenelle minä kummittelen? Ketä minä vainoan?" Kaksoismerkitys kuvaa hyvin romaania.

Nadjassa Breton tutkii itseään tapaamiensa ihmisten kautta, mutta tapaamiset horjuvat luonnollisen ja yliluonnollisen välillä, täynnä selittämättömiä yhteensattumia ja outoja mielleyhtymiä. Ja se "aaveen" rooli, jonka Breton lauseessa itselleen sälyttää, ennakoi tulevaa syyllisyyden tuntoa.

Surrealistien johtajana tunnettu Breton oli epäilemättä yksi 1900-luvun kirjallisuuden keskeisistä hahmoista.

Siksi on yllättävää, että ennen Nadjaa häneltä on suomennettu ainoastaan Surrealismin manifesti ja joitain hajanaisia runoja.

Kaikista Bretonin teksteistä vuonna 1928 ilmestynyt Nadja on ollut suuren yleisön eniten rakastama.

Sen voi lukea klassisena kertomuksena ns. hullusta rakkaudesta, sattumanvaraisesta kohtaamisesta, joka johtaa latautuneeseen mutta kenties jo alusta saakka tuhoon tuomittuun suhteeseen.

Mutta Nadja on paljon muutakin kuin romanttinen rakkauskertomus. Sitä voisi kutsua kuvitetuksi omaelämäkerralliseksi esseeromaaniksi, eikä "tunnustuksia" olisi huono nimitys sekään.

Kirjan alussa Breton tuomitsee "sepityksiin perustuvan psykologisen kirjallisuuden" ja haluaa vastedeskin "asua lasitalossaan", kertoa asioista niiden oikeilla nimillään.

Sanallisten kuvausten sijaan Breton liittää tekstiinsä valokuvia kertomuksen tapahtumapaikoista, henkilöhahmoista ja yksityiskohdista, hieman kuin myöhemmin W.G. Sebald.

Kirja alkaa ja päättyy pitkiin, vapaasti polveileviin esseistisiin jaksoihin. Niissä Breton kertoo ystävistään, selvittää sattumiin tuntemaansa mielenkiintoa ja pohtii kauneuden olemusta.

Pedantti sävy paljastaa yhden surrealismin paradokseista: toisaalta se palvoi sattumaa, toisaalta halusi ottaa sattuman tieteellisen järjestelmällisesti haltuunsa.

Esseististen jaksojen väliin on upotettu lakonisina päiväkirjamerkintöinä etenevä kertomus Nadjaksi itseään kutsuvasta naisesta. Breton puhuttelee tuntematonta naista kadulla, vie tämän kahvilaan, ja pian heidän välilleen kehkeytyy outo suhde.

Nadja vaeltaa Pariisin kaduilla kuin unissakävelijä, ilman selvää päämäärää. Breton ihastuu hänen vapauteensa ja yllättäviin puheisiinsa.

Väliin Nadjalla tuntuu olevan selvänäkijän kykyjä, väliin hän esittää oivaltavia tulkintoja vaikkapa Chiricon tai Ernstin maalauksista, väliin hän taas vajoaa vainoharhaisiin houreisiin. Hänen piirroksensa, jotka lukija saa nähdä valokuvissa, ovat täynnä omaperäistä symboliikkaa, hänen lauseensa kuin surrealistien runoista: "Leijonan kynsi syleilee viinitarhan povea." Breton ja Nadja ovat kuin rakastavaisia, tapaavat päivittäin, suutelevatkin; toisaalta Breton keskustelee Nadjan "tapauksesta" vaimonsa ja ystäviensä kanssa, eikä voi välttyä vaikutelmalta, että Nadja oli Bretonille sittenkin enemmän uteliaisuuden kohde kuin tasavertainen rakastettu.

Lukija aavistelee alusta lähtien pahaa, ja lopulta Breton saa kuulla, että Nadja on omituisen käytöksensä johdosta suljettu mielisairaalaan.

Breton vakuuttaa, ettei tunne syyllisyyttä Nadjan kohtalosta. Syyllisyyden tunto on kuitenkin luettavissa rivien välissä, vaikkapa pitkästä ja katkerasta kritiikistä, jonka Breton kohdistaa ajan psykiatrisia käytäntöjä ja mielisairaiden eristämistä kohtaan.

Tiedostamattomasta kumpuavat mielenjohteet olivat Bretonille ja kumppaneille enemmän leikkiä tai tutkimusta, Nadjalle osa elettyä todellisuutta.

Ehkä Breton tuntee syyllisyyttä siitä, että pysyi itse sittenkin terveiden puolella eikä seurannut rakastettuaan tämän hulluuteen.

Kirja loppuu pohdintaan kauneudesta. Kauneus ei ole staattista eikä dynaamista - "kauneus on KOURISTAVAA tai sitä ei ole".

Ja jotain kouristavaa on toden totta Bretonin kirjassa, outoa hehkua, pakahduttavaa kaipuuta, kohtalon ja sattuman nykivää leikkiä. Rakenne on oikullinen, osat eivät aivan osu kohdalleen, yksityiskohdat jäävät mielikuvitusta kiihottavan arvoituksellisiksi.

Kääntäjälle Bretonin proosa on haastavaa.

Esseistiset jaksot ovat pitkävirkkeisiä, täynnä raskaita muotoiluja ja yllättäviä käänteitä. Moni olisi varmasti katkonut niitä, tuonut lähemmäs suomalaista ilmaisua.

Janne Salo pysyttelee lähellä alkutekstiä, mikä tekee lopputuloksesta raskaan.

Ehkä ratkaisu on sisällön kannalta perusteltu: Bretonin päämäärä oli pitkissä virkkeissään sitoa asioiden yllättävät suhteet lauserakenteen avulla yhteen.

Salo selviää lopulta vaativasta tehtävästään kunnialla, tuo Bretonin mestariteoksen viimein suomalaisen lukijakunnan ulottuville. Silti joihinkin kohtiin olisin kaivannut kääntäjän nootteja - vaikkapa juuri ilmauksen "qui je hante" kohdalle.

Kuisma Korhonen Ehkä Breton tuntee syyllisyyttä siitä, että pysyi itse sittenkin terveiden puolella

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää