Valikko
Kulttuuri    |   kirjat

Venäjä toimii naisten työllä Naiset ovat pitäneet suuren ja mahtavan jaloillaan vaikeinakin aikoina

Tilaajille

kirjat Venäjä toimii naisten työllä Naiset ovat pitäneet suuren ja mahtavan jaloillaan vaikeinakin aikoina S uhteiden Venäjä on virkistävä Venäjä-kirja, kaukana Punaisen torin maisemiin keskittyvästä eliittitutkimuksesta.

Historioitsijoiden ja politologien harrastama " Putinin ja Medvedevin Venäjä" ei ole aikoihin antanut mitään uutta tiederintamalla. Tuskin edes journalismissa, valtakunnan päälehtien kaavamaisissa pääkirjoituksissa ja asiantuntija-arvioissa.

Suvi Salmenniemen ja Anna Rotkirchin toimittama teos on selvääkin selvempi naisnäkökulma Venäjän arkeen ja ihmissuhteisiin.

Tusinan kirjoittajan joukossa on vain kaksi miestä - Risto Alapuro ja Markku Lonkila, joille toki kuuluu suuri ansio nimenomaan verkostotutkimuksen aloittamisesta Pietarissa jo 1990-luvun alkupuolella. Alapuro, hieman yliampuvine Venäjän kansalaisyhteiskunta-illuusioineen, oli ehdottomasti avainhenkilö ja keskeinen pioneeri, jonka kehittämiä tutkimusideoita ja metodeja monet ovat nyt toteuttaneet.

Joensuulaisprofessori Kaija Heikkinen on monessa yhteydessä osoittanut ja todennut kuinka naiset - ja usein vanhat naiset - ovat pitäneet Venäjää vaikeina aikoina jaloillaan.

Suhteiden Venäjää lukiessa Heikkisen sanat saavat uutta painoarvoa, tavallaan nyt tutkimusnäkökulmasta. Myös uusi naistutkimus Venäjällä pitää maata raiteillaan: naiset tutkivat eri asioita kuin miehet ja suomalaiset naistutkijat ovat tämänkin naisverkoston löytäneet. Yhteistyökuvioissa pietarilaisen Eurooppa-yliopiston tutkijoiden - mm.

Anna Temkinan ja Jelena Zdravomyslovan - kanssa nimenomaan Anna Rotkirchin rooli on ollut tärkeä.

Suhteiden Venäjä menee kaiken epävirallisen ja intiimin ytimeen tutkimusteitse, mutta lukijaystävällisesti.

Kaunokirjallisuutta on kiitettävästi lähteiden joukossa. Esimerkiksi Marja Rytkönen käsittelee venäläisäitien ja tyttärien sukupolviristiriitoja ja suhteita nykykirjallisuudessa, Ulla Hakanen todellista tabu-aihetta - miesten homosuhteita kirjallisuushistorian valossa.

Maija Jäppisen väkivaltaisten parisuhteiden kuvaus, naisten kokema vaiettu väkivalta Venäjällä tulee myös käsiteltyä. Aivan upea yksittäinen artikkeli on Meri Larivaaran lääkäri-potilassuhteen erittely.

Näitä sivistäviä, arkisia tekstejä lukee nautinnolla, vaikka ne paljastavat usein rankkoja detaljeja venäläisperheistä tai seksuaalisuhteista.

Muutakin intiimiä löytyy kosolti, myös paljonpuhuvia ennakkoluuloja ja keskenään ristiriitaisiakin havaintoja ja haastattelunpätkiä. Artikkelit kertovat paljon venäläisyhteiskunnan ikiaikaisesta naisistumisesta, naisaloista, naissosiaalisuudesta, naisaktiivisuudesta.

Ehkä vähemmälle jää naisten piilovallankäyttö? Ja sitäkin on Venäjällä ollut kautta aikojen. Mies saa usein konkreettisesti ja ainakin kuvaannollisesti korvilleen: hän on pelkkä pankki, joka luimistelee nurkissa ja pahimmillaan juo itsensä hengiltä, kun työssä ja perheessä ei ole hitustakaan sananvaltaa.

On hämmästyttävää kuinka vähän Suomessa tiedetään uuden Venäjän uusista rakentajista, sosiaaliryhmistä ja arjen kansalaistoiminnasta. Pilkkanimi "uudet venäläiset" on harvoja termejä, joka on syöpynyt muistiin.

Suhteiden Venäjä paikkaa tässäkin mielessä aukkoja. Suvi Salmenniemi valottaa kansalaisjärjestöjen verkkoja ja tunneilmastoa, Rosa Vihavainen - kokemukseni mukaan - usein yllättävän vilkastakin asukastoimintaa ja Anna-Maria Salmi kertoo hauskasti naapurisuhteiden monista koukeroista ahtaissa asunnoissa ja kommunalka-ympäristössä.

Markku Lonkilan ja Riitta Kososen artikkeleissa näkyy epävirallisten ja virallisten henkilösuhteiden merkitys liike-elämässä.

Blat- ja okat-terminologia saa uusia ulottuvuuksia: tuttavankauppa ja voitelurahat toimivat, mutta usein paljon arkisemmin ja hienovaraisemmin kuin lännessä luullaankaan.

Ei venäläinen liike-elämä ole pääsääntöisesti mikään mafia-maailma, vaikka sinne rikollinenkin raha on tiensä löytänyt.

Monista teksteistä välittyy myös uuden venäläisen luokkayhteiskunnan kuva. Rikkaiden ja köyhien ihmissuhdeverkostot eriytyvät.

Asukastoiminta ja keskinäinen avunanto on hieman erilaista siellä missä huolehditaan muurien sisällä sijaitsevien luksustalojen turvallisuudesta kuin siellä missä asunnottomat bomzhit etsivät suojaa Pietarin pakkasyöltä.

Selvimmin luokkajako perheissä näkyy ns.

nanja-instituution uudelleenmuotoutumisena.

Suhteiden Venäjä päättyykin Rotkirchin oivaltavaan analyysiin uusien nanjojen, rikkaiden perheiden kotiapulaisten asemasta.

Voi vain kysyä, miten käy naisten tasa-arvon, kun perinteisistä työläisammateista tippuneet nuoret naiset siivoavat toimistoja tai katuja - ja neuvostoajan kulttuuri-ihmiset hyysäävät uusrikkaiden hemmoteltuja jälkeläisiä harrastuksesta toiseen?

Pentti Stranius Kirjoittaja on joensuulainen Venäjä-tutkija.

Nyt rikkaiden ja köyhien suhdeverkostot eriytyvät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää