Valikko
Kulttuuri

Oslon oopperatalo avattiin juhlavasti

Viisituntisessa gaalaohjelmassa oli oopperaa, balettia ja hupinumeroita

Tilaajille

OSLO. Norjan oopperan ja baletin avajaisgaala oli harvinaisen perusteellinen tilaisuus ja kesti peräti viisi tuntia. Ohjelmassa oli oopperaa ja balettia, hupinumeroita ja oopperapiloja sekä paljon juhlavia ja innostuneita puheita.

Illan huippukohtia oli kuninkaallinen saapuminen hieman yli puoli tuntia gaalan alkamisen jälkeen. Norjan kuningaspari ja kruununprinssi Mette-puolisoineen ilmaantuivat ensi parven grand tier -osastoon seurassaan Suomen presidenttipari, Tanskan kuningatarpari, Ruotsin kruununprinsessa Victoria , Saksan liittokansleri Angela Merkel ja monia muita arvovieraita.

Avajaisgaala näytettiin Norjan tv:ssä suorana lähetyksenä. Viihteellisten numeroiden suurehko osuus takasi, että myös oopperaan epäluuloisesti suhtautuvat veronmaksajat saattoivat löytää ohjelmasta jotakin mukiinmenevää.

Norjalaisten veronmaksajien rahoilla on rakennettu 2,1 miljardia Norjan kruunua, noin 525 miljoonaa euroa, maksanut minimalistisen modernistinen ooppera- ja balettitalo. Lisälasku veronmaksajille tulee talon vuosibudjetista, joka on tänä vuonna 450 miljoonaa kruunua. Summasta 75 prosenttia katetaan verorahoista, 18 prosenttia on pääsylipputuloja ja loput 6 prosenttia etupäässä sponsoritukea.

Kiitollisuudesta veronmaksajia kohtaan kaikista Norjan 266 kunnasta oli kutsuttu laulaja Giuseppe Verdin

Nabucco-oopperan kuuluisaan vankikuoroon. 450-päisen suurkuoron muut laulajat edustivat ooppera- ja balettitalon teknisiä ammattiryhmiä ja niitä firmoja, jotka ovat olleet tekemässä oopperataloa.

Oli hämmästyttävää, miten notkean kauniisti ja täsmällisen yhtenäisesti suuri kuoro lauloi. Ensimmäiset yhteiset harjoitukset olivat olleet vasta edellisenä päivänä.

Norjan kansallisbaletti on ilmavan ja joustavan kurinalainen, koulutukseltaan ja liikehallinnaltaan hyvin yhtenäinen ja innostunut tanssijakunta. Baletin numerot olivat sekä modernin humoristisia että klassisen kauniita.

Baletti toimii hengeltään ja vuorovaikutukseltaan tiiviinä kollektiivina. Se on täynnä erinomaisia soolotanssijoita, joissa on runollisuutta, leikkimieltä ja koomikon taitoja.

Balettikunta vaikuttaa kansainvälisesti ottaen korkeatasoisemmalta kuin oopperakunta. Siitäkin syystä on hienoa, että talon nimi on Den Norske Opera & Ballet.

Norjan oopperan vakituisessa solistikunnassa on terveitä ja kirkkaita pohjoisia ääniä, eikä iskukykyä ja innostusta puutu. Voima on kuitenkin enemmän ensembletyössä kuin äänien hehkussa ja lämmössä. Uuden talon erinomainen, lämmin ja kantava akustiikka alkaa varmasti tuoda talon omiin ääniin lisää väriä.

Valovoimaisimmat norjalaislaulajat tekevät kansainvälistä uraa kuten suomalaisetkin kollegansa. Norjalaissopraanoista kuuluisin on raikkaan loistokas Solveig Kringlebotn, joka ilahdutti gaalayleisöä leikkisällä ja tunteellisella kansanlaulushow'llaan. Toinen kuuluisa norjalaisvieras oli upeaääninen, voimakas mezzosopraano Randi Stene.

Laulajista vaikuttavin oli 35-vuotias saksalaissopraano Anja Harteros, joka lauloi lumoavan kauniisti ja hehkuvasti Alfredo Catalanin

La Wally -oopperan surullisen aarian. Tässä on yksi aikamme parhaista sopraanoista, joka on kohonnut sensaatiomaisen nopeasti huipulle.

Maailman "karismaattisimmaksi" bassoksi mainostettu saksalainen René Pape ei sen sijaan tehnyt vaikutusta Giuseppe Verdin

Don Carlo -oopperan Filip-monologissa, vaan lauloi melko tukahtuneesti.

Laajennettu orkesteri on saavuttanut nopeasti yhtenäisen soinnin ja soittotyylin. Mielenkiintoisen tumman tammisalin akustiikka on selvästi hyvin orkesterimyönteinen. Kuoron yhtenäistämiseksi on sen sijaan vielä tehtävä työtä, mutta sillä on tervettä ja reipasta urheiluhenkeä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää