Valikko
Kulttuuri

Klassinen musiikki klubiutuu Helsingissä

Klasariklubi ja Feeniks tuovat taidemusiikkia klubiympäristöön

Tilaajille

Ravintola Bellyn ensimmäisessä Klasariklubissa ryypättiin ja sammuttiin. Tanssittiin ja ammuttiin. Sitten syötiin saalis ja lämmiteltiin takkatulen ääressä. Mitkä bileet!

Tämä kaikki tapahtui tietenkin vain Antonio Vivaldin (1678-1741) Neljä vuodenaikaa -teoksen soneteissa, joihin säveltäjä kirjoitti suosikkisävellyksensä juonen. Viulisti Pekka Kuusisto muutti juonnoissaan sonetit nykykielelle.

" Kesä on Vivaldille tukala vuodenaika. Linnut on ihan skeidana siitä lämmöstä. Ukkonen lähestyy ja viulut on hyönteisiä, jotka kiusaa paimenta", Kuusisto selitti.

" Syksyssä on pari hyvää juominkikohtausta. Sitten hyvä nousuhumala kääntyy laskuun. Tulee paha mieli ja ärhentelyä, kunnes jengi sammuu. Hitaassa osassa jengi koisaa sitä alkoholimyrkytystä veke." Lavan eteen sijoitetuissa pöydissä istui toistasataa asiantuntevaa kuulijaa. Vivaldin sonetit olivat luultavimmin kaikille tuttuja. Silti yleisö nautti Kuusiston ja klubin taiteellisen suunnittelijan Minna Pensolan sujuvista juonnoista.

Vuodenajat soitettiin läpi piskuisella kokoonpanolla: viulusolistin lisäksi mukana oli viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso ja akustinen kitara. Lisäksi kuultiin Hindsonia ja Barkauskasia.

Ravintola Bellyn akustiikka on kuiva kuin Finlandia-talossa, mutta nykyisin mikrofoneja ja ämyreitä osataan käyttää klassisessa musiikissakin parhaimmillaan hienovaraisesti. Enemmän häiritsi ilmastoinnin hurina.

Kauempana baarin puolella normaali baarielämä ja pieni puheensorina jatkuivat musiikinkin aikana, mutta lavan lähipöydissä yleisö istui hiirenhiljaa. Keskittynytkin kuuntelu oli mahdollista.

Asiantuntemuksesta kertoi sekin, että vain yksi liikuttunut katsoja taputti osien välissä, mistä kukaan ei klubiympäristössä tietenkään pahastunut. Samainen varttuneempi nainen kävi kuitenkin myös ojentamassa Pekka Kuusistolle valkoviinipullon - kassistaanko?

"Ei Pekalle tuollaisia", Minna Pensola huudahti ihmeissään.

"Mitä?" ihmetteli Kuusisto hämmentyneenä. "Toitko oman pullon ravintolaan? Ööh, jatkot on sitten meillä", solisti vitsaili.

Ravintolalle olisi varmaankin tärkeää, että maksava yleisö nauttisi itse ravintolan antimia enemmän kuin nyt tapahtui. Sofistikoitunut yleisö istui kuuntelemassa musiikkia vesi-, vissy- tai tyhjä lasi edessään, mutta totteli toki juontajien loppukehotusta.

"Ja nyt kaikki baarin puolelle!" Klasariklubi haluaa tuoda klassisen musiikin niidenkin ihmisten kuultavaksi, jotka eivät yleensä konserttisaliin eksy. Käytännössä Kuusisto ja muut huippuesiintyjät vetivät paikalle lähinnä nuoria ja vähän varttuneempiakin klassisen musiikin faneja.

"Näin saatiin mummotkin klubiin. Asun vastapäätä, mutta en ole koskaan käynyt Bellyssä", eräs klassisen musiikin kuluttaja kertoi.

"Erinomainen idea, jolle toivoo menestystä", sanoi klassisen musiikin vakiintuneita esityskäytäntöjä kritisoinut säveltäjä Eero Hämeenniemi. "Tällaisia klubeja ei ole juuri maailmallakaan." Belly muuttuu Klasariklubiksi kevään ajan joka kuun viimeinen keskiviikko vaihtuvin esiintyjin. Eikä klubi ole edes ainoa lajissaan.

Sibelius-Akatemialla (Pohjoinen rautatiekatu 9) oppilasruokala on jo pitkään muuntautunut Feeniks-klubiksi tiettyinä iltoina. Arkinen lounaspaikka saadaan iltaisin yllättävän klubimaisen oloiseksi.

Tämän viikon tiistaina Feenixillä kuultiin improvisaatioita, keskiviikkona jazzia ja torstaina uutta kansanmusiikkia.

SibaFest-juhlan aikaan tapahtumia on ollut myös ravintola Taidehallissa sekä torstaina Korjaamolla ja Virgin Oil -klubilla.

"Klassinen jengi on kokeilunhaluista ja avarakatseista, mutta klubit eivät ole tajunneet houkutella meitä musiikilla", asiantuntijat hyrisivät baarin puolelle siirtyessään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää