Valikko
Kulttuuri    |   alaviite

Poliittinen palomuuuri viivästytti tietoa Berliinin muurista Yhdysvalloissa

Tilaajille

Useat muistavat nämä sanat. Paikka: Länsi-Berliini, Schönebergin kaupungintalo. Aika: 26. päivä kesäkuuta 1963. Puhuja: Yhdysvaltojen silloinen presidentti John F.Kennedy, joka viipyi Berliinissä vain kahdeksan tuntia nelipäiväisen Saksan-vierailunsa päätteeksi. "Kaikki vapaat ihmiset, elivätpä he missä tahansa, ovat Berliinin kansalaisia. Ja siksi, vapaana ihmisenä, olen ylpeä näistä sanoista: Ich bin ein Berliner." Suosionosoitukset olivat lähes yhtä taukoamattomia kuin NKP:n kokouksessa.

Paikalle saapuneet lähes 150000 länsiberliiniläistä ja 1500 kansainvälistä toimittajaa olivat myytyjä. Puheen jälkeen Kennedy totesi sotilasneuvonantajalleen kenraali Godfrey T. McHughille, että taisi mennä puheessaan liian pitkälle ja taisi innostuksessaan unohtaa reaalipolitiikan reunaehdot. "Jos olisin käskenyt heidän mennä ja repiä Berliinin muuri maahan, he olisivat tehneet sen." John F.Kennedyn tie länsiberliiniläisten lemmikiksi alkoi nimittäin mahdollisimman kitkaisasti. Brittihistorioitsija Frederick Taylor paljastaa teoksessa Berliinin muuri - 13. elokuuta 1961 - 9. marraskuuta 1989, että Valkoisen talon henkilökunta ja hallituksen keskeiset toimijat panttasivat presidentiltä tahallaan tietoa piinkovan kommunistin Walter Ulbrichin masinoimasta piikkilankasunnuntaista, joka halkaisi Berliinin kahtia sunnuntaina 13. päivänä elokuuta 1961.

DDR:ssä Itä-Berliinin erottaminen Länsi-Berliinistä oli saanut koodinimen Operaatio ruusu. Walter Ulbrich ja manööverin toteuttajaksi valjastettu Erich Honecker olivat valinneet operaatiolle tuskallisen hyvin osuvan nimen: ruusu käy piikkilangan eufemismista. Viesti oli: jos tartut, vuodat verta.

Kennedyn lähipiiri piti presidentin pimennossa Berliinin muurin ensimmäisen vaiheen pystyttämisestä lähes vuorokauden. Viiveen syynä ei ollut aikaero.

Ensimmäinen myöhästyminen tapahtui Washingtonissa, kun Yhdysvaltojen ulkoministeriön Berliinin-asioiden päivystäjä ei illalla paikallista aikaa reagoinut uutissähkeisiin, jotka kertoivat, että Itä-Berliini oli katkaissut liikenneyhteydet Länsi-Berliiniin. Hän lupasi palata asiaan heti aamusta. Hänet herätettiin uudestaan aamuyöstä. Nyt sotilaslähteet vahvistivat saman tiedon.

Yhdysvaltojen Berliinin-lähetystöön ei voinut soittaa, koska puhelinlinja kulki suojaamattoman Itä-Saksan alueen halki. Siksi vahvistusta jouduttiin hakemaan Bonnista.

Aamulla kuudelta ulkoministeriön päivystäjä John C.Ausland soitti vihdoin Valkoiseen taloon, mutta sieltä kerrottiin, että he eivät halunneet vielä herättää presidentti Kennedyä, joka oli viettämässä viikonloppua Cape Codissa.

Operaatio ruusu oli ollut käynnissä jo 12 tuntia.

Frederick Taylor epäilee, että vastahakoisuus herättää Kennedyä johtui paljolti sitä, että esikunta tiesi presidentin olevan huonossa kunnossa ja halusi taata tälle riittävän levon. Kennedy sairasti Addisonin tautia ja joutui olemaan yli 25 vuotta jatkuvassa lääkityksessä - kesällä 1961 hänen vaivansa olivat äityneet erityisen pahoiksi. Hän oli herännyt perjantaina 11. päivänä elokuuta pahoihin vatsavaivoihin ja oli koko viikonlopun äärimmäisen väsynyt, "koska oli lääketokkurassa".

Herättyään presidentti Kennedy lähti muun suvun kanssa messuun St. François Havierin kirkkoon Hyannis Portiin. Valkoinen talo pysyi vaiti.

Tunti messun jälkeen Kennedyjen klaani lähti merelle kohti Great Islandia, jonne heidät oli kutsuttu lounaalle Washingtonin kansallisgallerian johtajan ja tämän vaimon luokse. Matka taittui moottoriristeilijä Marlinilla, jota ei ollut luonnollisestikaan ristitty Marilyn Monroen mukaan.

Juuri ennen ankkuroitumista Great Islandiin Kennedyjen huvilalle jäänyt kenraali Chester Clifton lähetti laivalle radiosanoman, jossa kerrottiin, että Washingtonin saamien tietojen mukaan Berliini oli saarrettu.

Marlin kääntyi takaisin.

Päästyään huvilalle presidentti Kennedy soitti ulkoministeri Dean Ruskille, joka suositteli matalaa profiilia, koska ei uskonut Nikita Hruštšovin ahmaisevan Länsi-Berliiniä. Lehdistösihteeri Pierre Salingerin Hyannis Portissa viimeistelemä virallinen lehdistötiedote lähettiin julkisuuteen illansuussa - lähes vuorokausi Operaatio ruusun käynnistymisen jälkeen. Laimeassa ja varovaisessa tiedotteessa todettiin, että toiminta ei "vaikuttanut liittoutuneiden asemaan Länsi-Berliinissä, vaikka se loukkasi kansainvälisiä sopimuksia." Pettyneille länsiberliiniläisille se oli kuitenkin enemmän kuin Charles de Gaullen elämäkerran kirjoittajan François Mauriacin yleistä Ranskan asennetta kuvaava letkautus: "Pidän Saksasta niin paljon, että haluan niitä kaksi." Kaksi vuotta myöhemmin John F.Kennedy luopui varovaisuudestaan ja tuomitsi kommunismin kovin sanoin Schönebergin kaupungintalolla. Ne sanat ovat jääneet historiaan - toisin kuin hänen ensimmäinen reaktionsa Berliinin muurin pystyttämiseen. "Berliinin muuri on räikein ja selvin osoitus kommunistisen järjestelmän epäonnistumisesta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää