Valikko
Kulttuuri

Berndt Arell luotsaa Kiasmaa kohti USA:ta

Yleisö ei ole vielä löytänyt 10-vuotiasta museota

Tilaajille

/keskustelu Museonjohtaja Berndt Arell on vetänyt Kiasmaa nyt vuoden ja ehtinyt asettua jo paikalleen.

"Olen oppinut nyt tuntemaan talon ja ihmiset", hän kehuu.

Ennen Kiasmaa hän johti Helsingin kaupungin taidemuseota ja tunnustaa, että kaupungin virkamiehenä oleminen oli helpompaa.

"Päätöksenteko oli siellä lähempänä museonjohtoa. Kiasmassa taas ollaan riippuvaisia valtion hallinnosta ja poliittisista päätöksentekijöistä." Hän ei selvästikään haluaisi alkaa marista.

Kiasma viettää nyt 10-vuotissyntymäpäiväänsä ja sitä varten on perustettu Paavo Lipposen johtama valtuuskunta. "Tarkoituksena on, että yhteiskunnan vaikuttajat olisivat lähempänä meitä." Uutta on myös vastikään perustettu Kiasman tukisäätiö, jossa on mukana nykytaiteesta kiinnostuneita keräilijöitä. Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja on Rafaela Seppälä-Forsblom.

"Säätiö ei ole sisältötoimintaa vaan se merkitsee taloudellista tukea sille, mitä Kiasma voi tehdä. Valtion rahoitus on tullut ääripisteeseensä", museonjohtaja toteaa.

Kuvaavaa, että budjetti Kiasman taidehankintoja varten on pysynyt koko ajan lähes samana. Se nousi nyt 10000 eurolla 330000 euroon.

"Vahvistaa suhdetta yleisöön" - siinä Arellin mielestä hänen tärkein tavoitteensa Kiasmassa.

Kiasman uutena johtajana hän oli jo vuosi sitten median kiinnostuksen kohteena. Monissa haastatteluissa hän korosti haluavansa houkutella museoon yli 50-vuotiaita koulutettuja naisia, jotka täyttävät jo lähes kaikki muut kulttuurilaitokset.

Hän on sitä mieltä yhä. Vakuudeksi hän esittää tilaston, jonka mukaan lähes puolet Kiasman kävijöistä on alle 30-vuotiaita.

Sen sijaan, mikä hälyttävää: kävijöistä vain 20 prosenttia on yli 40-vuotiaita, suurin osa heistä naisia.

"On vaikea sanoa, miksi nykytaide koetaan hankalaksi. Käsittämätöntä, ettei se kuulu aikuisten ihmisten elämään täällä." Arell ihmettelee myös, miksi Kiasman kokoelmanäyttelyt eivät ole houkutelleet aikuisyleisöä.

"Kun temaattisissa näyttelyissä on esitelty museon kokoelmissa olevaa taidetta 1960-luvulta eteenpäin, on ihme, ettei se ole kiinnostanut keski-ikäisiä ja heitä vanhempia kulttuurinkuluttajia." Tilastojen mukaan Kiasman näyttelyissä kävijöistä 40 prosenttia on ensikertalaisia, jotka eivät tule toista kertaa museoon.

"Monet tulevat ensikäynnille vain katsomaan Kiasmaa, joka itsessään on heille se brändi. Museossa tehdyissä haastatteluissa he eivät kuitenkaan ole osanneet artikuloida, mitä he ovat nähneet museossa." "He luonnehtivat vain, että 'nykytaidetta'. Sen sijaan muissa museoissa he osaavat artikuloida näkemäänsä paremmin." Berndt Arell tähdentää, että jokaisella Kiasman näyttelyllä on ollut kirkas konsepti, idea.

"Niin on siitä huolimatta, että museossa tiedetään, ettei idea ole välttämättä välittynyt kävijöille. Siihen tarvitaan erityistä museopedagogiikkaa. On vain hyvin delikaattia, miten se tehdään." Tasapainottelu on vaikeaa.

"Ne, jotka käyvät näyttelyissä, ovat ajattelevia itsenäisiä ihmisiä. Heille ei voi sanella." On myös ihmisiä, joiden mielestä nykytaide on jopa pelottavaa.

"Aina silloin tällöin jotkut muistuttavat Ars 95 -näyttelystä ja Henrik Plenge Jakobsenin teoksista, joista kohistiin julkisuudessa. Sanotaan, että teillähän on vain niitä teoksia, joissa on virtsaa ja spermaa." "Mutta eihän siihen aikaan edes ollut Kiasmaa vaan Ars oli silloin Ateneumissa!" Ongelma on sekin, etteivät ihmiset yleensä ymmärrä eroa modernismin ja nykytaiteen välillä.

"Monet ihmettelevät, miksei meillä ole Picassoja. Selitä siinä sitten, ettei se ole nykytaidetta." Helsinki on muuttunut kymmenessä vuodessa paljon. Kun Kiasma avattiin toukokuussa 1998, nykytaidetta saattoi nähdä lähinnä Helsingin taidehallissa, gallerioissa ja erilaisissa vaihtoehtotiloissa.

Nyt Kiasman kanssa kilpailee erityisesti Helsingin kaupungin taidemuseo näyttelyineen.

Juhlavuoden näyttelyt tulevat Kiasmaan paljolti Yhdysvalloista. Parhaillaan esillä olevaa Nan Goldin -näyttelyä täydentää maaliskuun alussa avautuva Julian Schnabelin maalausten kokonaisuus.

Molempien näyttelyissä on esillä teoksia myös Kiasman kokoelmista. Arell on tutustunut kumpaankin taiteilijaan näyttelyiden valmistelun aikana.

Tarkoitus oli tehdä näyttelyt alun perin kaupungin taidemuseoon Tennispalatsiin.

Arell kiinnostui Schnabelista joitakin vuosia sitten, nähtyään syrjäisessä newyorkilaisteatterissa tämän elokuvan Before Night Falls (2000). Se kertoo homoseksuaalin kuubalaisrunoilijan tarinan.

"Aloin silloin ymmärtää häntä taiteilijana eri tavalla kuin aiemmin." "Elokuvien tekemisen ohella hän myös maalaa ja veistää koko ajan. Ne ovat kaksi polariteettia, niin eri maailmoista kuin voivat vain olla." Samaan aikaan Kiasman kanssa myös Galerie Forsblom esittelee Schnabelin taidetta. Onko Kiasmalla kytkös galleriaan?

" Kaj Forsblomhan on esitellyt Schnabelia aiemminkin. Galleria voi esitellä uusia teoksia." "Ei tässä minusta ole ongelmaa. Kunhan museota ja galleriaa ei sekoiteta keskenään. En halua, että museot alkavat toimia gallerioina", Arell täsmentää.

Koska Kiasmalle kuuluvan Kouri-kokoelman teoksista useimmat ovat ovat amerikkalaisia, museon juhlaohjelmisto painottuu USA:han.

Kokoelman ydin on liikemies Pentti Kourin aikoinaan keräämässä kansainvälisen taiteen kokoelmassa "Halusin näyttää, miten hieno kansainvälinen kokoelma Kiasmalla on. Siinä on monia hyvin uniikkeja teoksia." Juhlavuosi olisi pitänyt aloittaa Kouri-kokoelmalla, jonka yhteyteen tuodaan teoksia Guggenheim-museon kokoelmasta New Yorkista.

Monista yhteensattumista johtuen näyttely avautuu syksyllä.

Yhteistyötä Guggenheim-museon kanssa on tarkoitus jatkaa. "Seuraava projektimme on viedä suomalaista nykytaidetta New Yorkiin joskus tulevaisuudessa", hän lupaa.

"On kaikkein arvokkain asia, jos saamme vietyä suomalaista taidetta sinne." Hän tähdentää, että hanke eroaa Guggenheim-museon muista kansainvälisistä hankkeista.

"Tätä ei tehdä rahasta, vaan kyse on näyttelyvaihdosta." Kiasma on lainannut nyt muutamia Kouri-kokoelmansa teoksia Guggenheim-museon näyttelyyn Bilbaoon. Mukana on muun muassa Claes Oldenburgin, Richard Serran ja Schnabelin teoksia.

Kun Arellin kanssa puhuu pitempään, huomaa että hän kaipaa takaisin kaupungin taidemuseon johtoon.

"Kiasman budjetti on 1/3 pienempi kuin kaupungin taidemuseossa, jossa on myös tuplasti enemmän sisältötyöntekijöitä", hän täsmentää.

Kaupungin taidemuseolla on myös enemmän tiloja.

Lisäksi museonjohtajan virka oli siellä elinikäinen ja palkkakin oli parempi.

Arell pahoittelee sitäkin, että Kiasman perjantaisista ilmaisilloista luovuttiin. Samalla karsittiin koululaisryhmien ilmaisopastuksia.

"Kehitys on ollut tosi hankalaa. Minusta ilmaisillat kuuluvat Valtion taidemuseon julkisen palvelun tehtäviin." "Suuntaus on väärä. En olisi tehnyt sellaista ratkaisua", hän kommentoi ylijohtaja Risto Ruohosen päätöstä.

"Valtion taidemuseossa museonjohtajan täytyy noudattaa organisaation ratkaisuja. Liikkumatila on rajoitettu." Kiasman johtajan virka on kaiken lisäksi määräaikainen. Toisin kuin Valtion taidemuseon muiden museoiden, Ateneumin, Sinebrychoffin ja Kuvataiteen keskusarkiston johtajien virat.

"Minusta on erikoista, että samassa organisaatiossa johtajia voidaan kohdella eri tavoilla." Arellin viiden vuoden määräaika päättyy vuonna 2011. "Enkä tiedä, mitä sen jälkeen", hän sanoo.

Toisaalta hän on juuri kertonut, että silloin järjestetään seuraava kansainvälisen taiteen Ars-näyttely.

" Ars täyttää 50 vuotta, ja näyttelyn painopisteenä on silloin Afrikka." Kiasma on brändinä niin iso, ettei moni osaa katsoa nykytaidetta, jota on siellä esillä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää