Valikko
Kulttuuri

Käsikirjoittajien lakko käy Hollywoodille kalliiksi

Kuluiksi on arvioitu jopa 21 miljoonaa dollaria päivässä

Tilaajille

Los Angeles. Hollywood Boulevardilla välkkyvät kirkkaat jouluvalot, mutta viihdeteollisuudesta riippuvaisen Los Angelesin joulurauha on uhattuna. Kuusi viikkoa kestänyt käsikirjoittajien työsulku jatkuu todennäköisesti vuodenvaihteen yli. Neuvottelut elokuva- ja televisiotuottajien kanssa päättyivät viime perjantaina tuloksetta, eikä jatkoneuvotteluista ole sovittu.

Käsikirjoittajia edustava Writers Guild Of America hylkäsi toissaviikolla sovintoehdotuksen, jossa tuottajien raportoitiin tarjonneen vastapuolelle 130 miljoonaa dollaria.

"En käsitä, mistä vastapuoli on tuon summan kehittänyt, koska jos väite pitäisi paikkansa, emme olisi enää lakossa", kertoo käsikirjoittajia neuvotteluissa edustanut Aaron Mendelsohn.

"Toisin kuin mediassa on annettu ymmärtää, he (tuottajat) vetäytyivät neuvotteluista, emme me." Käsikirjoittajat vaativat tuottajilta rojalteja elokuvien sekä televisio-ohjelmien kasvavasta verkkokaupasta, digitaalijakelusta ja dvd-myynnistä. Kiista sivuaa puhtaan rahan lisäksi tekijänoikeuksia ja liittojen arvovaltaa.

"Isot studiot ja mediayhtiöt haluavat murskata ammattiliitot", Mendelsohn väittää.

Tuottajia edustava Alliance Of Motion Picture And Television Producers -järjestö kumoaa väitteen.

"Käsikirjoittajaliitto pyrkii lakon avulla vain pönkittämään omaa asemaansa, eikä tämä neuvottelutaktiikka auta todellisuudessa liiton jäseniä", sanoo tuottajia neuvotteluissa edustanut Jim Kennedy.

"Me tarjoamme heille edelleen kolmen vuoden sopimusta, joten esimerkiksi alati kehittyvän uuden median kysymyksiin voidaan palata uudestaan lähivuosina. Haluan tehdä selväksi, että vaikka olimmekin jo etukäteen varautuneita lakon alkamiseen, emme ole hyötyneet työsulusta taloudellisesti sen enempää kuin toinenkaan osapuoli. Me tarvitsemme käsikirjoittajia siinä missä käsikirjoittajat meitä." Työsulun vaikutukset tuntuvat monilla aloilla. Toimettomuus vaivaa käsikirjoittajien, näyttelijöiden, kuvaajien ja ohjaajien lisäksi myös muun muassa ääni- ja valosuunnittelijoita, lavastajia, maskeeraajia, elokuvamusiikintekijöitä, ravintoloitsijoita ja autonkuljettajia. Kiinteistöalallakin povataan hintojen laskua, jos lakko jatkuu pitkään. Sadat lakon takia työttömäksi jääneet ihmiset osoittivat viikonloppuna mieltään neuvottelujen jatkamisen puolesta.

Ansiomenetyksistä huolimatta sekä kaupunkilaisten että paikallisen median sympatiat ovat lakkoilevien käsikirjoittajien puolella. Vastavetona tuottajia edustava Alliance Of Motion Picture And Television Producers palkkasi viime viikolla Bill Clintonin entisen pr-toimiston kiillottamaan julkisuuskuvaansa.

"Isoja osakeyhtiötä eivät tunnetusti kiinnosta tekijänoikeudet tai työntekijöiden edut, eivätkä ne suostu neuvottelupöytään kuin kovan kautta", toteaa kitaristi ja säveltäjä Wayne Kramer.

1960-luvulla MC5-yhtyeen kitaristina vaikuttanut, sittemmin elokuva- ja televisiotuotantojen säveltäjäksi ryhtynyt Kramer menetti lakon vuoksi kaksi isoa työtarjousta. Elokuvista toinen, Steve Federin käsikirjoittama Hooking Up jäänee nyt kokonaan toteuttamatta.

"Käsikirjoittajien tulee jatkaa lakkoa kunnes vastapuoli tulee vastaan", Kramer vaatii.

Tulevan Batman-elokuvan ohjaaja Christopher Nolan tukee myös lakkolaisia, mutta toivoo ratkaisun syntyvän pian.

"Toivon molempien osapuolien ymmärtävän työsulun vakavuuden ja seuraukset. Jos lakko jatkuu pitkään, kaikki kärsivät, ja entistä enemmän ihmisiä jää työttömäksi. En ole päässyt käymään työpaikallani yli kuukauteen, ja työt seisovat. Veljeni Jonathan on käsikirjoittaja, ja kertoi käyneensä viimeksi tänään osoittamassa mieltä lakon puolesta. Käsikirjoittajien vaatimukset ovat kaikkea muuta kuin kohtuuttomia." Lakko on keskeyttänyt lukuisten elokuvien tuotannot, mutta suurimmat vaikutukset työsululla on ollut television puolella. Yli viisikymmentä ohjelmaa on jo tuotantokatkolla ja ohjelmien tekijät lomautettu.

Toistaiseksi lakkautettujen ohjelmien joukossa on lukuisia suomalaisillekin tuttuja tv-sarjoja, kuten Täydelliset naiset, 24 ja Lost. Määrän pelätään jopa kaksinkertaistuvan, mikä saattaisi johtaa 15000 työpaikan menetyksiin.

Koska tv-kanavat ovat pakotettuja näyttämään uusintoja vanhoista ohjelmista, niiden katsojaluvut ovat romahtaneet. Uusintalähetykset eivät kiinnosta mainostajia, ja monet televisioyhtiöt ovat pakotettuja luovuttamaan sponsoreilleen ilmaisia spotteja täyttääkseen mainostauot.

Lakon lasketaan maksavan Los Angelesin talouselämälle jopa 21 miljoonaa dollaria päivässä. Kaikki kaupungin yrittäjät eivät kuitenkaan kärsi vielä lakosta.

Valomiehenä työskentelevä Mike Ruffing kertoo monien elokuva- ja televisiotyöläisten siirtyneen tekemään mainoksia ja musiikkivideoita työsulun ajaksi.

"Puhelimeni soi yhtä tiuhaan kuin ennen lakon alkamista. Huomaan myös ansaitsevani mainoksista suhteessa enemmän rahaa kuin elokuvista. Tilanne tietenkin muuttuu, jos mainostajat kieltäytyvät ostamasta mainosaikaa televisiokanavilta." Ruffing kertoo Hollywoodin suurimman valokalustoa vuokraavan yrityksen lomauttaneen valtaosan henkilökunnastaan. Häneltä ei heru sympatioita lakkoilevia käsikirjoittajia kohtaan.

"Käsikirjoittajat vaativat lakkonsa takia meitä muitakin pysymään studioiden ulkopuolella solidaarisuussyistä, vaikka käviväthän he itsekin töissä lavastushenkilökunnan lakkoillessa vuosituhannen alussa. Solidaarisuus Hollywoodissa on suhteellista." Elokuva- ja tv-tuottajien päänsärky jatkuu ensi vuonna, kun ohjaajien ja näyttelijöiden liittojen sopimukset umpeutuvat. Tuottajien huhutaan neuvottelevan salaa ohjaajien kanssa uudesta sopimuksesta, jonka syntyminen saattaisi pakottaa käsikirjoittajat lopettamaan työsulun.

Hollywoodia odottavat silti vaikeat ja epävarmat ajat. On kuvaavaa, että paikalliset tiedotusvälineet spekuloivat alkuviikosta, kyetäänkö ensi kevään Golden Globe- ja Oscar-gaaloja järjestämään ilman käsikirjoittajia.

Yli viisikymmentä ohjelmaa on jo tuotantokatkolla ja niiden tekijät lomautettu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää