Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Naisten seksuaalinen valtako tabu? Sosiologi Henry Laasanen herätti seksiteorioillaan kiivaan debatin

Tilaajille

kirjat Naisten seksuaalinen valtako tabu?

Sosiologi Henry Laasanen herätti seksiteorioillaan kiivaan debatin Tavallinen arkifeministi raivostuisi jo pelkästä kirjan nimestä Naisten seksuaalinen valta.

Ennen primitiivireaktiota kannattaa kuitenkin lukea itse kirja, jonka tekijä, sosiologi Henry Laasanen on lyhyessä ajassa herättänyt teorioillaan poikkeuksellisen kiivaan debatin netissä ja medioissa.

Laasasen kohuteos on virkistävää luettavaa, vaikka kuinka olisi herran kanssa eri mieltä. Odotan innolla Laasasen tulevaa väitöskirjaa, jolla on jo nimikin: Miesten tasa-arvo-ongelmat Suomessa.

Laasasen mielestä naisten seksuaalinen valta on tabu, josta ei saisi puhua. Sukupuolet eivät hänen mielestään ole tasa-arvoisessa asemassa etenkään heteroseksuaalisilla pariutumismarkkinoilla. Naisilla on valta ja miehillä halu. Ja koska naiset ovat niskan päällä, moni mies jää ilman naissuhteita.

Teoksen lähtökohta on sosiologinen, mutta Laasanen sekoittaa soppaansa evoluutiopsykologiaa, sosiaalipsykologiaa, taloustieteitä, feministisiä teorioita ja seksologiaa. Hän välttelee tietoisesti moraalisia mielipiteitä ja tämähän vasta ärsyttää.

Naisten esineellistäminen ja Laasasen intohimoinen suhde markkina-arvoihin on naislukijalle vaikea pala. Seksuaalisen markkina-arvoteorian mukaan ihmisen markkina-arvo määrää hänen kysyntänsä pariutumismarkkinoilla. Naisten seksuaalinen valta tuottaa miehelle ylenmäärin kustannuksia.

Naisten markkina-arvo on Laasasen mielestä miehiä korkeampi, koska naisiin kohdistuu suurempi kysyntä. Mitä nuorempi ja kauniimpi nainen, sitä korkeampi markkina-arvo. Evoluutioteorian mukaan naisten seksuaalisuus on enemmän kulttuurista ja miesten biologista. Huh!

Laasanen kirjoittaa sujuvaa sosiologislangia. Pitkin kirjaa hän varoittaa kohteliaasti kuinka vaikeaa naisten on ymmärtää hänen kirjaansa: "Miehet puhuvat seksistä samalla tavalla kuin naiset puhuvat ruuasta".

Jos kirjan sanoman vääntäisi arkikielisellä rautalangalla, Laasanen tuntee syvää huolta köyhistä, kurjista, vastentahtoisessa selibaatissa elävistä suomalaismiehistä.

Suomen naisvaje on yhteiskunnallinen ongelma, sillä Laasasen seksuaalisen hierarkian alimpana olevia miehiä on maa täynnä.

Kolikon kääntöpuolella ovat tasoluokitteluteorian ylempitasoiset miehet. Näistä eliittimiehistä on kirjassa hauska luku otsikolla Onko Hjallis Harkimolla seksuaalista valtaa?

On tietysti, mutta liikemies Laasasen termein ei Hjalliksen fyysisen olemuksen takia vaan hänen sosioekonomisten resurssiensa seurauksena. Rikkaus ja rohkeus vetävät naisia puoleensa.

Ulkoministeri Ilkka Kanervallekin löytyy kirjasta oma lukunsa otsikolla Ovatko miehet sitoutumiskyvyttömiä sikoja? Laasasen mukaan mitä korkeampi on miehen markkina-arvo, sitä enemmän hänelle on tarjolla helppoa seksiä. Tämä moniavioinen miestyyppi edustaa Peter Pan -syndroomaa, psykologista häiriötilaa.

Naiset arvostavat Laasosen mukaan eniten miesten seksuaalisen hierarkian huipulla olevia, joista suuri osa tosin on moniavioisia. Ei ole väliä minkälainen pullukka on käsipuolessa kunhan vain on rahaa, valtaa tai kuuluisuutta.

Albert Einsteinilla oli kymmeniä rakastajattaria, John Kennedy vietteli jokaisen tapaamansa naisen, Picassolla oli pakkomielle seksiin ja pahin oli neitsyitä vainoava Charlie Chaplin.

Naisten seksuaalisen vallan yhteiskunnallisina ulottuvuuksina Laasanen analysoi avioliittoa ja prostituutiota. Hän muistuttaa Marxista ja Engelsistä, jotka jo pitivät sukupuolten välisiä suhteita vaihtona. Avioliitto on "laillista prostituutiota", jossa vaimot vaihtavat seksin kiertoteitse aviomiestensä rahoihin.

Laasanen lainaa Jackie Onassista, jonka mukaan on kahdenlaisia naisia: niitä, jotka haluavat valtaa maailmassa, ja niitä, jotka haluavat valtaa sängyssä. Teoreetikkona Laasanen tarjoaa naisille neljää elämänstrategiaa: vaimo-, blondi-, feministi- ja glamourfeminististrategiaa.

Sosiologian perinne on Laasasen mukaan jättänyt lähes analysoimatta seksin yhteiskunnallista merkitystä. Teoriakirjallaan Laasanen haluaa todistaa naisten seksuaalisen vallan tärkeyden yhteiskunnassa.

Naisten valtaa yhteiskunnassa on Laasasen mielestä vaikea havaita ja vielä vaikeampi mitata. "Seksiä voidaankin analysoida jonakin, jota naiset hallitsevat ja miehet haluavat." Ainakin se pätee poliitikkoihin, vai mitä Ike?

Irma Stenbäck

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää