Valikko
Kulttuuri

Pohjoismaat näyttävät suuntaa taiteelliselle roolipelaamiselle

Freefall-festivaalilla voi kokeilla taiteellista roolipelaamista

Tilaajille

Nyt pääsee kokeilemaan, mitä on taiteellinen roolipelaaminen.

Yleensä roolipelitapahtumat on suunnattu alan harrastajille. Tänään Helsingissä alkava Freefall tavoittelee uteliaita maallikkoja kokeilemaan eloroolipelaamista - eli siis sitä larppaamista.

"Halusimme tehdä roolipelifestivaalin, johon voi osallistua pienellä vaivalla", sanoo kulttuurituottaja Santtu Määttänen RaakaIdea Avoin Yhtiöstä.

Nordisk kulturfondetin tuen turvin järjestetään viikon aikana neljätoista peliä. Miekkaa ei nyt tarvitse mukaan.

"Kaikissa toistuu kysymys urbaanin ihmisen identiteetistä", Määttänen linjaa taiteellisesti kunnianhimoisten pelien yhteistä teemaa.

Valtaosa roolipelaajista pelaa viihteellisiä, usein fantasia- tai vampyyriaiheisia roolipelejä. Miten pelit sitten voivat olla muuta kuin viihdettä?

"Se on iso kysymys", Määttänen huokaa. "Taide-sanaa käytetään nykyään kohtuullisen löyhästi, ja syyllistymme siihen joskus itsekin." Hän antaa kuitenkin määritelmän. "Jos peli tavoittelee tiettyjä tunnetiloja, visuaalista ilmettä tai henkistä maisemaa, se on taidetta. Ja mielellään pelissä pitäisi käyttää myös muista taidekentistä tuttuja metodeja - vaikka performanssitaiteesta." Pelintekijöitä tulee eri puolilta Eurooppaa.

Norjalainen Matthijs Holter johtaa 15 minuutin pelejä.

Stoke-Birmingham 0-0 -pelissä pelaajat juttelevat 15 minuuttia tylsästä jalkapallopelistä. Mistään kiinnostavasta ei saa puhua.

J. Tuomas Harviaisen

Prayers on Porcelain Altar (Rukouksia posliinialttarilla) on kahden tunnin peli krapula-aamusta. Mitä teit eilen illalla?

Italialaisen Andrea Castellanin

The Scarlet Railway (Punainen rautatie) tarkastelee valintoja moraalisesti vaikeassa tilanteessa.

"Kuuden pelaajan peli tapahtuu yhdessä junavaunussa Jugoslavian sodan alkuvaiheessa vuonna 1992. Hahmot ovat kroaatteja, ja he tapaavat toisensa pitkän ajan jälkeen pakolaisina Italiassa", kertoo Castellani pelistään.

Peli kestää kolme tuntia, mutta sitä ennen on kaksi tuntia harjoituksia, joiden avulla pelaajan on helpompi asettua toisen persoonan rooliin. "Niissä luodaan siteitä hahmojen välille ja esimerkiksi harjoitellaan miten hahmot liikkuvat." "Haluan että pelaajat voivat elää jotain, mitä he eivät ole eläneet", Castellani sanoo.

Hän vetää pelejä mieluiten ihmisille, jotka eivät ole koskaan ennen pelanneet roolipelejä. Eikä vain harrastuksen levittämiseksi. "Heidän kanssaan pelini ovat toimineet aina parhaiten", italialainen kertoo.

Toista vuotta sitten Italian kokeellisen pelaamisen piireissä koettiin Castellanin mukaan "pohjoismainen invaasio". Monet innostuivat skandinaavien "arthouse-roolipelaamisesta".

"Ennen meille tärkeintä olivat tarinat tai henkilöt. Opimme pohjoismaalaisilta teeman keskeisyyden. Miksi pelaajat tekevät mitä tekevät? Ymmärsimme myös, että uusia tekniikoita voi vielä kokeilla. Jos pelaamme yhä kymmenen vuotta sitten kokeellisia olleita pelejä, ne eivät enää ole kokeellisia." Castellani kuuli Italiaan asti myös huhuja Solmukohta-nimisestä roolipelitapahtumasta.

"Solmukohta on vuosittainen roolipelitapahtuma, jossa pohjoismaiset alan harrastajat tapaavat", kertoo tämänvuotisen Solmukohdan pääjärjestäjä Henri Hakkarainen. Pohjoismaissa kiertävä tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa Suomessa.

Vuonna 1997 Oslossa ensimmäistä kertaa järjestetty Knutepunkt loi yhteyksiä eri maiden pelintekijöiden välille ja tutustutti naapurimaiden erilaisiin pelikulttuureihin.

Pohjoismainen arthouse-pelaaminen kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän maailmalla. Tänä vuonna Nurmijärvellä pidettävään tapahtumaan tulee harrastajia jo 18 maasta, muun muassa monesta Itä-Euroopan maasta. Valtaosa tapahtuman 250 osallistujasta on 20-30-vuotiaita. Andrea Castellani tulee mukaan jo toista kertaa.

"Meillä on esimerkiksi tällä kertaa ensimmäistä kertaa latvialaisia mukana. Nyt saamme sinne kontakteja ja kuullaan mitä siellä tehdään. Taatusti siellä tehdään jotain eri lailla, ja me kaikki opitaan siitä. Juuri tästä Solmukohdassa pohjimmiltaan on kyse", Hakkarainen kertoo.

Luentojen ja paneelien lisäksi Solmukohdassa pidetään erilaisia kehollisen ilmaisun workshopeja. "Niissä tuodaan teatteritaiteen ja tanssitaiteen puolelta työkaluja roolipelaamiseen." Solmukohdassa esitellään aina myös edellisen vuoden pelejä. Tällä tavoin tapahtumia dokumentoidaan ja muut saavat kuulla niistä. Vuodesta 2003 lähtien tapahtuman yhteydessä on myös julkaistu kirja, jossa käsitellään roolipelaamista.

Miksi pohjoismainen pelaaminen sitten on niin kiinnostavaa ja erilaista?

Hakkaraisen mielestä taustalla on vilkas rajankäynti roolipelaamisen ja taidepiirien sekä toisaalta akateemisen maailman kesken. Siten on syntynyt omintakeinen roolipelikulttuuri, joka on vähemmän velkaa amerikkalaistyyliselle roolipelaamiselle. "Täällä on käsitelty erilaisia aiheita. Joku voisi sanoa, että on tehty haastavampia ja vaikeampia pelejä." Osittain syynä on myös aikaisin käyntiin saatu kansainvälinen yhteistyö, josta nimenomaan Solmukohta on hyvä esimerkki. Andrea Castellani valittelee kuinka jo Italian kokoisessa maassa kokeelliset pelintekijät eivät löydä toisiaan.

Tuodessaan eri pelikulttuureja yhteen Solmukohta on Hakkaraisen mukaan jo vuosien ajan jalostanut niitä. "Yhteydenpito on sparrannut pelinjärjestäjiä. Viime vuosien puhutuimmissa peleissä on kaikissa ollut jonkinlaista pohjoismaista yhteistyötä." Freefall-festivaali 31.3.-3.4. Tapahtuman aikataulu verkossa fffestival.livejournal.com.

Ennakkoilmoittautumisen edellyttävä Solmukohta Nurmijärvellä 4.-6.4.

Pohjoismainen arthouse- pelaaminen kiinnostaa maailmalla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää