Valikko
Kulttuuri

Ateneumin mainoslakanat juuttuivat rakennusvalvontaan

Suojellussa rakennuksessa mainonta on vaikeaa

Tilaajille

Laaja Pekka Halosen taiteen näyttely on ollut Ateneumissa vasta runsaan viikon. Siitä huolimatta näyttelystä kertovat kaksi suurta banderollia poistetaan museon julkisivusta varhain tiistaiaamuna.

"Banderollit ovat saaneet olla siinä väliaikaisesti, vain kaksi viikkoa, koska Ateneum on suojeltu rakennus", kertoo taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Hän kertoo samalla, että taidemuseo on yrittänyt jo hyvin pitkään saada luvan pysyvälle järjestelmälle kiinnittää näyttelyitä mainostavia banderolleja museon edustalle.

"En voi ymmärtää, miten tämä voi olla näin monimutkaista. Aikoinaanhan koko Ateneum-rakennuksen julkisivu on ollut täynnä mainoksia - siinä olevat kohokuvathan ovat kertoneet yleisölle museossa olevasta taiteesta." Museonjohtaja huokaa, että monet muut Rautatientorin ympärillä olevat rakennukset saavat kuitenkin mainostaa, esimerkiksi Casino. "Banderollit ovat oleellinen osa Ateneumin viestintästrategiaa. Nyt joudumme ostamaan paljon kalliimpia mainoksia kaupunkitilasta, kuten valotauluja ja bussien mainontaa." "Kyllä veronmaksajien pitäisi saada tietoa Ateneuminkin tapahtumista. Nyt kun Halos-banderollit poistetaan, ihmiset saattavat luulla, että näyttely on jo kiinni." Monet taidemuseot esimerkiksi Pariisissa, Venetsiassa tai Lontoossa saavat mainostaa.

Ateneum-rakennus on valtioneuvoston asetuksella suojeltu. Sen kanssa samassa asemassa olevia rakennuksia on Helsingissä vain muutama, esimerkiksi Eduskuntatalo, Säätytalo ja Kansallisarkisto.

Suojeltavia rakennuksia valvotaan erityisellä asetuksella niin, ettei niiden kulttuurihistoriallisesti arvokkaita julkisivuja turmella.

Pysyvää kiinnitysjärjestelmää Ateneumin banderolleille on suunnitellut arkkitehti Sebastian Lönnqvist Arkkitehtitoimisto Erat Oy:stä.

Hän on esittänyt erilaisia vaihtoehtoja siitä miten kankaat voitaisiin kiinnittää symmetrisen rakennuksen keskeisportaalin molemmin puolin. Suunnitelmaan kuuluvat myös ulkoseinään upotettavat kiinnitysteräkset ja kankaita tukevat erillisrakenteet.

Siitä huolimatta, että Museovirasto ja sen yliarkkitehti Erkki Mäkiö on puoltanut Lönnqvistin suunnitelmaa, sitä ei ole hyväksytty Helsingin rakennusvalvontaviraston alaisessa kaupunkikuvaneuvottelukunnassa. Ateneum ei ole saanut vielä lupaa pysyvään banderollirakennelmaan.

Neuvottelukunta haluaisi, että "taidemuseon näyttelyistä tiedottavia kankaita voisi kiinnittää pääsisäänkäynnin yläpuolelle". Se ehdottaa myös kankaiden kiinnittämiseen rakenteita, jotka alaosastaan tukeutuisivat kadun pintaan.

Lönnqvist on jo lähettänyt kaupunkikuvaneuvottelukunnalle vastineensa asiasta. Hän ei pidä hyvänä sitä, että kankaat kiinnitettäisiin Ateneumin sisäänkäynnin päälle.

"Pääsisäänkäynti ja sen yllä oleva päätykolmio ovat hyvin olennaiset Ateneumin arkkitehtuurin kannalta. Haluaisin että mainoskankaat sijoitettaisiin sekundaariselle alueelle. Banderollin pitää olla hyvin irrallinen elementti julkisivujärjestelmässä", Lönnqvist sanoo.

Myös kaupunkikuvaneuvottelukunnan sihteeri ja esittelijä, arkkitehti Marjut Kauppinen haluaa Ateneum-rakennuksen "arvon mukaista, maltillista ratkaisua". Hän kuitenkin korostaa, että kaupunkikuvaneuvottelukunnan ratkaisu on toistaiseksi kielteinen.

Museoviraston yliarkkitehti Erkki Mäkiö ihmettelee konfliktia. Hänen mielestään, on luontevaa, että Ateneum voi kertoa toiminnastaan banderollien avulla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää