Valikko
Kulttuuri    |   lappeenrannan laulukilpailu 1.-6.1. 2008

Laulukilpailun loppu oli hauska ja värikäs

Naisten sarjan korkea taso lupaa hyvää oopperan tulevaisuudelle

Tilaajille

LAPPEENRANTA. Loppukilpailu oli poikkeuksellisen hauska ja jännittävä tapahtuma Lappeenrannan laulukilpailussa. Värikkääksi sen tekivät ennen taidokkaat ja temperamentikkaat naiset, joista monet ottivat ooppera-aarinsa myös pienen show'n kannalta.

Naisten sarjan loppukilpailun korkea taso lupaa hyvää suomalaisen oopperataiteen tulevaisuudelle. Kuultiin monia erityyppisiä ääniä, jotka sopivat erilaisiin oopperaosiin.

Naisten sarjassa moni laulaja onnistui niin hyvin aarioissaan, että voittajan ennustaminen alkoi tuntua yhä vaikeammalta. Mezzosopraano Tiina-Maija Koskelan (s. 1980) voitto oli hienoinen yllätys, mutta on myönnettävä, että hän teki kilvassa teknisesti kaikkein tasaisinta työtä.

Koskelan voimakas, metallikas mezzosopraano liikkuu pitkin ja jäntevin linjoin, ja hän osaa rakentaa taitavasti laajoja nousuja. Ala-alue on hieman voimaton, mutta vaikuttaakin siltä, että hänen äänensä on laajentumassa dramaattisen sopraanon suuntaan ylöspäin.

Erityisen hienosti nousi sopraano Mia Heikkinen (s. 1980), joka sai jaetun toisen palkinnon. Hänestä on kehittymässä huipputason bel canto- ja koloratuuritaituri. Hänen valoisassa kevyessä äänessään on yllättävänkin paljon laajentumisvoimaa, ja korkean alueen sävelet hän sai - niiden onnistuessa - helisemään kellomaisen kirkkaasti.

Offenbachin

Hoffmannin kertomusten Olympia-nukkena Heikkinen ei saavuttanut vielä täyttä mekaanista tarkkuutta, mutta suoritus oli lystikkyydessään ja taidokkuudessaan valloittava.

Donizettin

Linda di Chamounix -aariassa Heikkinen heittäytyi kauniisti bel canton leijailevaan hurmioon ja tuskaan.

Loppukilpailun nousijoita oli myös toinen kakkonen, mezzosopraano Jeni Packalen (s. 1977). Hänellä on harvinaisen syvä, kohtalontumma, alttomainen mezzosopraano.

Verdin

Naamiohuvien Ulrica-ennustajan saattoi kuvitella suoraan oopperalavalle. Tämä Ulrica hiljensi kuulijansa matriarkaalisen käskevällä maan äidin äänellään ja sen alkuvoimaisella, dramaattisella virralla.

Packalenin Carmen-sequidillassa oli räiskähtelevää dramaattisuutta ja elämänvimmaa.

Kolmannen palkinnon saanut Jenni Lättilä (s. 1977) lauloi Wagnerin

Lohengrin-kohtauksen aidon Wagner-sopraanon tyyliin, ja hänen voimansa riittivät hyvin myös Verdin suureen Aida-aariaan.

Sopraano Kajsa Dahlbäck (s. 1977) oli upean välieräsuorituksensa ansiosta voittajasuosikkeja, mutta finaalissa hän ei onnistunut yhtä hyvin. Hänen äänensä soi melko kireästi ja terävästi Donizettin

Lemmenjuoma-aariassa ja Richard Straussin Zerbinettan suuressa kujeilukohtauksessa, mikä verotti taiturillisten ja temperamentikkaiden esitysten viehätysvoimaa. Taipuisat sävyt puuttuivat.

Mezzosopraano Melis Jaatinen (s. 1982) vaikutti vielä hieman oppilasmaiselta Bizetin Carmenin Sequidillassa ja Rossinin

Sevillan parturin Rosinan suuressa cavatinassa. Hänessä on kuitenkin nupullaan kohtalokkaan naisellinen Carmen ja naisellisen ovela ja hauska Rosina.

Selvää oli, että miesten sarjassa paras palkinto kuului antaa 24-vuotiaalle, suurelle bassolahjakkuudelle Timo Riihoselle.

Raimo Sirkiän johtama tuomaristo ei kuitenkaan halunnut antaa miesten sarjassa ensimmäistä palkintoa, vaan sijoitti Riihosen toiseksi.

Jos Riihonen teki vielä hieman oppilasmaisen vaikutuksen välikilpailussa, loppukilpailun aarioissa hän oli selvästi varmempi ja vauhdikkaampi.

Verdin

Simon Boccanegran Fiesco-aaria toi esiin Riihosen vakavan, synkän patriarkaalisen bassopuolen.

Mozartin

Ryöstö seraljista -oopperan Osmin-aaria todisti vakuuttavasti, että Riihosessa on myös koominen veijari, joka on myös tärkeä luonteenpiirre bassoille.

Osmin-aariassa Riihonen yhdisti selkeän saksan artikulaation vuolaaseen melodialinjaan. Tyyppi oli niin hyvä, että sen voisi työntää suoraan oopperalavalle. Lystikkään julmurin karaktääri on jo valmiina.

Kolmannen palkinnon saanut baritoni Jussi Ziegler (s. 1975) sai äänensä vapautumaan jännityksistä ja lauloi jo kalskahtavaan sankaribaritonityyliin. Korkeat sävelet hän uskalsi ottaa tällä kertaa rohkeasti ja puristamatta.

Kolmantena miesten sarjassa lauloi tenori Olli Brummer (s. 1979). Hän muisti aika hyvin, ettei korkeita säveliä pidä ottaa rääkäisemällä, vaan mieluummin kevyesti ja varovaisesti, jos niiden onnistuminen on epävarmaa.

Jan Söderblomin johtama, vahvistettu Lappeenrannan kaupunginorkesteri antoi nuorille laulajille empaattista tukea ja nostetta.

Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää