Valikko
Kulttuuri

Sodan halvaantuneet kasvot

Phil Donahue pelkää rankan Irak-dokumentin pyörivän tyhjille saleille

Tilaajille

Washington. Auton sivuovessa könyävä Cathy Smith tällää katetria poikansa Tomas Youngin penikseen, mutta ei siitä mitään tule. Virtsa roiskuu pojan pohkeelle ja äidin kädelle.

"Äiti, yleensä ottaen ihmisillä on tapana seurata, mitä siellä tapahtuu", Young vitsailee.

Sellaista on nykyään elämä Tomas Youngille, joka katsoi miljoonien amerikkalaisten tavoin surun ja vihan läpi World Trade Centerin pelastustöitä 11. syyskuuta 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Kaksi päivää tornien romahtamisen jälkeen missourilainen Young, 22, ilmoitti värväyskeskukseen halustaan päästä jahtamaan Osama bin Ladenia.

Armeija toivotti Youngin tervetulleeksi, mutta Afganistanin sijaan hänet lähetettiin Irakiin. Ennen kuin hän pääsi laukaisemaan asettaan, viisi päivää maahan saapumisen jälkeen 2004, luoti osui Youngin selkärankaan ja hän halvaantui "nänneistä alaspäin", kuten Youngista elokuvan tehnyt ja rahoittanut ohjaaja Phil Donahue ilmaisee.

Elokuva

Body of War on häpeilemätön propagandadokumentti siitä, miten Irakin sota on tuhonnut yhden miehen elämän. Tarinaa rytmitetään kongressin puheilla lokakuussa 2002 - silloin enemmistö kansanedustajista toisti presidentti George W. Bushin perusteluja papukaijojen tavoin ja siunasi sodan.

Tarinassa on yksi pääsankari, Länsi-Virginian demokraattisenaattori Robert Byrd. Hän yritti kaataa sotahankkeen voimakkailla puheillaan, jotka kaikuivat kuuroille korville Saddam Husseinin verta janonneessa maassa.

Donahuen ja Ellen Spiron yhteisohjauksessa sankareita rakennetaan Byrdin ohella kaikista 23 senaatin jäsenestä ja 133 edustajainhuoneen edustajasta, jotka varoittivat suunnilleen kaikesta, mitä sodan aikana on nähty.

Vaikka ohjaaja on amerikkalaisten tuntema legendaarisen Donahue-puheohjelman entinen tähtijuontaja, hän kertoo pelkäävänsä, että elokuvalle käy kuten monelle muullekin Irak-dokumentille: Niitä näytetään tyhjille saleille ja niihin eivät studiot sijoita.

"Haluaisimme olla poikkeus, se dokumentti, joka lopettaa Irak-elokuviin liittyvän väsymyksen. Toivon, että ihmiset olisivat enemmän väsyneitä sodan uhreihin", Donahue sanoi näyttäessään elokuvaansa aktivisteille ja toimittajille Washingtonissa maanantaina.

Body of War tulee lähiviikkoina pieneen teatterilevitykseen Yhdysvalloissa. Myös Euroopan markkinoita on tarkoitus kokeilla, Donahue sanoi.

Donahue kertoi, että joitakin festivaalipalkintoja keränneen elokuvan tekijöiden ja päätähti Youngin toiveena on, että elokuva toimii "lausuntona, joka lopettaa tämän massiivisen ulkopoliittisen möhläyksen".

Se on paljon toivottu.

Tarina Youngista on Donahuen mukaan perinteinen "Texasissa kaivoon pudonnut Jessica-vauva", mutta niitä on kerrottu jo pian viiden vuoden ajan eivätkä sanat tai kuvat ole tähän mennessä pysäyttäneet pommi-iskujen tekijöitä tai saaneet Bushia vetämään amerikkalaisia pois Irakista.

Donahue löysi täydellisen Jessica-vauvan. Näyttelijä-ohjaaja Sean Penn on tokaissut, että Thomas Youngin kohtalo on nykysukupolven Syntynyt 4. heinäkuuta, mikä kietoo yhteen Vietnamin ja Irakin sodista kärsineet amerikkalaiset.

Young on humoristinen, älykäs ja dokumentaristin näkökulmasta poliittisesti oikeamielinen hahmo. Pellen rooliin kutistettua "vastapainoa" tuo isäpuoli, joka saastuttaa mieltään oikeiston jumaloimilla hahmoilla, kuten Fox-kanavan Sean Hannityn maailmankatsomuksella.

Elokuvantekijät ovat päässeet kuvaamaan Youngin häitä, joissa morsiuspuku takertuu kiusallisesti pyörätuoliin. Yleisö oppii Youngin erektio-ongelmista ja saa todistaa emotionaalisesti ja fyysisesti vaativan avioliiton romahtamisen.

Koskettavampaa kohtausta saa Irak-dokumenttien joukosta hakea, kun lapsensa sodassa menettäneet äidit haluavat mielenosoituksessa koskettaa ja suudella Youngin kasvoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää