Valikko
Kulttuuri

Tihutyöläinen pettyi maanmiehiinsä

Vaurastuneet venäläiset eivät uhmaa varkaiden valtaa, suree monipuolinen kulttuurivaikuttaja Artemi Troitski

Tilaajille

Venäjän demokratia voi huonosti, mutta Artemi Troitskilla menee ihan mukavasti. Viisikymppinen Troitski kirjoittaa kolumneja Venäjän Rolling Stonesiin ja oppositiolehti Novaja gazetaan, työskentelee riippumattoman Eho Moskvy -radioaseman tiskijukkana, pyörittää pienen levy-yhtiön ja keikkavälitystoimiston toimintaa sekä opettaa musiikkijournalismia Moskovan yliopistossa.

"Tulen hyvin toimeen, elän keskiluokkaisesti ja rakennan kesämökkiä. Minulla olisi varaa autoonkin, mutta vihaan ajamista", Troitski kertoo.

Mukavasta elämästään huolimatta Troitski on pettynyt Vladimir Putinin johtaman Venäjän nykytilaan.

"Vallanpitäjät ottivat pois 1980- ja 1990-luvuilla kehittyneen vapauden, mutta antoivat tilalle öljyn ja kaasun tuoman vaurauden. Useimmat ihmiset hyväksyvät sen, heistä se on hyvä diili", Troitski tuhahtaa.

Troitski rinnastaa nyky-Venäjän banaanitasavaltaan, joka on banaanien sijaan riippuvainen kaasusta ja öljystä.

"Venäjälle olisi erittäin tärkeää, että ihmiset voisivat vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Nyt vallitseva tunne on, ettemme välitä: meillä on oma talo, oma palkka, korealainen auto ja voimme mennä lomalle Turkkiin. Emme välitä paskaakaan muista. Minusta se on lyhytnäköistä. Kaikki voi muuttua hyvin nopeasti." Troitski havainnoi Venäjän yhteiskunnan tilaa myös juuri ilmestyneessä blogikirjoitustensa kokoelmassa Venäjän viimeinen diversantti (Like). Kirja on hieman hämmentävä sekoitus Venäjän yhteiskunnan ja vallanpitäjien kritiikkiä sekä listoja maailman parhaista ja huonoimmista rantalomakohteista, olutmerkeistä, maastoautoista ja seksiasennoista.

Kirjan nimessä ja Troitskin Diversant Daily -sivuston nimessä esiityvä sana "diversantti" on kommunistisessa retoriikassa kulunut termi, joka tarkoittaa sabotööriä, vihollisen agenttia, tuholaista tai tihutyöntekijää.

Paradokseja ja ironiaa uhkuva kirjoituskokoelma on tekijänsä näköinen. Troitskin tausta on kirjava. Hän on ollut jo Neuvostoliiton aikana underground- ja ympäristöaktiivi. Hän on työskennellyt myös Venäjän Playboyn päätoimittajana ja presidentti Boris Jeltsinin neuvonantajana.

Venäjän viimeisen diversantin viimeinen merkintä on vuodelta 2005. Sitten Troitski lopetti blogin kirjoittamisen. Hän yksinkertaisesti turhautui: blogikirjoituksilla ei ollut vaikutusta Venäjän oloihin.

Vaikka vallanpitäjien kritisointiin tartutaan Venäjällä hanakasti, viranomaiset eivät missään vaiheessa puuttuneet Troitskin blogiin. Hän itse pitää syynä sitä, että internetin tiedonvälitys ja yhteiskunnallinen kommentointi on Venäjällä merkityksetöntä television rinnalla. Kaikki tv-kanavat ovat Kremlin ohjaksissa, ja suurin osa venäläistä saa tietonsa politiikasta nimenomaan televisiosta.

Hallitusta myötäilevä sanomalehdistökään ei juuri tarjoa vaihtoehtoja.

Novaja Gazetan yksinäinen ääni ei kanna kauas.

"Me olemme ikään kuin Venäjän vaihtoehtoghetto, emme me vaikuta valtavirtatietoisuuteen", Troitski luonnehtii.

Sananvapaudella on Venäjällä kuitenkin tiukat rajat, Troitski korostaa. Jos joku nousee uhkaamaan vallanpitäjien asemaa, hänet raivataan tieltä. Vankilaan tuomittu oligarkki Mihail Hodorkovski on varoittava esimerkki.

"Kenestä tahansa voidaan kaivaa esiin mitä tahansa. Ja kaikki tietävät sen." Troitskikin tietää rajansa. Hän ei julkaise kirjoituksia, jotka voitaisiin tulkita yllyttämiseksi kapinaan. "En siis kirjoita mitään sellaista, että tartutaan kalašnikoveihin ja hyökätään Kremliin." Haluaisitko sitten kirjoittaa niin?

"Pari vuotta sitten olisin vastannut 'kyllä'. Nyt pääongelmani on, etten halua olla kansaani vastaan. En halua tehdä asioita, joita 90 prosenttia venäläisistä ei hyväksyisi. Jos sanon jotain sellaista, että ottakaa kirveenne ja katkokaa turmeltuneiden kleptokraattien päät, ihmiset alkavat pelätä." Troitski sanoo, että Venäjän älymystön jäsenenä hänet on "geneettisesti suunniteltu" kunnioittamaan tavallista kansaa ja sen näkemyksiä.

"Tässä suhteessa minulla on paha identiteettikriisi. Mielestäni ihmiset ovat väärässä. Eliitti on vielä pahempi, koska se käyttää kyynisesti kansaa hyväksi ja nauttii sen tukea vastineeksi taloudellisesta vauraudesta." Vaurautta haluavat myös Venäjän taiteilijat. Heillä on Troitskin mukaan rajoittamaton luomisen vapaus, kunhan he eivät sorki herkkiä poliittisia kysymyksiä.

"Venäjällä ei esimerkiksi koskaan nähdä rehellistä elokuvaa Beslanin koulukaappauksesta tai näytelmää, jossa tehtäisiin satiiria presidentti Putinista tai pilkattaisiin häntä. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista." Troitskin mielestä itsesensuuri on jo viranomaisten aktiivisia toimia tehokkaampi valvontamuoto. Itsesensuuria ruokkii se, että taiteilijat ovat taloudellisesti riippuvaisia valtiosta. Kärkevä kritiikki vaarantaa ansiotulot ja työpaikat.

"Jos he tekevät jotain josta valtio ei pidä, he tietävät kärsivänsä taloudellisesti: filmiä ei esitetä, näytelmä poistetaan ohjelmistosta." Neuvostoaikana taide ja kirjallisuus oli paljon radikaalimpaa, Troitski arvioi.

"Nyt taiteilijoilla on liikaa menetettävää. Kukaan ei halua olla kulttuurin kamikaze." Artemi Troitski: Venäjän viimeinen diversantti. Suom. Anu Lönnqvist. 133 s. Like. 24 e.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää