Valikko
Kulttuuri

Nuori runous vahvoilla Jäntin palkintojenjaossa

Tilaajille

Kalevi Jäntin rahasto on myöntänyt jo toisena vuotena peräkkäin viisi 15000:n euron palkintoa nuorille kirjailijoille. Tunnustuksen saavat esikoiskirjailijat Vesa Haapala, Taina Latvala, Antti Nylén ja Sinikka Vuola sekä toisen teoksen tehnyt Olli Sinivaara.

"Tämä on ollut hyvä vuosi, kuten aikaisemminkin on jo todettu", Jäntin rahaston säätiön ja palkintolautakunnan puheenjohtaja Satu Jäntti-Alanko sanoo. "Ja on ollut taloudellisesti mahdollista jakaa näin paljon rahaa." Jatkossa varmaa on vain se, että vähintään yksi proosateos ja yksi runokokoelma palkitaan. Vanha sääntö on myös, että tekijän tulee olla alle 40-vuotias.

Jäntin suku on WSOY:n keskeinen taustavoima, mutta Jäntin tunnustuksia on perinteisesti myönnetty muidenkin kustantamojen ansioituneille aloittelijoille.

Vesa Haapalan (s. 1971) runokokoelman Vantaa (Otava) "kieli on rikasta, sen rytmiikka taitavaa ja tematiikka painavaa", palkintoperusteluissa todetaan.

Taina Latvalan (s. 1982) novellikokoelma Arvostelukappale (WSOY) "kertoo nuoren naisen kehitystarinaa isän menetyksen varjossa lyhyin, painavin, ironiaan taipuvin ilmaisuin".

Antti Nylénin (s. 1973) kirjoituskokoelma Vihan ja katkeruuden esseet (Savukeidas) "käsittelee arjen, kulttuurin ja politiikan koko kirjoa, mutta nousee Charles Baudelairen, Joris-Karl Huysmansin ja Oscar Wilden estetismin perinteestä, jossa tyyli on kaiken mitta".

Olli Sinivaaran (s. 1980) runokokoelma Palava maa (Teos) "on huikea, runsassäkeinen ja verbaalisesti taiturillinen matka valon ja värin kuviin, luonnon ja kaupungin pariin".

Sinikka Vuolan (s. 1972) runokokoelman Orkesteri jota emme kuule (Tammi) "lukija kulkee halki ilmavien, musiikillisten runojen kuin etsijä. Säkeet ovat hallittuja ja rytmisesti kauniita." Helsingin Sanomien palkinnon vuoden parhaasta esikoisteoksesta sai Henriikka Tavi runokokoelmasta Esim. Esa (Teos) vajaat kaksi viikkoa sitten.

Haapalan, Latvalan ja Vuolan teokset nousivat myös siinä kilpailuissa parhaimmistoon.

Nylénin esseekokoelma ilmestyi myöhään ja siirtyi vuoden 2008 kilpailuun.

Satu Jäntti-Alangon lisäksi Kalevi Jäntin säätiön palkintolautakuntaan kuuluivat kustantaja Jaakko Jäntti, kirjailija Tiina Krohn, professori Jyrki Nummi, kirjallinen johtaja Touko Siltala ja runoilija Saila Susiluoto.

Säätiön perustivat vuonna 1942 WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti nuorena kuolleen poikansa muistoksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää