Valikko
Kulttuuri

Fonisti Richterin asteikolla

Peter Brötzmann on Avantin solistivieras

Tilaajille

Saksalainen Peter Brötzmann on se vapaamuotoisen jazzin maailmankuulu pioneeri, jonka soiton voimakkuutta ei mitata desibeleinä vaan boforeina. Ja Richterin asteikolla.

Tai ainakin nämä ovat mielikuvia, jotka ovat seuranneet häntä jo 40 vuotta.

"Kyllähän se on totta, osittain. Pidän suuresta ja vahvasta fyysisestä soundista sekä koettelen mielelläni myös fyysisiä rajojani", sanoo Brötzmann, joka täytti torstaina 67 vuotta.

Tänään hän aikoo puhkua ja puhaltaa saksofonilla kumoon Vanhan ylioppilastalon seinät - Avantin Avantgarde!-konsertin toisena solistina.

Brötzmannille varattu teos on saksalaisen Dietrich Eichmannin säveltämä puolen tunnin Prayer to the Unknown Gods of the People Without Rights, jonka solistinen osuus perustuu kokonaan improvisointiin. Brötzmann esittää Ensemble Modernen tilaaman teoksen tässä muodossa nyt vasta toisen kerran; ensimmäinen oli Frankfurtissa 2006 ja silloinkin orkesteria johti John Storgårds.

"En ole etsinyt koskaan tällaisia tilaisuuksia, sillä säveltäjät eivät ymmärrä meidän työtapaamme. Mutta Eichmann on poikkeus, sillä hänellä on tuntuma improvisointiin", sanoo Brötzmann, jonka saksofonismin metallista poltetta ajan raju riento ei ole sammuttanut. Tai työtahtia.

Wuppertalisssa asuva Brötzmann on keikkamatkoilla edelleen puolet vuodesta ja valittelee sitä, ettei ehdi omistautua tarpeeksi alkuperäiselle urahaaveelleen, kuvataiteen tekemiselle.

Mutta Helsingissä hän ei muista käyneensä keväällä sitten vuoden 1973, jolloin rumpali Edward Vesala ja saksofonisti Juhani Aaltonen järjestivät hänelle ja basisti Peter Kowaldille Suomen kiertueen, jonka päätteeksi he tekivät Finnvoxissa huhtikuussa albumin Hot Lotta.

Brötzmannilta valitun sävellyksen nimi oli ajan hengen mukaisesti Kippis, mutta se kuuluu kirjaimellisesti jo menneisyyteen. Improvisointi on sen verran vaativaa ja kuluttavaa, että elämän lisäksi hänelle on parasta huumetta vain tuplaespresso - ehkä parin suklaakeksin kanssa.

Brötzmannin aikalaiset levittivät jo 1960-luvulla legendaa, että hän ei osaa eikä halua soittaa "oikeaa" jazzia, ja tuuttaa siksi metritavarana muodottoman mahdottomia maratonsooloja. Hän kokee olevansa silti osa perinteen pitkää ketjua - jazzmuusikko, jonka sytyttivät 1950-luvulla muun muassa Sidney Bechet ja Coleman Hawkins. Mutta sodan jälkeisessä Saksassa varttuneena Brötzmann tunsi, että hänen piti painaa jazziin oma jälkensä, ja omalla tyylillään: "Ehkä minun oli helpompi hylkiä jazzin sääntöjä, koska taideopiskelijana toinen jalkani oli jo kuvataiteissa ja olin kiinnostunut nykymusiikista, kuten Cagesta ja Stockhausenista." Tietysti Brötzmanniin vaikutti myös 1960-luvun lopun poliittinen radikalismi, joka tiivistyi musiikiksi hänen toisella omalla albumillaan, kuuluisalla Machine Gunilla (1968).

"Tämä voi kuulostaa nostalgisoinnilta, mutta silloin ei ollut aikaa tai syytä suunnitella uraa. Kuvittelimmekin hetken, että voisimme muuttaa maailmaa vain soittamalla. Se ei ollut sitten ihan niin yksinkertaista, mutta yrittämisen tarve ei ole poistunut. Päinvastoin, kun ympärilleen katsoo." Avantin Avantgarde! la klo 19 Vanhalla (Mannerheimintie 3), sol. Peter Brötzmann ja Juhani Lagerzpetz, piano, sekä lentokoneen moottori George Antheilin teoksessa Ballet Mécanique.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää