Valikko
Kulttuuri

Mies puolustaa paratiisia Lyytinmäessä

Johanna Hartikaisen kirjoittama tv-sarja kertoo onnelasta, mutta hämärässä napsahtaa laukaus

Tilaajille

Lyytinmäki uhattuna!

Ortopedi Kari Urpola juoksee iltakymppiään poikki helsinkiläisen puutaloidyllin ja kiinnittää ilmoituksia pylväisiin. On paras kesä ja ihmiset ovat pistäneet nenänsä ulos sireeniaitojen takaa ja lämmittävät grillejä.

Mutta tyhjäksi jääneeseen taloon on muuttamassa Pinna ry, liikuntavammaisten hoitokeskus, ja ensimmäisiä pyörätuoleja näkyy jo.

Urpola alkaa organisoida adressia. Ei tiedä mikä vaara voi lapsiakin uhata.

Tämä tapahtuu Johanna Hartikaisen kirjoittamassa tv-sarjassa Harvoin tarjolla, joka alkaa TV1:ssä maanantaina.

Hartikainen itse hytisee viimassa pihallaan idyllisellä puutaloalueella Helsingin Toukolassa.

Omalta pihaltako on tv-sarja kirjoitettu?

"Ei täällä tapahdu mitään. Vaikka kuinka yrittäisi tarkkailla, niin mitään ei näy", Hartikainen sanoo. Naapurien pitäisi viettää villimpää elämää päästäkseen tv-sarjaan. "Pitäisi olla vähän jotain skandaalia ja rötöstä." "En tykkää käyttää oikeita tapahtumia. On paljon kivempaa keksiä, yhdistellä ja kuvitella. Lyytinmäki voi olla missä vain." Silloin kun Hartikainen muutama vuosi sitten kirjoitti Harvoin tarjolla -sarjaa, niin helsinkiläiset keskustelivat vammaisten asunnoista ainakin Marjaniemessä.

"Se on mielenkiintoinen ilmiö huomata itsessäänkin. Tarkkaile naapurustoasi, raportoi itsellesi poikkeavuuksista ja huolestu välittömästi", Johanna Hartikainen opastaa.

"Jos jossakin on kaivinkone, niin on syytä tehdä ainakin pieni sauvakävely sinne." "Aina voi tapahtua jotain hirveää." Tv-sarjan Lyytinmäessä voi olla syytäkin huolestua. Hämärässä napsahtaa laukaus. Millainen paikka se on?

Tapanilalta näyttää, koska sarja kuvattiin siellä viime kesänä.

Paratiisihan tämä on, kiinteistönvälittäjä sanoo. "Harvoin tarjolla, harvoin jos milloinkaan", Elisa Korjus laulaa tunnarissa.

"Lyytinmäkeen on muutettu siinä vaiheessa kun lapset olivat pieniä. Silloin oli leppoisampaa eivätkä unelmat vielä olleet särkyneet", Hartikainen selittää.

"Nyt kaikki alkaa olla uhkaavaa, nuoremmat tulee töissä ja nais- ja miesmarkkinoilla ja kohta pitäisi tehdä uutta remonttia. Kun ulkoa päin tulee uhka, niin siihen se ratkeaa." Käsikirjoittajan pitäisi tuntea lyytinmäkeläiset. "Ihmisten luominen on hirveän iso osa työtä. Kun henkilöillä on historia, toiveet, odotukset ja pelot, niin sitten kirjoittaminen on jo paljon iisimpää." Johanna Hartikainen on kirjoittanut myös Tahdon asia -sarjan, joka liimasi katsojat tv:n ääreen kolme vuotta sitten.

"Pidän itseäni enemmän katsojana kuin käsikirjoittajana", hän sanoo.

"Katsoessa on vähän sama asia kuin kirjoittaessa, sitä ei malttaisi lopettaa. Joutuu jättämään kesken semmoiseen paikkaan, että haluaisi vielä jatkaa." Iltapäivällä koululaiset alkavat vaatia Hartikaisella lettujen lämmitystä. Hän ehtii kirjoittaa kolme, neljä tuntia.

Ensi maanantain

Harvoin tarjolla -sarjan aloitus on ensi-ilta myös Hartikaiselle itselleen. Hän ei ole nähnyt yhtään ihan valmista osaa.

"Joo, jännittää. Hirveästi." "Koskaan ei voi tietää. Se mikä on hyvää, ei tule suunnittelemalla vaan nauttimisesta ja eläytymisestä kirjoittaessa. On sattumaa innostuvatko muut." Myös Harvoin tarjolla -sarjan henkilöistä yksi on tv-käsikirjoittaja, Anni ( Anna-Leena Härkönen), joka piilottelee pukukopeissa kuuntelemassa miten ihmiset puhuvat ja jolle näyttelijä huutaa kuvauksissa, että en pysty lausuu enää tota sun paskaa.

Hartikainen sanoo, ettei hän kulje muistiinpanovehkeiden kanssa, mutta höpisee vuorosanoja kotona. "Pitää kokeilla kuulostaako se luontevalta." Pim, letut ovat valmiit Hartikaisen keittiön mikrossa. Tytär Anna-Leena Uotila, 8, pääsee syömään.

Anna-Leena on yksi Harvoin tarjolla -sarjassa esiintyvistä lapsista. Nyt hän istuu omassa keittiössään ja tekee muovailuvahasta pieniä palloja. Mitä ne ovat?

"Makkaran pätkiä." Ne pannaan pakettiin ja nukketalon jääkaappiin.

Perintönä saadun nukketalon mallina on sattumoisin ollut vanha talo Tapanilassa. Se, jossa Harvoin tarjolla -sarjassa asuvat Hyyryläiset, valokuvaaja ja nuortenlehden päätoimittaja lapsineen.

"Mä en tienny", Anna-Leena ällistyy. Hän juoksee katsomaan taloaan.

Anna-Leenalla on nukketalossa kukkakauppa, äiti, seitsemän lasta ja isovanhemmat. Isän hän aikoo tilata netistä.

Tyttären henkilögalleria on muutenkin hyvin suuri, suurempi kuin äiti-Hartikaisen sarjassa.

"Tehtiin pahvilaatikosta mökki. Osa asuu siellä", hän sanoo. Yksi hyllykkö on vielä kerrostalo, toinen rivitalo. Marsun syömät nuket on siirretty museoon ja isolle laudalle on rakennettu puisto.

Johanna Hartikaisen kirjoittama ja Veikko Aaltosen ohjaama 12-osainen sarja Harvoin tarjolla alkaa TV1:ssä maanantaina klo 21.

Päätösjakso Johanna Hartikaisen kirjoittamasta ja Johanna Vuoksenmaan ohjaamasta perhesarjasta Onni von Sopanen nähdään TV2:ssa maanantaina klo 18.20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää