Valikko
Kulttuuri    |   levyt

Miles Davisin vihatuin albumi ei ole vanhentunut Koottujen levyjen viimeinen osa korostaa Teo Maceron roolia tuottajana

Tilaajille

levyt Miles Davisin vihatuin albumi ei ole vanhentunut Koottujen levyjen viimeinen osa korostaa Teo Maceron roolia tuottajana "Paskakasa", luonnehti helmikuussa kuollut tuottaja Teo Macero trumpetisti Miles Davisin kokonaislevytysten edellistä osaa.

Hänen mielestään hylätyistä nauhoista koottu viiden levyn The Complete Jack Johnson Sessions olisi pitänyt jättää julkaisematta, sillä se sai "Milesin kuulostamaan idiootilta".

Teo Macero (1925-2008) oli vaateliaan Davisin (1926-1991) uskottu tuottaja yli kaksikymmentä vuotta. Juuri se, joka tuotti alkuperäisen Jack Johnsonin (1971) sekä muun muassa klassikot Kind of Bluen (1959) ja Bitches Brew'n (1970).

Davisin uusin kuuden levyn mahtikansio The Complete On the Corner Sessions kirvoittaisi suorasukaiselta Macerolta varmaan taas vastalauseen, mutta hänen poikkeuksellista lahjakkuuttaan editorina ja levytuottajana se vain mairittelee.

Kolmen vuoden studionauhoituksista koottu kooste on kahdeksas ja ilmeisesti myös viimeinen osa massiivista Miles-sarjaa, jossa Columbia-yhtiö on julkaissut Maceron tuottamaa materiaalia noin kuudenkymmenen yksittäisen levyn verran.

Tässä vaiheessa on turha päivitellä, kuka näitä korskeita, metalliselkäisiin kuoriin pakattuja järkäleitä tarvitsee. Keräilijät ovat todistaneet tyydyttämättömyytensä jo moneen kertaan: kaikki Miles myy.

Tätä kansiota on epäilijän vaikea vastustaa, jos sattuu pitämään modernille bebop-pohjaiselle jazzille selkänsä kääntäneestä "sähköisestä" Milesista, jonka musiikillinen merkitys oli vielä 1970-luvun alkupuolella kiistanalainen.

The Complete On the Corner Sessions on aikakone kuohuvaan aikaan, jolloin rockin, soulin ja nykymusiikin kanssa avoimesti flirttaillut "sähköinen" Davis oli myös modernin jazzin petturi, ainakin sen puhdasoppisuuden vaalijoille. Erityisesti heitä tuntui ärsyttävän James Brownista, Jimi Hendrixistä ja Sly Stonesta vaikuttuneen Davisin uho koota "kaikkien aikojen kovin rock'n'roll-bändi" - jonka hän sitten tavallaan toteutti.

Keskeinen muusikko projektissa oli sähköbasisti Michael Henderson. Toisteisia bassokuvioita pudotteleva Henderson on myös Complete On the Corner Sessionsin kantava ja jäsentävä voima.

Monet Milesin sähköisen kauden albumeista olivat nauhakollaaseja, jotka oli leikattu ja liimattu vapaamuotoisten studiosessioiden sopivimmista paloista: pantiin vain koneet pyörimään ja kuunneltiin myöhemmin, mitä käyttökelpoista keloille oli tarttunut.

Alkuperäinen On the Corner (1972) tehtiin kolmen päivän aikana tällä metodilla, mutta nyt kollektiivisen improvisoinnin tulokset voi kuulla sellaisenaan, "sensuroimattomana".

The Complete On the Corner Sessions korostaa jälleen kerran Maceron luovaa roolia, sillä hän osasi antaa materiaalille muodon ja käyttää studiota sävellyksellisenä "soittimena". Ajankohtaisutensa säilyttänyt kansio sisältää kaikki kiisteltyyn On the Corneriin käytetyt jamisessiot sekä suuren määrän julkaisematonta aineistoa.

Nimi on silti harhaanjohtava, ja nyt myönteisessä mielessä: kansioon on mahdutettu myös Milesin viimeinen 1970-luvun studiolevy Get Up with It (1974), jonka jälkeen hän vetäytyi julkisuudesta. Seuraavan studiolevyn Miles Davis julkaisi vasta 1981, ja taas Teo Maceron tuottamana.

Harri Uusitorppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää