Valikko
Kulttuuri

Kun Keith Richards Karilta kitaran osti

Pitäjänmäkeläinen pienyrittäjä on päässyt myös ZZ Topin ja The Whon suosioon

Tilaajille

The Rolling Stones -yhtyeen Ronnie Wood on ostanut häneltä kahdeksan kitaraa ja Keith Richards kaksi.

Internetissä pyörii videopätkä, jossa The Who -yhtyeen laulaja Roger Daltrey näyttää takahuoneessa kitaraansa Led Zeppelin -yhtyeen laulajalle Robert Plantille. Tämä kehuu akustista vuolaasti.

Hänen kitaroitaan arvioidaan Guitar Playerissa ja muissa alan lehdissä - kiittävästi.

Aika hyvin 48-vuotiaalta Kari Niemiseltä, joka tekee vain nelisenkymmentä kitaraa vuodessa työhuoneessaan Helsingin Pitäjänmäessä.

Teollisten tuotantolinjojen aika ei ole ainakaan vielä.

"Pitää saada enemmän asiakkaita, jotka levittävät sanaa. Kitaristien lisäksi asiakkaina ovat nyt keräilijät ja pankkiirit, jotka ostavat näitä sijoituksina." Arvokitaroista sijoituskohteena on tehty kirjoitus esimerkiksi International Herald Tribuneen. Lehti käytti juuri Niemistä esimerkkinä sijoittajien kiinnostuksen kohteista.

Tällä hetkellä Niemisen kitarat maksavat kolmestatuhannesta eurosta ylöspäin. Valikoima on laaja: akustisia ja sähkökitaroita, baritonikitaroita ja sitarin ja kitaran välimuotoja.

"Ja esimerkiksi nelikielinen sähkölankkuoktaavimandoliini vibrakammella Pekka Kuusistolle", hän lisää.

Nieminen valmisti ensimmäisen kitaransa 12-vuotiaana. Ensimmäinen asiakas oli koulukaveri Riku Mattila Oulusta lukiovuosina.

"Riku on edelleen tärkeimpiä asiakkaitani Suomessa." Nieminen valmistui taideteollisesta korkeakoulusta teolliseksi muotoilijaksi 1989. Kului seitsemän vuotta korkeakoulun tuntiopettajana ennen kuin vuonna 1994 perustettu Versoul-yritys toi leivän.

"Tammikuussa 1995 menin Los Angelesin NAMM-messuille kitaroineni ja sain pään auki Yhdysvaltoihin. A ja O on, että tiedän kilpailijat ja mikä on oikeasti uutta ja mitä toisilla ei ole tarjolla." Pian Roger Daltrey tallusteli liikkeeseen Santa Monicassa Los Angelesissa ja hurahti Niemisen akustiseen kitaraan.

"Hän antoi tohkeissaan nimensä ilmaiseksi mainoskäyttöön. Ja puhui kitaroistani The Rolling Stonesin kitarateknikolle Alan Roganille." Rogan suositteli Niemisen kitaroita Ronnie Woodille.

"Ronnie kutsui sittemmin jopa kotiinsa Richmondiin. Se oli jonkun entisen Englannin kuninkaan vanha metsästysmaja eli linna. Annoin hänelle 60-vuotislahjaksi kitaran, kun hän on niin hyvä asiakas." Wood kutsui Niemisen perheineen myös The Rolling Stonesin keikalle Olympiastadionille viime elokuussa.

"Vietimme siellä 13 tuntia, kun kitarateknikot esittelivät kalustoa ennen keikkaa." Keith Richardsilla oli isoimmat takahuonetilat.

"Suuresta huoneesta oli tehty kuin hänen kotinsa. Siellä oli harjoitusnurkka koko bändille pienine vahvistimineen, Johnny Cash -juliste ja Elvis-pahvifiguuri, Hank Williams soimassa ja snooker-pöytä." Richardsille tilattiin kaksi kymmenkielistä kitaraa.

"Kuin 12-kielisiä, joista alimmat kielet ovat poissa. Hän soittaa niitä avovirityksellä." Avovirityksessä kitara viritetään esimerkiksi duurisointuun. Sointua voi vaihtaa vaikka slideputkea liu'uttamalla.

Wood käyttää Niemisen Versoul-kitaroita keikoilla paljon. Richardsin kitaroiden keikkakäytöstä ei ole tietoa.

"Julkisuutta tulee lähiaikoina enemmän siitä, että olen tehnyt ZZ Topin Billy Gibbonsille kaksi lehtikullattua kitaraa, joita esitellään pian Guitarist-lehdessä", hän arvioi.

"Ensimmäisen ostettuaan Gibbons tilasi vielä kaksi. Hän nimesi ne Versoul Raya Billy F Gibbons Blue Light Special -kitaroiksi." Työhuoneen seinällä on muistona Gibbonsin sähköpostiviesti sekä valokuvia, joissa Nieminen kaulailee Daltreyn ja Woodin kanssa.

Rokkivaarit ovat ostaneet kitarat rahalla, samoin The Whon kitarateknikko, joka osti vuosi sitten akustisen Pete Townshendin kokeiltavaksi.

"Yleensähän nimikitaristit tekevät endorsement-sopimuksia, joissa he saavat instrumentit ilmaiseksi ja antavat vastineeksi nimensä mainoskäyttöön. Minullakin on sellaisia artisteja, esimerkiksi jazzkitaristi Kenny Burrell." Monet Niemisen nimekkäistä asiakkaista ovat jo eläkeiässä. Ovatko kitarat jotenkin erityisen eläkeläisystävällisiä?

"Laatu ja omaperäisyys ratkaisevat. Näillä tyypeillä on jo kaikki mahdolliset kitarat, ja he etsivät uutta." Omaperäisyys tulee muotoilusta, mikrofonivirityksistä ja poikkeavista puulaaduista, kuten haavasta. Niemisellä on omia ratkaisuja myös kaulan kiinnitykseen, virittimiin ja akustisen kitaran kaikukopan rimoitukseen.

Mutta perusasioista ei voi tinkiä, vaikka kuinka muotoilisi ja lehtikultaisi taiteellisesti.

"Lähden siitä, että sähkökitaran pitää soida sylissä hyvin ilman vahvistustakin. Soinnin pitää tuntua vatsassa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää