Valikko
Kulttuuri

Legendaarisen rockpromoottorin arkistot avautuivat

Bill Graham jätti jälkeensä viisituhatta konserttitallennetta, jotka on nyt ladattavissa netissä

Tilaajille

San Francisco. Rockin historia on vahvasti läsnä astellessani kerroksesta toiseen yli neljäntuhannen neliön suuruisessa varastorakennuksessa San Franciscon keskustan tuntumassa.

"Tässä on Jimmy Hendrixinä vielä tuolloin esiintyneen kitaristin ensimmäinen kustannussopimus vuodelta 1966, ja tämä sopimus kertoo Janis Joplinin yhtyeen ansainneen ensimmäisestä isosta konsertistaan San Franciscossa 500 dollaria", arkistonhoitaja Katherine York esittelee.

Seuraavaksi hän kaivaa esiin alkuperäisvedoksen Jefferson Airplane -yhtyeen psykedeelisestä konserttijulisteesta, jonka arvo on noin 35000 dollaria.

Olemme Wolfgang's Vaultissa. jonne on tallennettu edesmenneen rockpromoottorin Bill Grahamin massiiviset arkistot. Wall Street Journal arvioi taannoin, että kyseessä on yksi rockhistorian eheimmistä ja arvokkaimmista kokoelmista.

Minneapolisilainen sijoittaja Bill Sagan osti arkistot kuusi vuotta sitten viidellä miljoonalla dollarilla. Hänellä ei ollut aavistustakaan sijoituksensa todellisesta arvosta.

"Rakastan 1960-luvun rockmusiikkia yli kaiken, ja ostin Grahamin arkistot, koska ne sattuivat tulemaan myyntiin suhteellisen edulliseen hintaan. Tajusin lunastaneeni todellisen aarteen vasta ryhdyttyäni tutkimaan arkistoja." Alkuperäisten konserttijulisteiden, valokuvien ja konserttilippujen lisäksi arkistoista löytyivät viidentuhannen Grahamin järjestämän konsertin taltioinnit. Kaupan ansiosta Sagan peri oikeudet tallenteiden nauhoihin.

"Viimeisin saamamme ostotarjous liikkui jo lähempänä sataa miljoonaa dollaria, mutta minulla ei ole aikomustakaan myydä arkistoja." Noin tuhannesta konsertista on ääninauhojen lisäksi tallessa myös kuvanauhat, joita säilytetään varastorakennuksen alimmassa kerroksessa, hyvin ilmastoiduissa ja kuivassa huoneessa.

"Nauhat makasivat vuosikymmeniä Grahamin varastorakennuksessa muutaman korttelin päässä täältä. Onneksemme San Franciscossa on melko ihanteellinen ilmasto nauhojen säilytystä ajatellen. Ne olivat yllättävän hyvässä kunnossa." Kuvatuista konserteista mainittakoon The Whon alkuperäiskokoonpanon viimeinen virallinen esiintyminen ennen rumpali Keith Moonin kuolemaa sekä Sex Pistolsin viimeiseksi jäänyt konsertti San Franciscossa tammikuussa 1978.

Valtaosa konserttinauhoista on jo siirretty digitaaliseen formaattiin, ja ne ovat yleisön saatavilla Bill Saganin pyörittämästä verkkokaupasta. Konsertteja on mahdollista kuunnella ilmaiseksi rekisteröitymällä Wolfgang's Vault -verkkosivuille, ja taltiointien lataaminen omalle koneelle maksaa keskimäärin kymmenen dollaria.

Verkkokauppa myy musiikin lisäksi muun muassa konserttijulisteita, valokuvia, alkuperäisiä konserttilippuja, t-paitoja sekä muita oheistuotteita.

Bill Sagan kokee tehneensä suuren palveluksen rockmusiikin ystäville tuomalla Grahamin arkistojen helmet kaiken kansan saataville, mutta hän on saanut niskaansa myös lukuisia oikeushaasteita.

Haastajina ovat artistit, jotka peräävät tekijänoikeuksia. Esimerkiksi The Doorsin, Grateful Deadin ja Led Zeppelinin jäsenet sekä Carlos Santana haastoivat Saganin oikeuteen puolitoista vuotta sitten livetallenteiden luvattomasta jakelusta.

Grateful Deadin kitaristi Bob Weir kuvaa tuoreessa blogissaan Saganin verkkokauppaa ryöstöksi.

"Hän tekee bisnestä taiteellamme ilman lupaa, mitä emme voi mitenkään hyväksyä." "Bill Graham oli yksi parhaista ystävistäni, eikä hän olisi ikinä hyväksynyt Bill Saganin kaltaisen opportunistin toimia", kommentoi puolestaan Carlos Santana amerikkalaisille tiedotusvälineille vuosi sitten.

Myös lukuisat valokuvaajat ja julistetaiteilijat ovat suuttuneet Saganille, koska kokevat tämän käyvän kauppaa toisten hengentuotteilla. Sagan on esimerkiksi kieltänyt omistamansa julistetaiteen ja valokuvien julkaisemisen kirjoissa ja verkossa, koska Bill Grahamin arkistoista on suunnitteilla oma kirja.

"En voi kommentoida tarkemmin keskeneräisiä oikeusjuttuja", toteaa Wolfgang Vaultin tiedotuksesta vastaava Eric Johnson.

"Valtaosassa tapauksista on kuitenkin käynyt hyvin selväksi, että meillä on kaikki oikeudet omistamiimme kokoelmiin." "Ja mehän maksamme käypää tekijänoikeuskorvausta kaikille artisteille, oli sitten kysymys musiikista, valokuvista tai julistetaiteesta. Lisäksi teemme rojaltitilitykset kuukausittain, kun levy-yhtiöt maksavat rojalteja useimmiten puolivuosittain tai kerran vuodessa, jos silloinkaan."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää