Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Aivojen rakenne selittää uskonnot Kognitiotieteen valossa monet uskontojen perinteiset selitysmallit näyttävät kömpelöiltä

Tilaajille

kirjat Aivojen rakenne selittää uskonnot Kognitiotieteen valossa monet uskontojen perinteiset selitysmallit näyttävät kömpelöiltä Ranskalaisen Pascal Boyerin menestysteoksen nimi Ja ihminen loi jumalat ja varsinkin alaotsikko Miten uskonto selitetään lupaavat paljon. Joko vihdoin modernin uskonto- ja kognitiotieteen sekä evoluutiopsykologian avulla saataisiin vastaukset ikuisuuskysymyksiin, joita on pohdittu antiikin ajoista nykypäiviin, Lucretiuksesta Dawkinsiin?

Boyer kritisoi monia perinteisiä uskontojen selitysmalleja. Esimerkiksi "uskonto tuo lohtua" -selitys on pinnallinen, koska monet uskonnot aiheuttavat myös sellaista ylimääräistä pelkoa ja ahdistusta, joita ei olisi ilman niitä.

Kuolemanpelon voittaminen ei kelpaa selitykseksi sekään. On paljon uskontoja, joissa kuolemasta tai sen jälkeisestä elämä ei ole mitään määriteltyjä oppeja tai jotka eivät lupaa uskovillekaan kuoleman jälkeistä autuutta.

Hedelmällisin näkökulma lähestyä uskontojen menestystä on Boyerin mukaan kognitiotiede.

Uskontojen selitykset juontuvat ihmislajin varhaisiin kehitysvaiheisiin, aina pensaikon risahduksiin metsästäjä-esivanhempiemme selän takana ja erityisesti ihmismielen tapaan käsitellä ja tulkita tietoa.

Boyerin mukaan uskonnollisten ja yleensä kulttuuristen käsitteidemme "ominaisluonne ei johdu niiden järkevyydestä tai hyödyllisyydestä - nämä käsitteet ovat sellaisia kuin ovat siksi, että aivojemme rakenne ei anna meille mahdollisuutta olla niitä muodostamatta".

Silti tämäkään tai ainakaan tämä selitys ei ole yksinkertainen, "sillä uskonto ilmiönä on tulosta yhdistetystä relevanssista eli useiden mentaalisten järjestelmien ihanteellisesta aktivoitumisesta".

Boyerin lähtökohta on tulkita aivot ikään kuin tietokoneen piilastuksi, jolla havainnot ja informaatio tulevat käsitellyiksi tiettyjen, evoluution myötä kehittyneiden "ohjelmien" ja säännönmukaisuuksien puitteissa.

Tämän tapaista aivojen ja tietokoneen rinnastamista monet, esimerkiksi neurotieteilijät eivät kuitenkaan ihan sellaisenaan nielle.

Myöskään kaikissa päättelynsä yksityiskohdissa (esimerkiksi: yhteistyön merkitys ihmisen evoluutiossa) Boyer ei tuntuisi hirveästi piittaavan muualla tiedeyhteisössä esiintyvistä erilaisista, perustelluistakaan käsityksistä.

Mutta Boyerin mielenkiinnon suunta tuntuu perustellulta. Olisi aikamoinen yllätys, jos uskonnon selitykseksi lopulta paljastuisivat esimerkiksi "vain" yhteiskunnalliset suhteet ja motiivit, kuten Malinowski ja Marx esittivät.

Boyerin kirjan perusteella on helppo uskoa, että ihmisen evoluutiohistoria sekä hänen aivojensa ja mielensä toimintatavat vaikuttavat suuresti siihen, millainen uskomus- ja yleensä kulttuuri-ilmasto hänen ympärilleen syntyy.

Tätä yksityiskohtaisemmassa päättelyssä Boyeria on joskus vaikeampi seurata tai hyväksyä.

Kuten Ilkka Pyysiäinen esipuheessa kirjoittaa, Boyer ei osallistu väittelyyn uskonnon totuudesta "eläköityneiden luonnontieteilijöiden" kanssa. Boyerin kognitiiviseen lähestymistapaan ei liiemmin kuulu pyrkimys sanoa mitään uskonnollisten väitteiden oikeasta tulkinnasta, minkä takia myös monet teologit ovat suhtautuneet hänen menetelmäänsä myönteisesti.

Boyerin kirja on monella tavalla mielenkiintoinen ja haastava, myös monia aikaisempia yrityksiä monitieteisempi.

Mutta kirjan alaotsikko lupaa kyllä turhankin paljon.

Martti Mäkisalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää