Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Aakenustunturilta Övitsböleen Nimistöntutkijat tekivät oppaan paikannimistä

Tilaajille

kirjat Aakenustunturilta Övitsböleen Nimistöntutkijat tekivät oppaan paikannimistä Silloin tällöin ajelen vaimon kanssa vanhaa Porintietä Karkkilan tienoilla, ja joka kerta nousee puheeksi kylännimi Ahmoo, jonne viitta osoittaa. Mistähän tuokin tulee?

Liekö sen takana ahma, ihmettelee vaimo. Ei varmaan näin etelässä, arvailen minä käsikopelolla, taitaa tulla jostain henkilönnimestä. Pitäisi joskus katsoa arkistotietoja.

Katsomatta ovat tiedot jääneet, eikä enää tarvitsekaan.

Suomalainen paikannimikirja paljastaa, että alkuperä onkin ahma-sanassa, jossain semmoisessa yhdistelmässä kuin Ahmolampi tai paremminkin Ahmoilampi, tuo i-äänne kun on Länsi-Uudenmaan murteissa hyvin säilynyt.

Ahmoi-muoto on sittemmin venynyt pitkävokaaliseksi Ahmooksi.

Paikannimikirja on Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tuottama, upeasti painettu ja kuvitettu, sanakirjamaisesti etenevä ja kaikille lukutaitoisille tarkoitettu Suomen paikannimien luettelo. Siihen on otettu suomen-, ruotsin- ja saamenkieliset paikannimet.

Kukin paikka saa lyhyen luonnehdinnan ja alkuperänselityksen. Teos on valikoima. Siinä on hiukan alle 4000 hakusanaa eli nimeä. Onko se vähän vai paljon?

Nyky-Suomessa lasketaan olevan noin kolme miljoonaa paikannimeä. Tuohon määrään on nuohottu jokainen pellonperä ja korttelinkulma.

Peruskartoissa on yli 800000 nimeä. Näihin lukuihin verrattuna 4000 nimen valikoima tuntuu pieneltä. Mutta seulan läpäisyyn on vaikuttanut nimen keskeisyys tai tunnettuus. Mukaan on otettu asutusten, maastokohteiden ja historiallisesti merkittävien kohteiden nimiä.

Kun Suomessa on kuntia runsaat 400, nimitietoja kirjassa on keskimäärin kymmenen kuntaa kohti. Tiedot eivät toki jakaudu tasaisesti. Nimitiheys myötäilee väestöntiheyttä.

Helsingistä on mainittu alun toistasataa nimeä, ja 16 kuntaa on saanut tyytyä vain yhteen mainintaan. Ylä-Lapin kunnista on kirjattu nimiä lähes yhtä paljon kuin Helsingistä, mikä selittynee näiden kuntien tavattomalla pinta-alalla ja kaksikielisyydellä.

Lukijaa kirpaisee, kun tuttu nimi puuttuu, olletikin jos siitä on luvattu tietoja. Näin on käynyt Kiskon Määrjärvelle: siihen viitataan Orijärvi-artikkelissa, mutta eipä vain Määrjärveä löydy koko kirjasta.

Saamen kielen osuus ei rajoitu vain Lapin kohteisiin. Monille eteläsuomalaisille paikannimille on osoitettavissa saamelaiset juuret. Sekä Karkun Ellivuori että Kymenlaakson pitäjännimi Elimäki sisältävät saamen ylimmäistä tai korkeaa merkitsevän sanan.

Suomi on nuori teollisuus- ja tietotekniikkavaltio. Suuri osa paikannimistä periytyy eräkulttuurista.

Näin on Nokian nimen laita. Satakuntalainen kylännimi juontuu turkiseläintä (sekä soopelia ja näätää että majavaa) merkinneestä sanasta nois, joka taipuu nokiin, siis samoin kuin ruis. Nokia on selitetty nokiin asumapaikaksi tai turkisten kauppapaikaksi.

Paikannimen alkuperä ei toki aina palaudu esihistoriaan. Muuan Joutsenon asuinalue on saanut Pulp-nimensä läheisestä sellutehtaasta. Jokioislaisen poliisiputkan Nopola-nimeä on selitetty sillä, että putkan ensimmäinen asiakas oli Nopola-niminen mies Ypäjältä.

Suomalainen paikannimikirja on valmistunut ripeästi: ideasta valmiiseen tuotteeseen on kulunut kolme vuotta. Kirjoittamiseen on saatu kiinnitettyä maan kaikki nimistöntutkijat, mutta nopeutta selittää myös menneitten polvien työ. Ainekset on kerätty ja järjestetty, ja paljon tutkimustietoa on ollut saatavilla.

Erkki Lyytikäinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää