Valikko
Kulttuuri    |   alaviite

Kustantamorulettia pelattu aiemminkin

Tilaajille

Tuulikaapissa käy viima. "Nyt WSOY:n ovet on naulattu pysyvästi auki", totesi uutta romaania parhaillaan viimeistelevä Jari Tervo, kun keskustelimme puhelimessa WSOY:n muuttuneesta tilanteesta.

Kirjallinen johtaja Touko Siltala ja tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö Aleksi Siltala jättävät yhtiön ja vievät mukanaan ainakin Kari Hotakaisen, Hannu Raittilan, Pirkko Saision ja Leena Landerin.

Lommo WSOY:n kirjalliselle profiilille on näkyvä. Hotakainen, Raittila ja Saisio ovat kaikki voittaneet Finlandia-palkinnon, Lander taas on ollut ehdolla vuosina 1991, 1994 ja 2003.

Omaa päätöstään vielä kypsyttelevä Jari Tervo epäilee, että WSOY:n tapahtumat voivat olla alkusysäys isommallekin myllerrykselle suomalaisessa kustannusmaailmassa.

Jari Tervon mielestä kustannusmaailma on elänyt varsin uneliasta, sisäsiistiä ja rauhallista elämää Suomessa, vaikka muutamien kustantamoiden omistuspohja onkin vuosikymmenten saatossa muuttunut ja ruotsalaisetkin ovat rantautuneet alalle. Rakennemuutokset eivät ole kuitenkaan suoranaisesti koskeneet kirjailijoita.

"On mahdollista, että tie vie kohti entistä kevyemmin organisoituja kustantamoita, joilla ei niinkään ole omaa, vakituista kirjailijakuntaansa, vaan ne saattavat kilpailla tapauskohtaisesti haluamistaan käsikirjoituksista", koko tähänastisen tuotantonsa WSOY:llä julkaissut Jari Tervo uumoilee.

Se merkitsisi todennäköisesti kirjallisten agenttien maihinnousua suomalaiseen kustannusmaailmaan. Kirjalliset agentit ovat tärkeitä pelintekijöitä esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Englannissa.

Jari Tervo muistuttaa, että lukijat etsivät kirjakaupasta yhä edelleen tietyn kirjailijan kirjoja eivätkä tietyn kustantamon kirjoja. "Kysymys siitä, kuka kirjan on kustantanut, ei ole lukijalle tärkeä tai oleellinen." Vaikka kirjailijat ovat Suomessa pääsääntöisesti julkaisseet koko tuotantonsa yhden ja saman kustantamon julkaisuohjelmassa, kirjailijoiden siirtyminen kustantamosta toiseen ei ole kuitenkaan ollut aivan tavatonta.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että myös kustantamot ovat halunneet kustantaa pikemminkin kirjailijaa kuin kirjailijan yksittäistä teosta. Tärkeämpää on ollut ura kuin yksittäiset pikavoitot.

Jo 1900-luvun alussa Otavan ja WSOY:n välillä oli esimerkiksi jatkuvasti pientä liikehdintää, koska muutamat WSOY:n kirjailijat julkaisivat yksittäisiä teoksia Otavan listoilla. Roisimmat kirjat kulkeutuivat Otavalle, koska silloisen WSOY:n vahva kristillinen aatepohja esti näiden kirjojen kustantamisen.

Tuoreemmassa muistissa ovat varmasti muutamat viimeaikaiset kirjailijoiden tekemät kustantamonvaihdokset. Kustantamoa ovat vaihtaneet esimerkiksi Juha Itkonen, Jari Järvelä, Anja Snellman, Leena Krohn, Riikka Pulkkinen, Paavo Haavikko, Hannu Mäkelä, Heli Laaksonen, Matti Mäkelä, Raija Oranen ja Pirkko Saisio, joka siirtyi Kirjayhtymältä WSOY:lle, kun Tammi ja Kirjayhtymä muodostivat yhteisen konsortion vuonna 1984.

Myös johtopaikoilta on lähdetty aiemminkin. Kustannusosakeyhtiö Tammen yleisen kirjallisuuden kustannusjohtaja Jaakko Tapaninen irtisanoutui yhtiön palveluksesta vuonna 2006.

Kustantamoa vaihtaneet kirjailijat ovat usein seuranneet itselleen tärkeää kustannustoimittajaa tai kustannusjohtajaa tämän uuteen osoitteeseen - kuten nyt WSOY:n tapauksessa.

Kun esimerkiksi Teos aloitti toimintansa vuonna 2003, muutamat vanhat Tammen kirjailijat seurasivat yhtiön entisen kustannustoimittajan Silja Hiidenheimon perässä uuteen kustantamoon.

Nyt joukko WSOY:n kirjailijoita tekee samoin - magneettina Touko Siltala.

On jännittävää nähdä, mikä on Touko ja Aleksi Siltalan veto. Millaisen kustantamon he perustavat? Nähdäkseni perinteisiä kustantamoita Suomessa on jo riittämiin. Paineet jonkinlaiselle uudelle konseptille ovat suuret. Ruotsissa menestyskirjailijoita kustantava Piratförlaget esimerkiksi haki markkinaosuuttaan tulouttamalla kirjailijoille enemmän kuin perinteiset kustantamot. Mukana toiminnassa ovat muun muassa Liza Marklund ja Jan Guillou.

Myös WSOY on haasteen edessä. Henki ja elämä -kirjafestivaalilla Tampereella huhut ovat olleet jo työntämässä perinteikästä kustantamoa jo Bonnierin syliin. Näin ei ole. Sekä WSOY:n toimitusjohtaja Veli-Pekka Elonen että Bonnierin omistaman Tammen toimitusjohtaja Anne Valsta korostavat, että huhu ei pidä paikkaansa. WSOY ei ole myynnissä.

Jukka Petäjä

Helsingin Sanomat ja WSOY ovat osa samaa SanomaWSOY-konsernia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää